Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση του ποσοστού συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Ιαπωνίας (-9,5%), έχουμε μια πρώτη εικόνα των μεταβολών της οικονομικής δραστηριότητας του β΄τριμήνου των μεγάλων αναπτυγμένων οικονομίων του κόσμου.
Εκτός από το γεγονός ότι ζούμε ιστορικές στιγμές, βιώνουμε και ταραχώδεις καιρούς. Αυτή είναι η αιτία των ασταθών προσδοκιών και εκεί θα μπορούσαμε ασφαλώς εκ των υστέρων, να αποδώσουμε τις 1200 μονάδες αστραπιαία πτώση του S&P 500 και των άλλων δεικτών, αλλά και την ακόλουθη σχετικά σύντομη επανάκαμψη τους.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα των μεταβολών του ΑΕΠ β΄τριμήνου, αλλά και των πρόδρομων δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας μεταποίησης και υπηρεσιών, διαπιστώνουμε με σχετική ασφάλεια, ότι θεμελιωδώς δεν έχει αλλάξει κάτι στις δυναμικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου (με φωτεινή εξαίρεση την Κίνα).
Η υποχώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ αν και ισχυρή, ήταν από τις μικρότερες σε σύγκριση με αυτήν των άλλων χωρών και στον βαθμό που έχουμε δει τα χειρότερα της κρίσης, ο μέχρι τώρα ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής της δραστηριότητας, όπως εμφαίνεται στους πρόδρομους δείκτες, είναι ακμαιότερος.
Η δυναμική εικόνα συνηγορεί επίσης υπέρ μιας συνεχιζόμενης υπεραπόδοσης της αμερικανικής οικονομίας, αποδιδόμενης κυρίως στον Αμερικανό καταναλωτή, ο οποίος λόγω κορονοϊού κρατικών μεταβιβάσεων, βλέπει το προσωπικό του εισόδημα να έχει εκτιναχθεί στο εξαπλάσιο και το διαθέσιμο εισόδημα του να έχει αυξηθεί κατά 42,1%.
Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι το επι του παρόντος διαμορφούμενο μακροοικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο, όπως επίσης και αυτό των αγορών, θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και να υπενθυμίσουμε ότι ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πηγή ευκαιριών.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ευρώπη
Με ηπιότερους ρυθμούς συνεχίστηκε η εξασθένιση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα από το -28,6% και το -20,4 του Απριλίου και Μαΐου αντίστοιχα, η μείωση του Ιουνίου διαμορφώθηκε στο -12,3%.
Γερμανία
-
Στα υψηλότερα από το 2004 εκτινάχθηκε ο μετρητής των προσδοκιών του πρόδρομου δείκτη ZEW Αυγούστου σε αντίθεση με τον μετρητή της τρέχουσας συγκυρίας ο οποίος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτή η τεράστια δυσαρμονία των προσδοκιών και της τρέχουσας συγκυρίας υποδηλώνει το επικείμενο της οικονομικής ανάκαμψης.
Ρωσία
-
Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 8,5% σε ετήσια βάση, στην διάρκεια του β΄τριμήνου.
Ην. Βασίλειο
-
Αμετάβλητο στο 3,9% για τέταρτο συνεχόμενο ήταν το ποσοστό της ανεργίας του Ιουνίου.
-
Η ένδειξη -20,4% αποτέλεσε την χειρότερη επίδοση της Ευρώπης, σαν ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ β΄τριμήνου. Κύριο χαρακτηριστικό της συρρίκνωσης ήταν η μεγάλη συμπίεση της καταναλωτικής δαπάνης και ιδιαίτερα της ιδιωτικής.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Στο 1% και 1,6% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός και ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού τον Ιούλιο από 0,7% και 1,2% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Κάποιες από τις αυξήσεις που σημειώθηκαν, μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μοναδικές.
-
Στο επίπεδο των 963 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε, σε 15,486 εκτμ από 16,107 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 9,40%.
-
Κατά 5,80% και 2,6% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί το 11,8% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και με το ετήσιο ποσοστό αύξησης της που εκτοξεύθηκε στο 24,6%, συνιστά πλέον την κινητήρια δύναμη των λιανικών πωλήσεων.
Βραζιλία
-
Η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε στην κατά 0,5% μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου από 5% στο 4,5%.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ασία
Αυστραλία
- Αν και ελαφρά η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας από 7,4% στο 7,5%, συνεχίζει να αποτελεί την υψηλότερη καταγραφή από το 1998.
Ινδία
-
Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, με σαφέστερα ηπιότερους ρυθμούς. Συγκεκριμένα η πτώση ήταν της τάξης του 16,6% από το αρνητικό ρεκόρ καταγραφής του -57,6% του Απριλίου.
-
Στο 6,93% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 6,1%.
Κίνα
-
Με πρωταγωνιστικό ρόλο τις τιμές των τροφίμων, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,7% από το 2,5% του προηγούμενου μήνα.
-
Αμετάβλητο στο 4,8% παρέμεινε το ποσοστό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο.
-
Μειωμένες κατά 1,1% ήταν οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση, παρά την κατά 12,3% αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies
Commodities