Πηγή: HellasFin
Τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας σε αντίθεση με τα αδύναμα στοιχεία της ευρωπαϊκής, δημιουργούν μία αντιφατική πλέον εικόνα σε ότι αφορά την επικείμενη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών.
Η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπαγορεύει μια συγκρατημένη στάση στην FED και σαν συνέπεια δηλώσεων κάποιων μελών της, ήδη οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν για το τέλος του 2024, λιγότερες των 3 μειώσεων επιτοκίων που καταγράφονται στις πρόσφατες προβολές/εκτιμήσεις των μελών της στην τελευταία τους συνεδρίαση.
Αντίθετα στην Ευρώπη οι πιθανότητες μίας μείωσης έχουν αυξηθεί σαν αποτέλεσμα δηλώσεων παραγόντων της ΕΚΤ στις οποίες αποτυπώνονται ασθενέστερα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Με την πάροδο των εβδομάδων φαίνεται όλο και λιγότερο αντιφατικό ή παράδοξο να εκτιμούμε, ότι η ΕΚΤ ασυγχρόνιστα και μάλλον ασύμβατα σύμφωνα με την ιστορία, θα προχωρήσει νωρίτερα από την FED σε αλλαγή κατεύθυνσης της νομισματικής της πολιτικής.
Οι κύριες διαφορές μεταξύ των οικονομιών ΗΠΑ και Ευρώπης εδράζονται στην διαφοροποίηση της μακροοικονομικής δυναμικής τους εξ αιτίας της ρωμαλέας ανάπτυξης των ΗΠΑ και της καχεκτικής ή υφεσιακής Ευρώπης, όπως επίσης στην ανθηρή κερδοφορία των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την αρνητική στην Ευρώπη.
Τεράστιο χάσμα αισιοδοξίας μεταξύ των 2 οικονομιών προκύπτει από την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε επιχειρηματικής ώθησης και ενθουσιασμού στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου στην ημερήσια πλέον διάταξη τίθενται τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και ενός νέου κύματος βιομηχανοποίησης της χώρας.
Ευρώπη
- Προς έκπληξη των εκτιμήσεων υποχώρησε ο πληθωρισμός και ο σκληρός του πυρήνας στο 2,4% και 2,9% αντίστοιχα τον Μάρτιο από 2,6% και 2,9% προηγουμένως. Αναμφισβήτητα η αποκλιμάκωση ενθαρρύνει τις περιστερές της ΕΚΤ προκειμένου να προβούν στην πολυπόθητη μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων.
Γερμανία
-
Στο χαμηλότερο επίπεδο 3ετίας υποχώρησε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός. Στην ένδειξη 2,2% αποτυπώνονται οι χαμηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, σε αντίθεση με την ανοδική δυναμική των τιμών των υπηρεσιών.
Ελλάδα
-
Παρά τις δυσχέρειες της εφοδιαστικής αλυσίδας η ελληνική μεταποίηση συνέχισε και τον Μάρτιο την άνθισή της για 6ο συνεχόμενο μήνα. Η παραγωγή όπως και οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν να αυξάνονται με έντονους ρυθμούς. Παρά την υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης οι προσλήψεις ήταν περισσότερες. Το αυξημένο κόστος των προμηθειών μετακυλίεται απρόσκοπτα.
Αμερική
ΗΠΑ
- Στο 3,8% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο, από 3,9% προηγουμένως. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 303 χιλ. ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 158,1 εκτ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο 62,7 από 62,5. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 4,14% από 4,28% τον προηγούμενο μήνα.
-
Στο επίπεδο των 8,756 εκτμ διαμορφώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας από 8,748 εκτμ τον Ιανουάριο. Η αντιστοίχιση των 6,429 εκτμ ανέργων στις 8,756 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,36 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο.
Ασία
Κίνα
- Σε έδαφος επέκτασης πέρασε και ο πρόδρομος δείκτης ΡΜΙ Μαρτίου της μεταποίησης με βελτίωση σε όλους τους υποδείκτες του. Η στήριξη όλων των αρχών στην οικονομία αρχίζει να εμφανίζει αποτελέσματα στην κατεύθυνση μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης.
Ν. Κορέα
- Αμετάβλητος στο 3,1% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο. Η ασταθής δυναμική του σκληρού πυρήνα συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για το σύνολο του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αργή αποπληθώριση και τις υψηλές πληθωριστικές προσδοκίες που μάλλον θα επιφέρουν την αργοπορημένη αποκλιμάκωση των παρεμβατικών επιτοκίων.
Market Snapshots
Macros
Πηγή: LSEG/ HellasFin
S&P 500 EARNINGS SCORECARD
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Πηγή: LSEG/ HellasFin
ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ