Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των δεδομένων μεταβολής του ΑΕΠ β΄τριμήνου αλλά και των πρόδρομων δεικτών, και την επιβεβαίωση ότι η οικονομική δραστηριότητα πάρα την κάμψη της συνεχίζει να κινείται στις ΗΠΑ με ρυθμούς ακμαιότερους του υπόλοιπου αναπτυγμένου κόσμου, μάλλον είναι κατάλληλος ο χρόνος για επανεξέταση και ίσως αναθεώρηση κάποιων εκτιμήσεων.
Σημαντικό και σχεδόν ανεξήγητο γεγονός αποτελεί η έντονη πτώση του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, του δολαρίου και ιδιαίτερα η πίεση που δέχεται η ισοτιμία του απέναντι στο Ευρώ. Μέχρι και πριν τα μέσα Μαΐου ακουγόταν εύλογη η άποψη ότι το ευρώ με την αργή του διολίσθηση, κατευθύνεται σταθερά προς την ισοτιμία 1,00 σε σχέση με το δολάριο. Λίγες μέρες μετα και ιδιαίτερα με την εκτόξευση της ισοτιμίας στην περιοχή του 1,19 κάποιοι συζητούν πλέον για τον εξευτελισμό η την υποβάθμιση (debasement) του δολαρίου.
Επειδή είναι καθοριστικός ο αντίκτυπος της μεταβολής της ισοτιμίας του δολαρίου, στην συμπεριφορά των διαφορετικών ενεργητικών (μετοχές, ομόλογα, χρυσός, εμπορεύματα) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής η παρακολούθηση της περαιτέρω πορείας της ισοτιμίας.
Ανάλογα με τις θεωρίες εκτίμησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, έχουν διαμορφωθεί διάφορες απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της ισοτιμίας του δολαρίου. Το κυρίαρχο αφήγημα αυτήν την στιγμή πρεσβεύει ότι η ανάληψη του αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας το 2021 θα είναι ισχυρότερη στην Ευρωζώνη (5,9%) από τις ΗΠΑ (4%). Θεωρούμε ότι για άλλη μια φορά η άποψη αυτή θα αποδειχθεί απλή υπόθεση εργασίας.
Οπωσδήποτε η αναγγελία του ευρωπαϊκού προγράμματος “ΕΕ επόμενης γενιάς” στις 18 Μαΐου αποτέλεσε την θρυαλλίδα της ανοδικής κίνησης του ευρώ. Υπάρχουν πράγματι στιγμές όπου όταν η νομισματική πολιτική των κεντρικών τράπεζων αγγίζει τα όρια της αποτελεσματικότητας της, η εξαγγελία δημοσιονομικής επέκτασης λειτουργεί σαν βάλσαμο και για τις οικονομίες αλλά και για τις αγορές.
Η Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυστοκίες, για χρόνια προσκολλήθηκε αποκλειστικά στις νομισματικές λύσεις της ΕΚΤ. Η πρόσφατη μεταστροφή της στην δημοσιονομική χαλάρωση, αναμφισβήτητα οδηγεί σε νέα αναπτυξιακή δυναμική και προσδοκίες, με συνέπεια την ενίσχυση του ευρώ.
Τι εκτιμούμε εμείς;
Το μακροοικονομικό πλαίσιο έτσι όπως διαμορφώνεται επι του παρόντος, δεν καθιστά πάγια την αλλαγή του κλίματος υπέρ του ευρώ και βέβαια ουδόλως ευνοεί την δια μακρόν ενίσχυση του.
Η στατιστική και τεχνική ανάλυση σχετικά με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου μας υπαγορεύει, να αναμένουμε βραχυπρόθεσμα το επόμενο διάστημα μια υποχώρηση του ευρώ στην περιοχή του 1,16 και από αρχές Σεπτεμβρίου την ανάληψη ενός νέου ανοδικού σκέλους με στόχο την περιοχή του 1,24-1.25. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθούν όλες οι εκτιμήσεις με διακυμάνσεις της ισοτιμίας άνω του 1,25.
Μετα το 2002 οι πτωτικές κινήσεις του δείκτη του δολαρίου κατά μέση τιμή ήταν της τάξης του -13%. Η πρόσφατη από 15 Μαΐου ήταν μεγέθους -7,5% και κατά συνέπεια μια πρόσθετη πτώση της τάξης του 5,5% ( τιμή δείκτη δολαρίου 88,5-87,5) θα ήταν στατιστικά αναμενόμενη.
Και πάλι στατιστικά, στον ενδεχόμενο αντίκτυπο της πτώσης του δείκτη του δολαρίου κατά 13%, σε αντίθεση με ότι εικάζεται γενικά, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι ευνοούνται οι μετοχές ( S&P 500 10,78%, Αναδυόμενες αγορές 24,25%, Ευρωπαϊκές μετοχές 21,85%) αλλά και εμπορεύματα ( Χρυσός 14,15%, Χαλκός 18,37%).
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ευρώπη
Το τρίμηνο ξεκίνησε με ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα. Η ισχυρή ζήτηση τροφοδότησε την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυο χρόνων. Η αύξηση των παραγγελιών υπερκέρασε την παραγωγή σηματοδοτώντας έναν ισχυρό Αύγουστο επίσης.
Ετησιοποιημένη αύξηση 1,3% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον μήνα Ιούνιο, μετα την λόγω πανδημίας τρίμηνη κατάρρευση.
Γερμανία
-
Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η βελτίωση του ΡΜΙ της μεταποίησης. Από τα χαμηλά του Απριλίου τώρα πλέον πέρασε σε έδαφος ανάπτυξης με ένδειξη 51. Η κύρια συνεισφορά προήλθε από την αύξηση των παραγγελιών. Η εξέλιξη προδικάζει μια μετατροπή της κατά 10,1% πτώσης του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο, σε κατά 6% αύξηση στο γ΄τρίμηνο.
-
Στα 14,5 δις Ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο από 7,5 δις τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 20,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ρωσία
-
Στο 3,4% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Ιούλιο από 3,2 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του, κλιμακώθηκε στο 3,0 % έναντι 2,9 % του προηγούμενου μήνα.
Ελλάδα
-
Η υποχώρηση των παραγγελιών και της παραγωγής, οδήγησαν σε συρρίκνωση τον ΡΜΙ Ιουλίου με την ένδειξη 48,6 από 49,4.
-
Συνεχίστηκε η πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τον Ιούλιο στο -2,1% από -1,9%.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Και τα 2 ΡΜΙ της μεταποίησης κινήθηκαν θετικότερα τον Ιούλιο. Στο 50,9 αυτό της Markit και 54,2 της ISM, από 49,8 και 52,6 αντίστοιχα τον Ιούνιο. Η βελτίωση μπορεί να χαρακτηριστεί ασθενική δεδομένου του γεγονότος ότι προέρχεται κυρίως από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων παρά από την αύξηση της ζήτησης.
-
Στα 50,7 $ δις ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο από 54,8 δις τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
-
Στο επίπεδο των 1,186 εκτμ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε, σε 16,107 εκτμ από 16,951 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 9,70%.
-
Κατά 1,8 εκτμ ήταν αυξημένες οι προσλήψεις τον Ιούλιο -κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, διαμορφώνοντας έτσι το ποσοστό της ανεργίας στο 10,2% από 11,1% τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4,8%.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ασία
Ν. Κορέα
- Στο 0,3% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 0,0% τον προηγούμενο μήνα.
Ιαπωνία
-
Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η μερική ανάκτηση του χαμένου εδάφους του ΡΜΙ της μεταποίησης με την ένδειξη 45,2 από 40,1. Η ανάκαμψη προέκυψε κυρίως από την αύξηση των παραγγελιών.
Κίνα
-
Ο ΡΜΙ της μεταποίησης του Ιουλίου, με την απρόσμενη ένδειξη 52,8 από 51,2 τον προηγούμενο μήνα, ισοφάρισε το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2011. Παρά την μείωση της απασχόλησης, η μεταβολή πριμοδοτήθηκε από την αύξηση των παραγγελιών και της παραγωγής, σημάδι της συνεχιζόμενης ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης.
-
Στα 62,3 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο από 46,4 δις τον προηγούμενο μήνα και είναι αυξημένο κατά 21,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 7,2% περισσότερες και οι εισαγωγές μειωμένες κατά 1,4%.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Market Snapshots
Macro