“Είναι πολύ δύσκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το μέλλον”.Yogi Berra (1925-2015).
Λίγο πριν το κλείσιμο ενός δραματικού εξαμήνου είναι μια καλή στιγμή για περισυλλογή και ίσως για ανασύνταξη δυνάμεων. Με τις οικονομίες παγκόσμια να τρεκλίζουν, τι μπορούμε να περιμένουμε από δω και πέρα;
Ακόμη και με την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος ενίσχυσης των κρουσμάτων του κορονοϊού, θα πρέπει να θεωρούμε σαν δεδομένο ότι πολύ δύσκολα θα οδηγηθούμε σε αποφάσεις διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οπωσδήποτε αναμένουμε μειωμένη ζήτηση σε κάποιους τομείς της οικονομίας και ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς στην προσφορά. Αναμένουμε σε περίπου ένα μήνα από τώρα την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων όχι τόσο για το ποσοστό της τελικής πτώσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το οποίο αναμένεται στην περιοχή του -40% έως το -55%, αλλά για την εκτίμηση ή τις προσδοκίες των ίδιων των εταιρειών σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές του β’ εξαμήνου του 2020.
Ιστορικά κάθε πανδημία επέφερε τεράστιες αλλαγές στην δομή των μετέπειτα οικονομιών. Μάλλον το ίδιο θα συμβεί και αυτήν την φορά. Ενδεχομένως θα βιώσουμε απόπειρες των αναπτυγμένων οικονομίων να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της οικονομικής δραστηριότητας τους από το περίπου 70% του ΑΕΠ που συνιστά η κατανάλωση, στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας ή να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους για ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων.
Ο εξαιρετικός για την οικονομία αναπροσανατολισμός από τις υπηρεσίες στην μεταποίηση θα είναι μακροχρόνιος και κυρίως όχι χωρίς αναταράξεις. Παλαιότερα η ανάκαμψη των μετοχικών δεικτών από τα χαμηλά των πτωτικών αγορών λόγω υφέσεων χαρακτηριζόταν από την υπεραπόδοση των κυκλικών κλάδων. Η πρόσφατη ταχεία αναπήδηση των μετοχικών τίτλων δε χρωματίστηκε από αυτήν την συμπεριφορά. Οι αμυντικοί τίτλοι ήταν αυτοί που οδήγησαν το ράλι. Θα μπορούσε αυτό το φαινόμενο να συνοδεύει τις εκτιμήσεις της αγοράς για μια μακρόχρονη και αργή διαδικασία ανάκαμψης των οικονομιών.
Oι κίνδυνοι επι του παρόντος αφθονούν. Μεταξύ αυτών εκτός από την αργή ανάκαμψη ένα δεύτερο ενδεχόμενο πανδημικό κύμα ή οι σινοαμερικανικές εμπορικές τριβές. Οι πρόσφατες υψηλές διακυμάνσεις θεωρούμε ότι αντικατοπτρίζουν τις προσπάθειες των αγορών να βρουν την πορεία τους προς την νέα κανονικότητα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σ αυτήν την ιδιόρρυθμη οικονομική κρίση ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις μέσω της χωρίς δισταγμό επανακάλυψης της δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής, προσπάθησαν να καλύψουν οποιεσδήποτε αρρυθμίες με άμεση χρηματοδότηση των νοικοκυριών και με δανεισμό των επιχειρήσεων και θα πρέπει να είμαστε βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν.
Οι επενδύσεις από την φύση τους είναι πράξη αισιοδοξίας. Για πολλούς λόγους είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή η κρίση θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και η παγκόσμια οικονομία θα τα καταφέρει.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ευρώπη
Γερμανία
- Σε κλίμα εφορίας και ο πρόδρομος δείκτης Ifo των προσδοκιών του Ιουνίου. Η ευνοϊκή αυτή εικόνα συνάδει και με τα προκαταρτικά στοιχεία του PMI Ιουνίου. Ενδεχομένως το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο και η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, συνετέλεσε στην βελτίωση της διάθεσης. Οι ανωτέρω ενδείξεις καταγράφουν οπωσδήποτε μια αντιστροφή του κλίματος και ελλείψει ενός δεύτερου πανδημικού κύματος θα πρέπει να θεωρούμε ότι τα χείριστα είναι πλέον παρελθόν.
Γαλλία
- Θετική έκπληξη αποτέλεσε η θεαματική αναπήδηση στο επίπεδο 78, του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ιουνίου μετα το 71 του προηγούμενου μήνα. Σε συνδυασμό με την επιστροφή των δεικτών PMI σε έδαφος επέκτασης, αρχίζει να επανέρχεται η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Αμερική
ΗΠΑ
- Σαφή βελτίωση εμφανίζει το προκαταρτικό PMI με την ένδειξη 49,6. Η εξέλιξη αυτή δείχνει τον μετριασμό των υφεσιακών δεδομένων κατά την διάρκεια του Ιουνίου και τροφοδοτεί τις ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο. Οι προβλέψεις της Markit για την μεταβολή του ΑΕΠ συνολικά το 2020 ανέρχονται στο αρνητικό 8%.
- Συνεχίστηκε και τον Μάιο η πορεία αποκλιμάκωσης του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού στο 1,02%.
- Στο επίπεδο των 1.480.000, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας συνεχίζει να υποχωρεί, από 20.544.000 στα 19.522.000. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας τον μήνα Ιούνιο θα ανέλθει περίπου στο 12,4%.
- Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε τον Ιούνιο στο 78,1 από 72,3. Στην έρευνα αποτυπώνεται η εντύπωση των καταναλωτών ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει αλλά η πρόοδος της οικονομίας είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Επίσης η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρέθηκε τον Ιούνιο, στα χαμηλότερα επίπεδα της διάρκειας της θητείας του προέδρου Τράμπ και κατά συνέπεια προσδοκούν νέα προγράμματα ανακούφισης πριν τις εκλογές.
Μεξικό
- Η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε ομόφωνα στην μείωση κατά 0,5% του παρεμβατικού της επιτοκίου, στο 5,0%.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies
Commodities