Back to top
Πόσο ανησυχητική είναι η πρόσφατη πτώση των μετοχών στις ΗΠΑ;

 

pict

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν οι συμμετέχοντες στις μετοχικές αγορές, την πρόσφατη πτώση των τιμών των μετοχών και την συνοδό αυξημένη μεταβλητότητα τους. Η ανασφάλεια φαίνεται να ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει κάποια ουσιώδης μεταβολή στα μακροοικονομικά δεδομένα, στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών ή γενικότερα στην ειδησεογραφική ροή.

Η πρόσφατη πτώση του S&P 500 και η εντυπωσιακά συντομότατη διόρθωση του NASDAQ, θεωρούμε ότι είναι εύλογη, δεδομένης της τεχνικής εικόνας και των δυο αγορών αλλά και των ειδικών συνθηκών που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην αγορά παραγώγων και ειδικότερα στα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς (call options) κάποιων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Η τυπική ανάλυση της τεχνικής εικόνας των δύο παραπάνω αγορών, μας υπαγορεύει ότι σ΄αυτά τα επίπεδα (νωπά καταγεγραμμένα ανώτερα επίπεδα τιμών όλων των εποχών), θεωρείται φυσιολογική μια υψηλή μεταβλητότητα και γενικά αναμένεται κάποια ταλαιπωρία για κάποιο διάστημα μέχρι η αγορά να αποφασίσει οριστικά την συνέχιση της ανοδικής της πορείας.

Το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα τον Αύγουστο παρατηρήθηκε μια ιδιαίτερα αισθητή αύξηση των συναλλαγών στις αγορά παραγώγων με έμφαση στα δικαιώματα αγοράς (call options) εταιρειών όπως της Apple και της Tesla. Σ΄ αυτήν την αύξηση του όγκου συναλλαγών αποδίδεται η υψηλή μεταβλητότητα των τιμών. Η ακραία λήψη θέσεων μέσω της προσέλευσης νέων επενδυτών, πυροδοτείται από την ρωμαλέα αύξηση των εταιρειών του τεχνολογικού τομέα, την πρόσφατα γενναία μείωση του κόστους συναλλαγών στις προθεσμιακές αγορές, την άψογη διαδικτυακή διεξαγωγή συναλλαγών (online trading) και τέλος από ένα κοκτέιλ επενδυτικής απειρίας και πλήξης εγκλωβισμένων στο σπίτι Αμερικανών. 

Εκτιμούμε ότι οι λόγοι που οδήγησαν κάποιους μετοχικούς κλάδους σε εκπληκτικά ύψη όπως της τεχνολογίας και κατανάλωσης, συνεχίζουν να υφίστανται λόγω της υψηλής και σταθερής ανάπτυξης τους. Το υποστηρικτικό για την οικονομία πλαίσιο του αμερικανικού δημοσίου, η αποφασιστικότητα της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Fed) αλλά και το νωπό ενδιαφέρον των διαδικτυακών μικροεπενδυτών, δημιουργούν τις συνθήκες για μια συντηρήσιμη ανοδική πορεία των μετοχικών τιμών. Η υψηλή και παράδοξη μεταβλητότητα υπαγορευμένη από την αγορά παραγώγων, κατά το μέγιστο μέρος της θα εκλείψει, με την λήξη των παραγώγων την επόμενη Παρασκευή.

Τούτων λεχθέντων, θεωρούμε ότι η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών είναι υγιής και συνιστά ευνοϊκή συνθήκη τοποθετήσεων.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Στο -11,8% από -12,1% αναθεωρήθηκε ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ β΄τριμηνου της ευρωζώνης.
  • Σύμφωνα με τις προσδοκίες αμετάβλητα άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια, η ΕΚΤ στην τελευταία της συνεδρίαση.

 

Γερμανία

  • Στα 18 δις ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούλιο, από 14,5 δις τον προηγούμενο μήνα.

  • Στο 0,0% διαμορφώθηκε η ετήσια μεταβολή των τιμών καταναλωτού τον Αύγουστο μετά το -0,1% του Ιουλίου.

Ελλάδα

  • Με ένδειξη -2,3% από -2,1% τον προηγούμενο μήνα, συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού σε αρνητικό έδαφος. Σημαντικό συνεισφορά στην αρνητική εξέλιξη των τιμών είχαν η στέγαση και οι μεταφορές.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 884 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε, σε 13,385 εκτμ από 13,292 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 7,74%.

  • Στο 1,3% και 1,7% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του  τον Αύγουστο από 1,0% και 1,6% τον Ιούλιο αντίστοιχα. Έκπληξη αποτέλεσε η μεγάλη αύξηση των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκίνητων (5,4% σε μηνιαία βάση), η οποία συνεισέφερε 0,1% και 0,2% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή της μείωσης των ενοικίων, στην τελική διαμόρφωση του σκληρού πυρήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Ινδία

  • Από -16,6% τον Ιούνιο στο -10,4% μετριάσθηκε τον Ιούλιο το πλήγμα της πανδημίας στην ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής.

Κίνα

  • Στα 58,93 δις $ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 9,5% περισσότερες και οι εισαγωγές μειωμένες κατά 2,1%. Αυξημένες κατά 20% ήταν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και μειωμένες κατά 6,% οι αντίστοιχες προς την ευρωζώνη.

  • Στο 2,4% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7