Back to top
Ο λόγος στις Κεντρικές Τράπεζες

Αρκετές ήταν οι εξελίξεις και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου» αλλά και στις εξελίξεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, και όχι μόνο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν το βασικό επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι αυτό αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, η Τράπεζα διαβεβαίωσε τη λήξη του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2018 με την επιφύλαξη να διατηρηθεί περαιτέρω μόνο εφόσον τα στοιχεία του πληθωρισμού δεν ικανοποιήσουν τους αξιωματούχους. Ο Mario Draghi έστειλα μήνυμα αυτοσυγκράτησης στους Ιταλούς πολιτικούς σχετικά με τις προθέσεις τους
για τα μέτρα και το χρέος ενώ θεωρεί ως την πιο βασική απειλή πλέον για την παγκόσμια οικονομία, τις πολιτικές προστατευτισμού. Στο μεταξύ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική έχει ημερομηνία λήξης, ενώ αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι δε θεωρούν αδύνατο να γίνουν άλλες 2 αυξήσεις επιτοκίου φέτος, φτάνοντας τις τέσσερις. Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους $200δις, κάνοντας πράξη την απειλή του, η Κίνα αναμένεται να ανταπαντήσει παίρνοντας και την άδεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Τέλος, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν τα τοπικά νομίσματα Ρωσίας και Τουρκίας με τις Κεντρικές Τράπεζες της χώρας να προχωρούν σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, με την τούρκικη στο 24% και την ρωσική στο 7,5%.

Ευρώπη


Economy & Markets

Μείωση του εμπορικού πλεονάσματος στα €17,6δις για την Ευρωζώνη
Στο 2% ο πληθωρισμός στην Γερμανία
Υποβάθμιση εκτιμήσεων για την ανάπτυξη από την Τράπεζα της Γαλλίας
Ανάπτυξη 0,6% για την Μεγάλη Βρετανία

Ευρωζώνη

  • Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 9,4% και οι εισαγωγές 13,4% με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να μειωθεί στα €17,6δις. H βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση.

Γερμανία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2% και ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW αυξήθηκε στις -10,6 μονάδες.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,6% σε τριμηνιαία βάση και με τον υψηλότερο ρυθμό του τελευταίου έτους. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε οριακά και η ανεργία παρέμεινε στο 4%.

Γαλλία

  • Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας περικόπτει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη το 2018 και το 2019, ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,3%.

Ιταλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,8% σε μηνιαία βάση και η ανεργία μειώθηκε στο 10,7% ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 1,6%.

Ρωσία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 1,9% σε ετήσια βάση και στο β’ τρίμηνο.

Τουρκία

  • Η οικονομία αναπτύχθηκε 5,2% στο β’ τρίμηνο και σε ετήσια βάση, οριακά λιγότερο του αναμενομένου.

 

Αμερική


Economy & Markets

Στο 2,7% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Οριακή αύξηση στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ
Στο 34,4% ο πληθωρισμός στην Αργεντινή

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,7% από το 2,9% ενώ οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν οριακά. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν βελτιώθηκε στις 100,8 μονάδες και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν οριακά και λιγότερο του αναμενομένου.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 1χιλ στις 204χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 8η Σεπτεμβρίου, παραμένοντας σε
    χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 11χιλ στις 1,696χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Καναδάς

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 6%.

Βραζιλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,5% σε μηνιαία και 1% σε ετήσια βάση.

Μεξικό

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,3% σε ετήσια βάση.

Αργεντινή

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 34,4%.

Ασία


Economy & Markets

Θετικά τα στοιχεία για λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα
Ισχυρή ανάπτυξη 3% για την Ιαπωνία

Κίνα

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,1% σε ετήσια βάση και οι λιανικές πωλήσεις 9%, καλύτερα του αναμενομένου. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,3% και σε υψηλό 6μήνου ενώ το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα $27,91δις καθώς οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αυξήθηκαν 9,8% και 20%, αντίστοιχα.

Ιαπωνία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 3% στο β’ τρίμηνο σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου 1,9%. Σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε 0,7%.
  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε οριακά σε μηνιαία βάση ενώ οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αυξήθηκαν 11%.

Αυστραλία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5,3%.

Νότιος Κορέα

  • H ανεργία αυξήθηκε στο 4,2%.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,69% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6,6% σε ετήσια βάση.

 

Market Snapshots


Macro

GRAPH
10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH