Back to top
ΚΙΝΑ : Κραυγαλέα πτώση 6,8% του ΑΕΠ α’ τριμήνου αλλά και ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης.
ii

Η αυλαία ανακοίνωσης των οικονομιών δεδομένων α’ τριμήνου του 2020, των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, άνοιξε η Κίνα με την ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ της και τα μηνιαία στοιχεία δραστηριότητας του Μαρτίου.

Η ακραία πτώση της τάξης του 6,8% στο ΑΕΠ αποτελεί οπωσδήποτε την χειρότερη ιστορικά μεταβολή. Εστιάζοντας όμως στους ρυθμούς μεταβολής των επιμέρους στοιχείων της οικονομικής δραστηριότητας του Μαρτίου, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι διαφαίνονται ήδη κάποιες προοπτικές ανάκαμψης τους. Η βιομηχανική παραγωγή για παράδειγμα του Μαρτίου παρουσίασε βελτίωση υποχωρώντας μόνο κατά -1,1% σε ετησιοποιημένη βάση μετά το συνταρακτικό -13,5% του Φεβρουαρίου. Έχοντας επίγνωση των κινδύνων μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης αλλά και τις διαβεβαιώσεις των κινεζικών αρχών, θεωρούμε ότι έχει δρομολογηθεί η επιστροφή σε μια ομαλοποίηση η παραγωγική διαδικασία της χώρας.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται στον τομέα της κατανάλωσης. Παρά την συνεχιζόμενη επιδείνωση του κλάδου της εστίασης, οι υπόλοιποι κλάδοι όπως λιανικές πωλήσεις, πωλήσεις οικιακών συσκευών η αυτοκινήτων, εμφανίζουν μεν ακόμη αρνητικές μεταβολές ο ρυθμός υποχώρησης τους όμως ελαττώνεται ( λιανικές πωλήσεις -15,8% από -20,5% και πωλήσεις αυτοκινήτων -18,1% από -37%).

Πιστές στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας αλλά και των αγορών, αναμένεται οι κινεζικές αρχές να ενισχύσουν τις παρεμβάσεις τους μέσω μέτρων χαλάρωσης είτε νομισματικών είτε δημοσιονομικών.

 

Ευρώπη


Κατά 1,9% υποχώρησε στην ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή, τον τελευταίο μήνα πριν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

Στο 0,7% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Γερμανία

Στο 1,4% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρουσιάζει ο πρόδρομος δείκτης ZEW. Η αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών της γερμανικής οικονομίας εκ μέρους των συμμετεχόντων στην έρευνα, εμφανίζει κατάρρευση στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009 στο -91,5 από το -43,1 του προηγούμενου μήνα και ο υποδείκτης των προσδοκιών εκτοξεύθηκε στο 28,2 το υψηλότερο από το 2015 από το -49,5 του προηγούμενου μήνα. Παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και σε άλλα σημεία του πλανήτη όπου αφενός η τρέχουσα κατάσταση αποτιμάται με τον πιο απαισιόδοξο τρόπο υπονοώντας σε ένα μεγάλο βαθμό την μη περαιτέρω επιδείνωση για τους επόμενους 6 μήνες και αφετέρου αναμένεται μια ανάκαμψη τύπου V εν όψει μάλιστα της επικείμενης χαλάρωσης των μέτρων ‘εγκλεισμού’.

 Γαλλία

 Έντονη υποχώρηση στο 0,8% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την πανδημία, ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών νέων κατοικιών με ένδειξη 30 κατακρημνίστηκε στα χαμηλότερα από τον Ιούνιο του 2012 επίπεδα. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά την μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή στην από το 1985 ιστορία του δείκτη.
  • Κατά 5,95% λιγότερες ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο σε ετησιοποιημένη βάση.
  • Κατά 5,5% μειώθηκε τον Μάρτιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Αιτία ήταν η αναστολή εργασιών πολλών παραγωγικών μονάδων λόγω της πανδημίας της πανδημίας. Η μεταποίηση συνολικά κατέγραψε υποχώρηση 6,3%, με την αυτοκινη/νία να καταγράφει την μεγαλύτερη από το 1946 πτώση. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) κατέρρευσε στο 72,7% το χαμηλότερο από το 2010.
  • Στα 1,216 εκ. οι άδειες κατασκευής νέων κατοικιών τον Μάρτιο με ποσοστό ετήσιας αύξησης 1,42%.
  • Στο επίπεδο των 5.245.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των 22.300.000 αιτήσεων των προηγούμενων εβδομάδων αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού. Τον Μάρτιο είχαν καταχωρηθεί 7,14 εκ άνεργοι οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε 163 εκτ εργαζόμενους και αποτελούσαν 4,4% ποσοστό ανεργίας. Χονδρικά κάθε 5 εκτ νέοι άνεργοι αυξάνουν κατά 3% το ποσοστό της ανεργίας και κατά συνέπεια αυτήν την στιγμή το ποσοστό της ανεργίας θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 18%.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

 

Ασία


  Κίνα

  • Με εμπορικό πλεόνασμα $ 19,9 δις  έκλεισε ο Μάρτιος αυξημένο κατά 15,3% σε ετήσια βάση.

Ινδία

  • Στο 5,9% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο από 6,6% τον προηγούμενο μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

 

Market Snapshots


Macro

1q

10 Year Sovereign Bonds

2q

Global Indices

3q

Developed Markets

4q

Emerging Markets

5q

Currencies

6q

Commodities

7q