Back to top
Αναμενόμενο το ΑΕΠ για τις ΗΠΑ, πυκνώνουν τα σύννεφα για την Ευρωζώνη

Αναμφισβήτητα η πιο σημαντική είδηση της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση για την τελική μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, για το δ’ τρίμηνο του 2018. Καθώς όλες οι συζητήσεις και αναλύσεις πλέον εστιάζουν στην πιθανότητα ενός ενδεχομένου η αμερικάνικη οικονομία να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ύφεσης, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2%. Η μέτρηση του γ’ τριμήνου ήταν 3,4% ενώ η προηγούμενη μέτρηση για το δ’ τρίμηνο ήταν 2,6%. Παρόλα αυτά, το νούμερο επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των καταναλωτών. Οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες ήταν αυτές που αναθεωρήθηκαν καθοδικά. Για το σύνολο του 2018, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,9%.

Σε ευρωπαϊκό έδαφος, δημοσιεύματα και συζητήσεις υπάρχουν σχετικά με διαθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας ώστε να θεσπιστεί πιθανώς ένα κλιμακωτό επιτόκιο, με στόχο οι τράπεζες να ενισχύσουν την ρευστότητα και την κερδοφορίας τους χωρίς να είναι αναγκασμένες να πληρώσουν 0,4% στην ΕΚΤ για την πλεονάζουσα ρευστότητα. Την φημολογία αυτή ήρθε να ενισχύσει και με έμμεσες αναφορές, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τράπεζας. Στο ήδη ανησυχητικό κλίμα μετά τις τελευταίες αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ήρθαν να το ενισχύσουν και τα στοιχεία για πληθωρισμό και ανάπτυξη από μεμονωμένες χώρες. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Γαλλία μειώθηκε περαιτέρω και πλέον βρίσκεται κοντά στο 1% και αρκετά κάτω από τον επιθυμητό στόχο του 2% ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη προς τα κάτω εν μέσω των ιδιαιτέρων επιβαρυντικών στοιχείων για την μεταποίηση στην Ευρωζώνη.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Μείωση πληθωρισμού σε Γερμανία και Γαλλία

Αναμενόμενο το ΑΕΠ για Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία

Επιβράδυνση «βλέπει» η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας

 

Ευρωζώνη

  • H προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε 4,3% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενόμενου.

Γερμανία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,3% σε μια πρώτη μέτρηση και η ανεργία μειώθηκε οριακά στο 4,9% και σε ιστορικά χαμηλά. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο 0,9% και ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε στις 99,6 μονάδες.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η οικονομία της χώρας στο δ’ τρίμηνο του 2019 αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,4% σε ετήσια, οριακά περισσότερο του αναμενομένου.

Γαλλία

  • Σε μια πρώτη μέτρηση για τον μήνα Μάρτιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,1%.
  • Η οικονομία της χώρας στο δ’ τρίμηνο του 2019 αναπτύχθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 1% σε ετήσια, οριακά περισσότερο του αναμενομένου.

Ιταλία

  • Ενώ η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,1%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αισθητή μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ

Μεικτά στοιχεία για προσωπικό εισόδημα και καταναλωτικές δαπάνες

Αμετάβλητο στο 8,25% το επιτόκιο από τη Τράπεζα του Μεξικό

 

ΗΠΑ

  • Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Ιανουάριο στα $51,1δις και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν οριακά ενώ το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε οριακά. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυξήθηκε στις 98,4 μονάδες.
  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Markit μειώθηκε στις 52,5 μονάδες και σε χαμηλό σχεδόν 2 ετών.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 5χιλ. και στις 211χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 23η Μαρτίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 6χιλ. και έφτασαν στις 1,756εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 16η Μαρτίου.

Μεξικό

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 8,25% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,9% σε ετήσια βάση ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 3,42%.

 

Ασία


Economy & Markets

Αισθητή βελτίωση της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Κίνα

Στο 0,9% ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

 

Κίνα

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε από τις 49,2 στις 50,5 μονάδες και ο αντίστοιχος των υπηρεσιών στις 54,8.

Ιαπωνία

  • Ο πληθωρισμός στη περιοχή του Τόκιο αυξήθηκε στο 0.9% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση.

Νότιος Κορέα

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 2,6% σε μηνιαία βάση.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10y

Global Indices

globe

Developed Markets

dev

Emerging Markets

em

Currencies

cur

Commodities

com