Back to top
Αμετάβλητο στο ΒΒΒ- το αξιόχρεο της Ελλάδας, αλλά οι προοπτικές αναβαθμίστηκαν σε θετικές
photo

Πηγή: HellasFin

Ο οίκος αξιολόγησης S&P διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒΒ-. Θετική έκπληξη αποτέλεσε η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και του αξιόχρεου της χώρας σε θετικές από σταθερές προηγουμένως.

Στην έκθεση του οίκου αποτυπώνεται η εκτίμηση ότι το δημόσιο χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται λόγω του ακολουθούμενου αυστηρού δημοσιονομικού καθεστώτος και της ταχύτερης, του μέσου όρου των χωρών της Ευρωζώνης, οικονομικής ανάπτυξης.

Παρά την από τον οίκο, διακρινόμενη ισχυρή μεταρρυθμιστική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, διατυπώνονται και κάποιοι φόβοι για μια ενδεχόμενη μεταρρυθμιστική κόπωση από το σύνολο της κοινωνίας.

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να τονώσουν την επενδυτική δραστηριότητα και σε συνδυασμό με τους βελτιωμένους ισολογισμούς των τραπεζών και των νοικοκυριών, θα οδηγήσουν το διάστημα 2024-2027 σε αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 2,4%.

Βέβαια σαν μικρή ανοικτή οικονομία, η ελληνική, είναι εκτεθειμένη στις αντίξοες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και σε συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους. Η ισχυρή εξάρτηση της χώρας από την δραστηριότητα των τομέων του τουρισμού και της ναυτιλίας και η ευαισθησία στην άνοδο των τιμών της ενέργειας καθιστούν ευάλωτη την οικονομική της δυναμική.

 

Ευρώπη


  • Κάμψη 6,4% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο. Την μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσε η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (8,9%). Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (-36%). Στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 1,5%.

Γερμανία

  • Κατά 2,9% υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 0,5% από το 2,2% της τελευταίας καταγραφής.

Ην. Βασίλειο

  • Σπαζοκεφαλιά για την κεντρική τράπεζα αποτελούν  τα στοιχεία της αγοράς εργασίας Φεβρουαρίου, όπου η ανεργία ανήλθε στο 4,2 από 3,9% προηγουμένως, ενώ η αύξηση του μισθολογικού κόστος ανήλθε στο 6%. Αρνητική έκπληξη προσέφερε ο πληθωρισμός Μαρτίου με την ηπιότερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωσή του στο 3,2% από 3,4%. Η επιμονή σε υψηλά επίπεδα των τιμών των υπηρεσιών θα δυσκολέψει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο, να προβεί στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Ετήσια αύξηση 0,52% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Μάρτιο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξης 0,2%, για το α’ τρίμηνο του 2024, από 0,8% προηγουμένως. Η διαδικτυακή κατανάλωση με το ετήσιο ποσοστό μεταβολής διογκωμένο κατά 11%, συνιστά πλέον κινητήρια δύναμη των λιανικών πωλήσεων.

  • Αμετάβλητος σε σχέση με το 2023 παρέμεινε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) διαμορφώθηκε στο 78,4%, σε επίπεδο μίας ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2023.

Καναδάς

  • Στο 2,9% από 2,8% κλιμακώθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός.

 

Ασία


Κίνα

  • Ισχυροποιήθηκε κατά την διάρκεια του α’ τριμήνου η οικονομία της χώρας μια και αυξήθηκε το ΑΕΠ της σε ετήσια και τριμηνιαία βάση κατά 5,3% και 1,6% αντίστοιχα, από 5,2% και 1% στο προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο τα επιμέρους στοιχεία παρέχουν κάποια ανησυχία. Η βιομηχανική παραγωγή όπως και οι λιανικές πωλήσεις επέδειξαν κάποια επιβράδυνση, απογοητεύοντας με τους ρυθμούς αύξησής τους.Αντιθέτως οι επενδύσεις στην μεταποίηση και τις υποδομές επιταχύνθηκαν κυρίως λόγω της κρατικής στήριξης στα πλαίσια του στόχου ανάπτυξης 5% για το 2024.

Ιαπωνία

  • Στο 2,6% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

 

Market Snapshots


Macros

macr

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

ent

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratt

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

mtx

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

ist

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emp