Back to top
Προς πλήρη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνα;

Στο σημαντικότερο ζήτημα του 2018, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας τόνος αισιοδοξίας σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, αρκετοί αναλυτές και δημοσιεύματα αναφέρονται πλέον σε συμφωνία για μια σειρά εκκρεμών ζητημάτων όπως αυτά των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ καθώς και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον δείχνει θετική να άρει τις περισσότερες κυρώσεις που επέβαλε στα κινέζικα προϊόντα. Σε μια επερχόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια που θα οδηγήσει στην τελική συμφωνία. Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να εξαπολύει τα πυρά του και βολές εναντίον του προέδρου της Fed, Jerome Powell, λέγοντας ότι ο τελευταίος «αγαπάει πολύ το ισχυρό δολάριο και τα υψηλά επιτόκια». Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να ανακοινώσει το σχέδιο μείωσης του χαρτοφυλακίου της ενώ αντιφατικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η τράπεζα από την οικονομία. Αρκετές ήταν επίσης, οι ανακοινώσεις οικονομικού περιεχομένου από πολλές χώρες με σημαντικότερη αυτή της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε 2,6% σε ετήσια βάση, λιγότερο από το προηγούμενο τρίμηνο αλλά περισσότερο του αναμενομένου. Τέλος, συνέχεια στις ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης βάζουν τα στοιχεία της μεταποίησης με την τελευταία να γνωρίζει την χειρότερη επιβράδυνση των τελευταίων 6 ετών.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Οριακή βελτίωση στο 1,5% για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Στο 7,8% η ανεργία στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω χειροτέρευση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Σε χαμηλό 7 ½ ετών η μεταποίηση στην Γερμανία

 

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός αναμένεται τον Φεβρουάριο στο 1,5% ενώ η ανεργία παρέμεινε στο 7,8%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,4%
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 49,3 μονάδες, αυτός των υπηρεσιών στις 52,3 και ο μεταποιητικός υποχώρησε περαιτέρω και στις 49,2 μονάδες.

Γερμανία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5%, ιστορικά χαμηλό από το 1990 και ο πληθωρισμός σε μια πρώτη μέτρηση αυξήθηκε στο 1,6%. Oι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3,3% σε μηνιαία βάση.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε σε χαμηλό 7 ½ ετών και στις 47,6 μονάδες.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 52 μονάδες.

Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 1,3% και η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση στο δ’ τρίμηνο, και όσο αναμενόταν.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,2% και η μεταποίηση χειροτέρευσε ελαφρώς.

Ρωσία

  • Η μεταποίηση μειώθηκε στις 50,1 μονάδες από τις 50,9.

Τουρκία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 19,67% από 20,3%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Ανάπτυξη 2,6% για τις ΗΠΑ, χαμηλότερη του γ’ τριμήνου

Χειροτέρευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ

Σε χαμηλό 1 ½ έτους η μεταποίηση στις ΗΠΑ σύμφωνα με την Markit

Ανάπτυξη 0,4%, 1,1% και  1,7% για Καναδά, Βραζιλία και Μεξικό, σε ετήσια βάση

 

ΗΠΑ

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6% στο δ΄ τρίμηνο του 2018, περισσότερο του αναμενομένου 2,2% αλλά λιγότερο από το 3,4% του γ’ τριμήνου. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο από το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,8% ενώ οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο αυξήθηκαν 6,2%.
  • Τα προσωπικά έσοδα μειώθηκαν οριακά τον Δεκέμβριο και οι προσωπική κατανάλωση μειώθηκε 0,5%. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan μειώθηκε στις 93,9 μονάδες και οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν οριακά ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών 1,2%.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit μειώθηκε στις 53 μονάδες και σε χαμηλό 1 ½ έτους.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 8χιλ. και στις 225χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 23η Φεβρουαρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 80χιλ. και έφτασαν στις 1,805εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 16η Φεβρουαρίου.

Καναδάς

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά και στο 1,4% και η οικονομία στο δ’ τρίμηνο του 2018 αναπτύχθηκε 0,4% σε ετήσια βάση, αρκετά λιγότερο του αναμενομένου 1%.

Βραζιλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε οριακά σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια, λιγότερο του αναμενομένου. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 53,4 μονάδες.

Μεξικό

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία και 1,7% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν. Η ανεργία αυξήθηκε στο 3,57% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 52,6 μονάδες.

 

Ασία


Economy & Markets

Περαιτέρω χειροτέρευση της μεταποίησης στην Κίνα, σε χαμηλό 3ετίας ο επίσημος αντίστοιχος

Αμετάβλητο το επιτόκιο από την Τράπεζα της Νοτίου Κορέας

Ανάπτυξη 6,6% για την Ινδία στο δ’ τρίμηνο

 

Κίνα

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ Caixin αυξήθηκε στις 49,9 μονάδες από τις 48,3 ενώ ο επίσημος μειώθηκε σε χαμηλό 3ετίας και στις 49,2 μονάδες.

Ιαπωνία

  • Η βιομηχανική παραγωγή Ιανουαρίου μειώθηκε 3,7% σε μηνιαία βάση και ο πληθωρισμός στη περιοχή του Τόκιο αυξήθηκε στο 0,6%.

Αυστραλία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5%.

Νότιος Κορέα

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,75% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση.

Ινδία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε στο δ’ τρίμηνο κατά 6,6% σε ετήσια βάση και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 54,3 μονάδες.

Ινδονησία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,57% και η μεταποίηση βελτιώθηκε στις 50,1 μονάδες.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10year

Global Indices

global

Developed Markets

dev

Emerging Markets

emerg

Currencies

cur

Commodities

com