Back to top
Ο Trump εναντίον της Fed;

Ακόμη ένα «μέτωπο» προσθέτει ίσως ο Τραμπ στην ατζέντα του. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του καταφέρθηκε ενάντια στην πολιτική αυξήσεων επιτοκίων της Fed. Ο Πρόεδρος Τραμπ εκδήλωσε την ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα των εταιριών, το ισχυρότερο δολάριο. Επίσης, δήλωσε ότι το ισχυρότερο δολάριο σε σύγκριση με το ασθενέστερο κινέζικο νόμισμα ίσως αποδειχθεί σημαντικό μειονέκτημα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέκρινε τις Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χειραγωγούν τα νομίσματα και επιτόκιά τους, οδηγώντας τα χαμηλότερα. Στο μέτωπο του «εμπορικού πολέμου» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος για επιβολή δασμών ύψους $500δις στο σύνολο των κινέζικων εισαγόμενων προϊόντων ενώ το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα για τις ξένες επενδύσεις και δη, τις κινέζικες. Η Κίνα, ίσως στην προσπάθειά της να περάσει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ αλλά και να αμβλύνει τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις από την επιβολή δασμών, προχώρησε σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σκιά των αμερικάνικων δασμών, χωρίς όμως προς το παρόν ιδιαίτερες ειδήσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Η ΕΕ επανέλαβε την πρόθεσή της για απάντηση σε τυχόν επιβολή δασμών κατά των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών ενώ προχώρησε σε ένα αυστηρό έμμεσο μήνυμα έναντι των ΗΠΑ μέσω της υπογραφής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία. Τέλος, σε συνάντηση που είχαν μεταξύ τους, ο Πρόεδρος Τραμπ απέφυγε την σύγκρουση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, γεγονός που του στοίχισε την κατακραυγή του στις ΗΠΑ.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 2% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Μεγάλη Βρετανία
Θετικά τα νούμερα για την ρωσική οικονομία

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2% τον Μάιο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 5,1%. Το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε από τα 18 στα €16,9δις.

Μεγάλη Βρετανία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,4% τον Ιούνιο ενώ οι λιανικές πωλήσεις εκτός αυτοκινήτων μειώθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση. Η ανεργία παρέμεινε στο 4,2%.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 1,4%.

Ρωσία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 4,7%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,2% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 3% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

Τουρκία

  • Η ανεργία μειώθηκε στο 9,6% και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,6% σε μηνιαία βάση.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ
Σε χαμηλά 50 ετών οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ
Στο 2,5% ο πληθωρισμός στον Καναδά

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,6% και όσο αναμενόταν ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,5% και πάλι όσο αναμενόταν.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 8χιλ στις 207χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 14η Ιουλίου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 12χιλ στις 1,751χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 7η Ιουλίου.

Καναδάς

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,5% από 2,2%.

Αργεντινή

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 29,5%.

 

Ασία


Economy & Markets

Ανάπτυξη 6,7% για την κινέζικη οικονομία
Μικρότερες του αναμενομένου οι αυξήσεις σε βιομηχανική παραγωγή και λιανικές πωλήσεις στην Κίνα
Στο 0,8% ο δομικός πληθωρισμός στην Κίνα

Κίνα

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 6,7% σε ετήσια βάση στο β’ τρίμηνο του 2018 και όσο αναμενόταν.
  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 9% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου ενώ η βιομηχανική παραγωγή 6% και λιγότερο του αναμενομένου.

Ιαπωνία

  • Οι εξαγωγές μειώθηκαν 0,9% και το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα $6,4δις ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 5,25% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 11,47% σε ετήσια βάση.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH