Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Η ανακοίνωση των στοιχείων μεταβολής του ΑΕΠ ΗΠΑ και ευρωζώνης ήταν αυτό που χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η μεταβολή γ΄τριμήνου στις ΗΠΑ ήταν της τάξης του 7,4% μετα την υποχώρηση του ιστορικού -9% του προηγούμενου. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα ένα μεγάλο μέρος της ανοιξιάτικης απώλειας της εθνικής παραγωγής έχει αποκατασταθεί. Η μεγαλύτερη συνιστώσα της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη ανέκαμψε κατά 8,9% μετα από την κατολίσθηση του -9,6% του β΄τριμήνου. Είναι διακριτή πλέον μία τάση μειωμένης αύξησης της κατανάλωσης σε υπηρεσίες, ενώ διογκώνεται απρόσκοπτα η δαπάνη σε αγαθά και προϊόντα. Οπωσδήποτε πρέπει να τονιστεί η σημασία της φετινής δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μεταβίβασης εισοδημάτων και προγραμμάτων ασφάλισης της απασχόλησης, σαν υποστηρικτικός παράγοντας της τμηματικής ανάκτησης του χαμένου προϊόντος.
Παρόμοια εικόνα έχουμε και με τα αντίστοιχα δεδομένα της ευρωζώνης. Εκεί μετα την κατάρρευση κατά 11,8% του ΑΕΠ β’ τριμήνου, ήρθαν τα στοιχεία του γ’ τριμήνου να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία με την αύξηση του 12,7%. Μάλλον όμως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το γ’ τρίμηνο είναι παρελθόν, δεδομένου του γεγονότος ότι η οικονομική δραστηριότητα σύμφωνα με τα δεδομένα υψηλής συχνότητας, ο κύριος όγκος της ανάκαμψης έλαβε χώρα στην αρχή του καλοκαιριού και η δυναμική της άρχισε να εξαντλείται προς το τέλος του τριμήνου.
Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τους νέους περιορισμούς που έχουν εξαγγελθεί και θα ισχύσουν από την τρέχουσα εβδομάδα, μάλλον γκριζάρουν οποιαδήποτε αισιοδοξία. Η ρόδινη εικόνα μιας ανάκαμψης με την μορφή V μάλλον ξεθωριάζει και επανέρχεται στο προσκήνιο η εκδοχή της τύπου W αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας, με την μεσολάβηση ενός αρνητικού δ’ τριμήνου.
Αυτό που είναι ενθαρρυντικό και πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι οι οικονομίες μετα την άρση των περιορισμών επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά επανόδου της οικονομικής δραστηριότητας κοντά στα προ κορωνοϊού επίπεδά τους. Όμως η εξελισσόμενη κατάσταση των νέων περιορισμών ενόψει δεύτερου κύματος της πανδημίας, μπορεί να επιφέρει μονιμότερες ζημιές στον οικονομικό ιστό.
Εν κατακλείδι αυτό που κατά την γνώμη μας θα μπορέσει να ανατρέψει οποιεσδήποτε μόνιμες πληγές στις οικονομίες σαν συνέπεια αυτής της πανδημίας είναι, δεδομένης της αταλάντευτης διαθεσιμότητας των κεντρικών τραπεζών να πράξουν ότι χρειαστεί, η συνέχιση της δημοσιονομικής επέκτασης η οποία το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ αλλά και στην ευρωζώνη δείχνει να έχει κολλήσει.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ευρώπη
- Την δέσμευση της για αναπροσαρμογή του νομισματικού της οπλοστασίου επανέλαβε η ΕΚΤ στην πρόσφατη της συνεδρίαση. Ο προαναγγελθείς σχεδιασμός έχει μεγαλύτερη πλέον βαρύτητα υπό το φως της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών στην ευρωζώνη, ενόψει ενός ενισχυμένου δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η κυρία Lagarde παρότρυνε τους πολιτικούς να συντομεύσουν τις διαδικασίες του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης το οποίο σημειώνει ήδη αρκετές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.
Γαλλία
-
Μικρή υποχώρηση στο 94 από 95, σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο. Η ένδειξη υποδηλώνει μια σχετική αντοχή του καταναλωτικού φρονήματος, εδραζόμενη στις βελτιούμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας και εις πείσμα της πρόσφατης επιδείνωσης της πανδημίας.
-
Ισχυρή αύξηση 18,2% σε τριμηνιαία βάση κατέγραψε το ΑΕΠ γ’ τριμήνου ύστερα από την κατά -13,7% ιστορική υποχώρηση του β’ τριμήνου. Σε ετήσια όμως βάση το ΑΕΠ υστερεί κατά 4,3%. Η υποχώρηση των επενδύσεων ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική. Οι πρόσφατοι περιορισμοί σε όλη την επικράτεια αυξάνει τον κίνδυνο για μια υποχώρηση του ΑΕΠ και το δ’ τρίμηνο. Η εκτιμώμενη υποχώρηση σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι περίπου 15% η μισή δηλαδή του πρώτου lockdown.
Γερμανία
-
Την πρώτη πτώση του έπειτα από 6 μήνες ανόδου κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo. Η υποχώρηση χαρακτηρίστηκε από την επιδείνωση των προσδοκιών. Η μεταποίηση ήταν για άλλη μία φορά ο κερδισμένος τομέας και οι υπηρεσίες, ο κλάδος με συνεισφορά 70% στην προστιθέμενη αξία, συνεχίζουν να παραπαίουν.
-
Ελαφρά μείωση στο 6,2% από το 6,3% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται ο αντίκτυπος των πρόσφατων μέτρων περιορισμού που θα ισχύσουν στην χώρα από την 2α Νοεμβρίου.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Μικρή υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο στο 100,9 από 101,8. Από τους επιμέρους δείκτες της έρευνας, ενισχυμένη εμφανίζεται η εκτίμηση της παρούσας συγκυρίας αλλά ο υποδείκτης των προσδοκιών, βασισμένος στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την βραχυπρόθεσμη προοπτική του εισοδήματος τους και την αγορά εργασίας, υποχώρησε από το 102,9 του προηγούμενου μήνα στο 98,4 τον Οκτώβριο.
-
Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού PCE Core, διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1,55% από 1,45% τον προηγούμενο μήνα.
-
Στο επίπεδο των 751 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 4,74%.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ασία
Ν. Κορέα
-
Στο 1,9% ανήλθε η μεταβολή του γ’ τριμήνου. Έτσι απομακρύνεται η χώρα από την ύφεση. Κύρια ώθηση στην εξέλιξη έδωσε η διόγκωση των εξαγωγών. Συνεχίζει όμως να είναι αρνητική η πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης αποδιδόμενη στις επικρατούσες συνθήκες περιορισμού λόγω πανδημίας κορωνοϊού.
-
Με θεαματική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 8% έκλεισε ο Σεπτέμβριος. Η αύξηση που σημειώθηκε αφορούσε όλα τα προϊόντα αλλά κυρίως τα αυτοκίνητα και τα ηλεκτρονικά.
Αυστραλία
-
Στο 0,7% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός το γ’ τρίμηνο έπειτα από την ασυνήθιστη υποχώρηση στο -0,3% το προηγούμενου.
Ιαπωνία
-
Σημαντική μείωση 8,7% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.