Back to top
Ευρωπαϊκή Ένωση επόμενης γενιάς. Υπόκλιση και χειροκρότημα για την τελική συμφωνία.
pic

Έπειτα από επίπονη διαβούλευση δύο χρόνων, την έλευση μιας παγκόσμιας πανδημίας με την συνακόλουθη υγειονομική κρίση και σκληρές διαπραγματεύσεις τεσσάρων ημερών, οι 27 ηγέτες της ευρωπαϊκής ένωσης, συμφώνησαν στο πλαίσιο των δαπανών τους για τα επόμενα 7 χρόνια.

Η συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου που επιτεύχθηκε υπό την προεδρία της Γερμανίας, ανέρχεται στο κολοσσιαίο ύψος των 1,8 τρις ευρώ και περιλαμβάνει,

  1. τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ( “πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο “ ) για την επταετία 2021-2027 ύψους 1074 δις ευρώ,
  2. συνδεδεμένο με ένα ρηξικέλευθο σχέδιο ανάκαμψης ( “Next Generation EU” ) ύψους 750 δις ευρώ.

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οπωσδήποτε δοκίμασαν την ικανότητα των ευρωπαίων να επιβεβαιώσουν την πολιτική τους συνοχή. Το αποτέλεσμα της συμφωνίας, στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης και της χειρότερης οικονομικής ύφεσης από ιδρύσεως της, συνιστά ιστορικό βήμα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής εμβάθυνσης. Η γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των φειδωλών βορειοευρωπαίων που κηρύττουν τη δημοσιονομική ορθότητα και την λιτότητα ως απάντηση στις οικονομικές κρίσεις και των νοτιοευρωπαϊκών με τα οικονομικά προβλήματα, που έχουν σπιλωθεί από την επιβολή κυρώσεων, αλλά και των λαϊκίστικων εκδοχών διακυβέρνησης της ανατολικής Ευρώπης, αποτελεί μια μεγάλη ιστορική στιγμή στην πορεία για ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Ποιο είναι το χρηματοδοτικό πλαίσιο του σχεδίου;

Στην θέση της παλαιάς συνθήκης όπου οι χώρες μεμονωμένα και σχεδόν αποκλειστικά προσέρχονται στις αγορές για άντληση κεφαλαίων, προσεχώς θα ακολουθήσει ο για την Ευρώπη ριζικός νεωτερισμός, της βάσει της συλλογικής οικονομικής ευρωστίας της ΕΕ προσέλευσης της στις κεφαλαιαγορές (ο πρώτος κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός), προκειμένου να συγκεντρώσει 750 δις ευρώ και να τα μεταβιβάσει στα κράτη μέλη που επλήγησαν από τον κορονοϊό, ως στήριξη του προϋπολογισμού τους (κορονομόλογο;). Η διανομή αυτών των κεφαλαίων για τα 390 δις θα έχει την μορφή των επιχορηγήσεων και τα 360 δις θα αποτελούν χαμηλότοκα δάνεια. Η αποπληρωμή των αντληθέντων 750 δις, θα γίνει μέσω της συγκέντρωσης πόρων από την επιβολή φορολογίας επι χρηματοοικονομικών συναλλαγών και εταιριών του κλάδου της τεχνολογίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία ορόσημο;

Ακρογωνιαίος λίθος του εγγράφου συμφωνίας είναι η προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια θα διατεθούν με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού. Αυτό αφορά και τις επιχορηγήσεις αλλά και τα δάνεια.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν για έγκριση τα σχέδια για τα προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τα οποία επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν, δεσμευόμενα για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία τους. Ακολούθως αυτά τα προγράμματα θα αξιολογηθούν από την ΕΕ, προκειμένου να ξεκλειδωθεί το μερίδιο χρηματοδότησης που τους αναλογεί. Κατά την αξιολόγηση θα δοθεί υψηλή βαθμολόγηση στις προτάσεις για αναπτυξιακό δυναμικό, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην κοινωνική και οικονομική ανθεκτικότητα, ενώ η δραστική συνεισφορά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα αποτελέσει προϋπόθεση για μια θετική εκτίμηση.

Οι απορροφήσεις που προβλέπονται ανά κλάδο στην επόμενη 7ετία είναι:

  • Ανάκαμψη από την κρίση 312,5δις επιχορηγήσεις και 360 δις δάνεια(RRF)
  • Γεωργία 336,4 δις
  • Ταμείο συνοχής 377,5 δις
  • Κλίμα 17,5 δις
  • Υγεία 1,7 δις
  • Έρευνα και καινοτομία 80,9 δις
  • Ψηφιακή οικονομία 6,8 δις.

Είμαστε ακόμη στην αρχή αλλά μην ξεχνάμε ότι πριν μερικούς μήνες φάνταζε τόσο μακρινό το ενδεχόμενο του από κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρώπης. Το αίτημα της προέδρου της ΕΚΤ για ένα γρήγορο και μεγάλο πρόγραμμα, έχει πλήρως ικανοποιηθεί στο πρώτο σκέλος του και όσον αφορά το δεύτερο αν και μειωμένο κατά 20% από την αρχική πρόταση, εξασφαλίζει για πρώτη φορά την αρχή των κοινών υποχρεώσεων και των μελλοντικών καθαρών μεταβιβάσεων (Grants).

Θεωρούμε ότι η συμφωνία παρά τις αντιξοότητες θα αντέξει οποιεσδήποτε δοκιμασίες του χρόνου. Το επίπεδο αλληλεγγύης εντός της ένωσης είναι πλέον αναμφισβήτητο και η πορεία της πλήρους αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους είναι μη αναστρέψιμη και ανεπιφύλακτη. Έχει έρθει τώρα ο χρόνος, οι μεμονωμένες χώρες να αναλάβουν την πρωτοβουλία αντιμετώπισης των εκάστοτε δομικών τους ανεπαρκειών.

Το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω του συλλογικού της δανεισμού, αποτελεί ένα αποφασιστικό πλέον βήμα της ΕΕ στην κατεύθυνση του συντονισμού των δημοσιονομικών πρωτοβουλιών, με τις αντίστοιχες νομισματικές εκ μέρους την ΕΚΤ.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο τόνωσης εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, θέτει σαν προτεραιότητα μία μεταπανδημική οικονομική ευημερία, την οποία αποπειράται να προσπελάσει μέσω δομικών μεταρρυθμίσεων και την δημιουργία ενός νέου ψηφιακού και πράσινου επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Το ύψους περίπου 5% του ΑΕΠ ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, φαντάζει λίγο πτωχό μπροστά στο αντίστοιχο αμερικανικό ύψους περίπου 50%, η υπερβολική όμως διεύρυνση του χάσματος του δημοσίου χρέους μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης (150% και 90% αντίστοιχα), θα έχει οπωσδήποτε κάποιες συνέπειες στις αγορές.

Ήδη στον απόηχο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, διακρίνουμε την ταχεία ενίσχυση της ισοτιμίας του ευρώ απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα.

 

Πηγή Ευρωπαϊκή Επιτροπή : https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/recovery-plan-europe_el

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


Γερμανία

  • Με ένδειξη -0,3 από -9,6 και με απρόσμενο άλμα βελτιώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την μειωμένη αποταμίευση  συνεισέφεραν τα μέγιστα στην τάση για κατανάλωση.

Γαλλία  

  • Συνέχισε και τον Ιούλιο την ανάκαμψη του ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης με την ένδειξη 82 από το κατώτατο 68 του Μαΐου.

Ην Βασίλειο

  • Εντυπωσιακή ανάκαμψη 13,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο.

Ρωσία

  • Η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβη σε μείωση κατά 0,25% του παρεμβατικού της επιτοκίου, από 4,5% στο 4,25%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Θεαματική αύξηση 20,7% σε μηνιαία βάση, κατέγραψαν οι πωλήσεις κατοικιών. Συνολικά σημειώθηκαν 4,72 εκ. αγοραπωλησίες από 3,91 τον Μάιο. Παρά ταύτα η ετήσια μεταβολή ανήλθε στο -11,3%. Λόγω των πολύ χαμηλών πλέον στεγαστικών επιτοκίων φαίνεται η αναζωογόνηση της αγοράς κατοικίας να είναι διατηρήσιμη για πολλούς μήνες ακόμη. Η μέση τιμή μεταβίβασης τον Ιούνιο ήταν 295.300 $ από 285.400$ ένα έτος πριν.
  • Με μέση τιμή πώλησης 329.200 $ ανά μονάδα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιούνιο, εκτοξεύθηκαν στις 776.000, αριθμό ρεκόρ από το 2007 και αυξημένες κατά 6,9% σε ετήσια βάση.
  • Στο επίπεδο των 1.416.000, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί, από 17.304.000 στα 16.197.000. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Ιούλιο θα ανέλθει περίπου στο 9,20%.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Ν. Κορέα

  • Κατά 2,9% υποχώρησε το β΄τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ της χώρας σε ετησιοποιημένη βάση. Ακολουθώντας την κατά 1,3% συρρίκνωση του α΄τριμήνου η Κορέα εισέρχεται σε ύφεση για πρώτη φορά μετα το 2003. Παρά την κρατική βοήθεια έκπληξη αποτέλεσε η μερική ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,3%. Απογοητευτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές οι οποίες κατέρρευσαν κατά 16,6%.

Ιαπωνία

  • Στο 0,1% και 0% διαμορφώθηκε αντίστοιχα ο πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Ιούνιο, από 0,1% και -0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αυστραλία  

  • Η οικονομική ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα ανεβάζει ταχύτητα, μετά τα καταγραφέντα χαμηλά επίπεδα του Απριλίου. Σύμφωνα με το σύνθετο ΡΜΙ, η εντυπωσιακή ένδειξη 57,9 του Ιουλίου συνιστά τον ταχύτερο ρυθμό επέκτασης από τον Απρίλιο του 2017. Η αύξηση καθοδηγήθηκε από τον τομέα των υπηρεσιών αλλά και από την μεταποίηση η οποία μεγεθύνθηκε για πρώτη φορά μετα από 11 μήνες.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7