Back to top
Μερικά δημογραφικά αξιοσημείωτα.
vb

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η κύρια οικονομική ανησυχία του πλανήτη σήμερα είναι η ανεπαρκής και χαμηλή ανάπτυξη. Έχοντας σαν δεδομένο ότι η ανάπτυξη ισοδυναμεί με το άθροισμα της αύξησης της παραγωγικότητας και της πληθυσμιακής μεγέθυνσης, οποιαδήποτε προσπάθεια κατανόησης των τάσεων που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο και θα καθορίσουν τις μελλοντικές αναπτυξιακές προκλήσεις σε διάφορες περιοχές του, προϋποθέτει την γνώση των συνθηκών που συνέχουν αυτούς τους δύο παράγοντες.

Οι δημογραφικές προκλήσεις του σήμερα με πληθυσμό 8 δις και οι δοκιμασίες του 2060 με 10 δις κατοίκους επι της γης φαίνονται ανυπέρβλητες. Ήδη εδώ και αρκετό διάστημα σχεδόν όλες οι χώρες έχοντας να διαχειριστούν είτε την ραγδαία γήρανση είτε την ταχεία αύξηση του πληθυσμού τους, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην δημιουργία αρκετών νέων θέσεων εργασίας. 

Για να δούμε όμως κάποιες ορατές η αόρατες τεκτονικές μετατοπίσεις που διαμορφώνουν τον σημερινό κόσμο:

Συνέχιση της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2025 η Ινδία θα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη και μετα το 2030 θα φθίνει ο πληθυσμός της Κίνας. Τρεις αφρικανικές χώρες Νιγηρία, Αιθιοπία και Αίγυπτος θα ανήκουν στις 10 πολυπληθέστερες το 2050. Εκεί θα ανήκουν εκτός της Κίνας και της Ινδίας, επίσης  η Βραζιλία, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα πρέπει οπωσδήποτε να αναλογιστούμε τους κινδύνους που αναδύονται σχετικά με την ενδεχόμενη ανεπαρκή αλλά και την κακή διατροφή αυτών των πληθυσμών.

Η αστικοποίηση συνεχίζεται. Ήδη ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει στις πόλεις και η τάση αυτή συνεχίζεται ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ασία. Αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι οι μεσαίου μεγέθους πόλεις μεγεθύνονται περισσότερο από τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα. Το γεγονός αυτό οπωσδήποτε θα πρέπει να απασχολήσει τις στρατηγικές και τα δίκτυα διανομής των εταιριών που επιθυμούν να αναπτυχθούν σ’ αυτές τις πόλεις

Τηλεργασία. Αυτή η νέα κατάσταση οδηγεί στον ανταγωνισμό μεταξύ πόλεων προκειμένου να προσελκύσουν τα κινητικότερα τμήματα του εργατικού δυναμικού. Αυτό προϋποθέτει περισσότερο ανοικτούς χώρους και πράσινες πόλεις αλλά και λιγότερη ρύπανση. Επίσης προϋποθέτει υποδομές ισχυρής επεξεργασίας δεδομένων. Αντίθετα πόλεις με υψηλό κόστος στέγασης θα πρέπει μάλλον να υποστούν συρρίκνωση.  

Εκπαίδευση. Πολλές χώρες θα μπορέσουν να δουν τις κοινωνικές τους δυναμικές να τροποποιούνται μέσα σε ένα νέο καθεστώς εντατικών επενδύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης. Αυτό αφορά χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και εργασιακού βίου. Αυτή η συνθήκη οδηγεί στην περισσότερη αποταμίευση και την συσσώρευση περιουσιακών στοιχείων στην διάρκεια του εργασιακού βίου, με αποτέλεσμα την πίεση των επιτοκίων σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά και την ανάπτυξη του επιχειρηματικού κλάδου της διαχείρισης περιουσίας.

Ο κλάδος της υγείας και της ευεξίας είναι σημαντικός και ανθεί σε γηράσκουσες κοινωνίες.

Η επιβεβαιωμένη τάση για λιγότερες γεννήσεις, απελευθερώνει πολλές γυναίκες επαγγελματικά και αυξάνει το εισόδημα των νοικοκυριών και κατά συνέπεια την ποσότητα και την ποιότητα των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται.

Η σμίκρυνση του μεγέθους των νοικοκυριών στην βόρεια Ασία ή σε αλλά μέρη του αναπτυγμένου κόσμου, οδηγεί επίσης σε αλλαγές του καταναλωτικού προτύπου. Ένα μονοπρόσωπο για παράδειγμα νοικοκυριό δαπανά περισσότερο σε έτοιμα γεύματα και σε διασκέδαση εκτός οικίας συγκριτικά με μια τετραμελή οικογένεια.

Οι empty-nesters τα νοικοκυριά δηλαδή όπου τα παιδιά έχουν ανεξαρτοποιηθεί και έχουν φύγει από το σπίτι και οι γονείς βρίσκονται σε άνετη οικονομική κατάσταση. Αυτή η πληθυσμιακή κατηγορία είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά καταναλωτών παγκοσμίως. Ο αριθμός των κινεζικών νοικοκυριών για παράδειγμα με αυτά τα χαρακτηριστικά και με ετήσιο εισόδημα περισσότερο από 50.000 $, αυξάνεται με ετήσιους ρυθμούς 15,5% και αναμένεται να ανέλθει το 2030 σε 64 εκατομμύρια. Οπωσδήποτε μπορούμε να φανταστούμε το όφελος των εταιρειών που θα καταρτήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές και θα προσανατολιστούν σε τέτοιους καταναλωτές.

Είναι ευκρινέστατο ότι οι προκλήσεις προς αντιμετώπιση και διαχείριση από τους διαμορφωτές πολιτικής είναι πολλές. Θέματα που αφορούν την καταναλωτική ζήτηση, την εργασία, τον καθορισμό προτεραιοτήτων στην εκπαίδευση και τις επενδύσεις σε υποδομές, την κατανόηση κοινωνικών δυναμικών και τάσεων και τέλος την δημιουργία ευνοϊκότερων συνθηκών για ακόμη καλύτερη ποιότητα ζωής.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


 

Γερμανία

  • Σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη Zew και σε αντίθεση με την εκτίμηση για τις τρέχουσες συνθήκες, οι προσδοκίες βρίσκονται σε έξαρση συμπαρασύροντας και τις πληθωριστικές προσδοκίες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2017. Από την έρευνα σαφέστατα προκύπτει ότι θα πρέπει να θεωρείται σαν δεδομένη η θεαματική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας άμα τη λήξει των περιορισμών λόγω πανδημίας.

Ην. Βασίλειο

  • Ήπια κλιμάκωση στο 0,7% από 0,6% τον προηγούμενο μήνα, σημείωσε ο πληθωρισμός. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε   από την άνοδο της τιμής των τροφίμων, των επίπλων και του κόστους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, εν μέρει δε αντισταθμίστηκε από την πτώση των ειδών ιματισμού.

Ελλάδα

  • Αμετάβλητος στο -2,4% έμεινε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο. Στην εξέλιξη μεγάλη ήταν η συνεισφορά των μεταφορών (-5,7%), των ειδών ένδυσης και υπόδησης (-4,1%) και της στέγασης (-3,6%).

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Κατά 10,80% και 7,3% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί 14% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 29,1%.

  • Χαμηλότερη κατά 1,8% ήταν τον Ιανουάριο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η μεταβολή ήταν ηπιότερη συγκριτικά με το -3,15% του προηγούμενου μήνα. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε ελαφρά στο 75,6% σε επίπεδο τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2020.

  • Σαν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης η οποία βοήθησε στην αντιστάθμιση των δυσχερειών της προσφοράς προερχόμενων κυρίως από την άνοδο του κόστους ξυλείας, ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών νέων κατοικιών NAHB βελτιώθηκε κατά μία μονάδα στο 84.

  • Στα 1,881 εκατ. οι άδειες κατασκευής νέων κατοικιών με ποσοστό ετήσιας αύξησης 22,5%.

  • Στο επίπεδο των 861.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 848.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Καναδάς

  • Στο 1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 0,6 %.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Ιαπωνία

  • Στο -0,6% μετριάστηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Ιανουάριο, από -1,2 % και -1% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

  • Με εμπορικό έλλειμμα 323,9 δις γιεν έκλεισε ο Ιανουάριος σε αντιδιαστολή με το πλεόνασμα των 749,6 δις του Δεκεμβρίου.

Αυστραλία

  • Ο Ιανουάριος χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και την ύφεση της μερικής απασχόλησης. Έτσι το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο μεταπανδημικό χαμηλό του 6,4% από 6,6%.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

 

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

d