Back to top
Απρόσμενη πιστοληπτική αναβάθμιση.

photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Έκπληξη αποτέλεσε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ- σε ΒΒ με θετική προοπτική, από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Το συνοδευτικό σκεπτικό της ενέργειας αναφέρεται στην εκτίμηση για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ εντός του 2021 κατά 4,9% και επιτάχυνση 5,8% το 2022, μετά το υφεσιακό 2020. Σύμφωνα με τον οίκο η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αρκετές δημοσιονομικές εφεδρείες και η οικονομία της χώρας αναμένεται να δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι προοπτικές της χώρας είναι ισχυρές λόγω των υψηλότερων από τον ευρωπαϊκό μεσο όρο, ρυθμούς ανάπτυξης. Οι σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και η δημοσιονομική εξυγίανση θα ενισχύσουν την πτωτική τάση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.

Η δρομολογηθείσα μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και το εξαιρετικά ευνοϊκό προφίλ του δημόσιου ελληνικού χρέους (σταθερά επιτόκια, μέση λήξη 20 χρόνια και κατά 80% κατοχή του από τον Επίσημο Τομέα), συνέτειναν σημαντικά στην αναβάθμιση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το κόστος εξυπηρέτησης του υπέρογκου χρέους της χώρας, ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο όλων των χωρών των αξιολογημένων με ΒΒ.   

Η στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (40 δις) και του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (32 δις), μπορούν να απογειώσουν την ελληνική οικονομία.

Τέλος οι επιδόσεις της Ελλάδας εντός του 2021 εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν κυρίως από την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, ενώ τα έσοδα απο τον τουρισμό θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα προπανδημικά επίπεδα το 2024-2025.  

Η S&P δεν είναι ο πρώτος οίκος που αξιολογεί με ΒΒ την Ελλάδα. Έχει προηγηθεί η Fitch στις 24/1/20. Είναι όμως η μοναδική η οποία με την προσθήκη στην αξιολόγηση του χαρακτηριστικού των θετικών προοπτικών, υποδηλώνει ότι στους επόμενους 12 με 18 μήνες μπορεί να προχωρήσει σε μία επόμενη αναβάθμιση. Το όφελος μίας τέτοιας εξέλιξης, θα ήταν η περαιτέρω μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, παρά την σημαντική συμβολή της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας στον τομέα αυτό. Να υπενθυμίσουμε ότι λόγω πανδημίας, γίνονται κατά παράβαση σημαντικές αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων εκ μέρους της, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν κατέχουν την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας.

 

Ευρώπη


  • Άνοδο παρουσιάζουν το προκαταρτικό σύνθετο ΡΜΙ Απριλίου, σε αντίθεση με τις ευρύτερες προσδοκίες της αγοράς. Η αυξητική τάση που καταγράφεται για 9ο συνεχόμενο μήνα, ενισχύεται ιδιαίτερα τον Απρίλιο από τις υπηρεσίες.

Ην. Βασίλειο

  • Απρόσμενη υποχώρηση σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο από 5% στο 4,9%.

  • Με πρωταγωνιστές τις τιμές του ιματισμού και της ενέργειας, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε τον προηγούμενο μήνα στο 0,7% από 0,4%.

 

Ρωσία

  • Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε κατά 0,5% στο 5% το παρεμβατικό επιτόκιο της. Οι αυξημένες τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, οι πληθωριστικές προσδοκίες και η πέραν της παραγωγικής ικανότητας διογκωμένη ζήτηση σε κάποιους κλάδους, υπαγόρευσαν την απόφαση αυτή. Με την απόφαση της αυτή η τράπεζα εκτιμά ότι ο στόχος της για πληθωρισμό 4% θα επιτευχθεί στα μέσα του 2022.

 

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Υποχώρηση στο επίπεδο των 547.000, κατέγραψε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 586.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Με μέση τιμή πώλησης 329.100 $ ανά μονάδα (ιστορικό ρεκόρ), οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών ανήλθαν σε  6,01  εκτ. τον Μάρτιο αυξημένες κατά 12,3% σε ετήσια βάση. Και οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών με συναλλαγές επιπέδου 2006, αυξήθηκαν κατά 67% σε ετήσια βάση.

Καναδάς

  • Τον Μάρτιο εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο 2,2% από 1,1%. Εκτός της περσινής χαμηλής βάσης σύγκρισης, κύριοι συντελεστές της μεταβολής ήταν οι τιμές της ενέργειας, των αερομεταφορών, του ηλεκτρισμού και του κόστους κατοικίας.

  • Αμετάβλητο στο 0,25% άφησε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας. Επίσης έπειτα από την επι τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών της καναδικής οικονομίας, ανακοίνωσε την μείωση των εβδομαδιαίων αγορών της, κρατικών ομολόγων (taper) στα 3 CAD δις.

Μεξικό

  • Στο 6,05% εκσφενδονίσθηκε  ο πληθωρισμός από το προηγούμενο 5,22%

 

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Ηπιότερη ήταν η υποχώρηση του ονομαστικού πληθωρισμού και του σκληρού πυρήνα του τον Μάρτιο, στο -0,2% και -0,1% από -0,4% αντίστοιχα τον Φεβρουάριο.

  • Στα 6,15 δις $ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο από 2 δις $ τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 16,1% περισσότερες και οι εισαγωγές μειωμένες κατά 5,4%.

 

 

Market Snapshots


Macro

macr

10 Year Sovereign Bonds

10year

Global Indices

glob

Developed Markets

dd

Currencies

cur

Commodities

bv