Back to top
Μερικές σκέψεις ακόμη στο κλείσιμο του εξαμήνου.
p39

“Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όπως και των άλλων ζώων, περιέχει έναν μηχανισμό ο οποίος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να δίνει προτεραιότητα στις κακές ειδήσεις. Αυτή η πρόνοια εφοδιάζει τον ζώντα οργανισμό με ταχύτερο χρόνο αντίδρασης μερικών δευτερολέπτων, στην διάγνωση μιας οποιασδήποτε απειλής”.Daniel Kahneman.

Επ’ αφορμή της για τρίτο συνεχόμενο μήνα ανακοίνωσης, χαμηλότερων ποσοστών ανεργίας από το αναμενόμενο, θέλουμε να επανέλθουμε στον σχολιασμό του γεγονότος ότι οι οικονομίες του πλανήτη συνεχίζουν να βελτιώνονται με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων των αναλυτών. Παρά τις συνεχείς επι τα χείρω αναπροσαρμογές των προβλέψεων, είτε μάκρο δεδομένων είτε εταιρικών κερδών, αυτό που στο τέλος θα μετρήσει είναι το μέγεθος των εκπλήξεων σε σχέση με τις προσδοκίες των αγορών. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ και με τον πόλεμο μεταξύ υπεράφθονης ρευστότητας και αδύναμων εταιρικών θεμελιωδών και μακροοικονομικών μεγεθών να μαίνεται, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα πυκνό σύννεφο εκπλήξεων.

Δεν θέλουμε να πολιτικολογήσουμε αλλά σχετικά με τις πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές στις ΗΠΑ και για το ενδεχόμενο πολιτικών ανατροπών ευρείας κλίμακας, διατηρώντας μια απόσταση μάλλον τεχνοκρατική, θα μπορούσαμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι η πολιτική ανατροπή ή επανάσταση, προϋποθέτει έναν συνδυασμό ενός υψηλού συντελεστή Gini ( μέτρηση οικονομικής ανισότητας) και χαμηλό ηλικιακό μέσο όρο πληθυσμού. Αν και στις ΗΠΑ και σε κάποιες άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου όντως η ανισότητα είναι παρούσα, ο ηλικιακός μέσος όρος των κοινωνιών είναι υψηλός και έτσι μάλλον αυτό που θα πρέπει να αναμένουμε είναι οπωσδήποτε φαινόμενα πολιτικής αστάθειας αλλά σε καμία περίπτωση ανατροπές.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Βελτιώθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αν και κινείται ακόμη σε αρνητικό έδαφος με την ένδειξη -14,7 από -22 τον προηγούμενο μήνα.
  • Η άνευ προηγουμένου βύθιση του σύνθετου ΡΜΙ στο χαμηλό 13,6 και η θεαματική επιστροφή του Ιουνίου στο 48,5 είναι ενδεικτική μιας μείωσης του ΑΕΠ κατά 0,2% στο β΄τριμήνου του 2020.

Γερμανία

  • Αύξηση 3,8% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις σε ετησιοποιημένη βάση τον μήνα Μάιο από -6,5% τον προηγούμενο μήνα.
  • Βελτιωμένο ήταν το ηθικό της μεταποίησης κατά τον μήνα Ιούνιο αν και ακόμη σε έδαφος συρρίκνωσης. Η ένδειξη 45,2 από 36,6, αποτυπώνει την αισιοδοξία των παραγωγών για τον επόμενο 12μηνο, η οποία κυρίως προκύπτει από την ανάκαμψη της δραστηριότητας τους για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο.
  • Ελαφρά αύξηση στο 6,4% από το 6,3% του προηγούμενου μήνα, σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο. Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί και το υψηλότερο από το 2015.

Γαλλία  

  • Την πρώτη βελτίωση στο 52,3 μετα τον Ιανουάριο, παρουσίασε ο PMI της μεταποίησης του Ιουνίου από 40,6 τον Μάιο. Η μετάβαση της μεταποίησης σε έδαφος επέκτασης, διαφοροποιεί την χώρα από τις υπόλοιπες της ευρωζώνης ιδιαίτερα μετά την σταθεροποίηση της ζήτησης η οποία και σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει.

Ελλάδα

  • Θεαματική άνοδο στο 49,4 από 41,1 παρουσίασαν οι συνθήκες της μεταποίησης κατά τον Ιούνιο. Η βελτίωση προέκυψε από την μικρότερη πτώση της παραγωγής από τον Φεβρουάριο. Παρά την χαμηλή εγχώρια ζήτηση οι πωλήσεις ήταν ανακουφισμένες. Ανησυχητική παραμένει η εικόνα της αγοράς εργασίας δεδομένου του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος συνεχίζουν περικόπτουν θέσεις εργασίας.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε τον Ιούνιο στο 98,1 από 86,6. Από τους επιμέρους δείκτες της έρευνας, ενισχυμένη εμφανίζεται η εκτίμηση της παρούσας συγκυρίας αλλά και ο υποδείκτης των προσδοκιών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι καταναλωτές είναι πλέον λιγότερο απαισιόδοξοι λόγω της ανάληψης της οικονομικής δραστηριότητας και της βελτίωσης των δεδομένων της αγοράς εργασίας.
  • Σε έδαφος μεγέθυνσης για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και στα επίπεδα του Απριλίου του 2019 επέστρεψε ο δείκτης της μεταποίησης του Ιουνίου με την ένδειξη 52,6. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης ήταν η αναζωογόνηση της ζήτησης περισσότερο για αγαθά παρά για υπηρεσίες.
  • Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε ανέλπιστα το ποσοστό της ανεργίας στην χώρα από 13,3 στο 11,1% τον Ιούνιο. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την επιστροφή του 1/3 των ανέργων πίσω στις εργασίες τους.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Ιαπωνία

  • Συνεχίζεται η πτώση του ρυθμού μεταβολής των λιανικών πωλήσεων με τον Μάϊο να καταγράφει μείωση 12,3% από -13,7% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στα επίπεδα του 2017 εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο, με καταγραφή 2,9% από 2,6% τον Απρίλιο. Η ένδειξη υποδηλώνει ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας σταθεροποιούνται αλλά η ουσιαστική ανάκαμψη θα χρειαστεί οπωσδήποτε χρόνο και κυρίως αύξηση της εξωτερικής ζήτησης.

Κορέα

  • Κατά 9,60% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Μάϊο. Η αδυναμία της παρατηρήθηκε σε όλους τους βασικούς τομείς, με εξαίρεση την παραγωγή ηλεκτρονικών και ιδιαίτερα των ημιαγωγών για τους οποίους η ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική καθόλη την διάρκεια της κρίσης.

Κίνα

  • Ευρείας έκτασης βελτίωση παρουσιάζει το Nbs PMI της μεταποίησης Ιουνίου με την ένδειξη 50,9 από το 50,6 του προηγούμενου μήνα. Αρνητικό στοιχείο στην ανάλυση της έρευνας αποτελεί η επιφυλακτικότητα των επιχειρήσεων στο θέμα των προσλήψεων και την πλήρωση των αποθηκών.
  • Απρόσμενη αύξηση στο 51,2 από 50,7 σημείωσε και ο Caixin PMI ο οποίος καταγράφει τις συνθήκες των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Η βελτίωση αποτυπώνει την μεγαλύτερη αύξηση των νέων παραγγελιών από τον Ιανουάριο και την μείωση των παραγγελιών εξωτερικού, γεγονός το οποίο υπερτονίζει την σοβαρότητα πλέον της εγχώριας ζήτησης.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7