Back to top
Κίνα.Διψήφιο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ α΄τριμήνου.
photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Καμία ιδιαίτερη έκπληξη δεν αποτέλεσε η κοινοποίηση των μακροοικονομικών δεδομένων του α’ τριμήνου 2021 για την κινεζική οικονομία. Η ετησιοποιημένη αύξηση του ΑΕΠ στην διάρκεια των πρώτων 3 μηνών ανήλθε στο 18,3%, ιστορική επίδοση η οποία όμως αποδίδεται κυρίως στην χαμηλή στατιστική βάση σύγκρισης του 2020. Πέραν αυτού η σχετικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2020 μεγέθυνση της τάξης του 0,6% φαντάζει πενιχρή και μάλλον υποδεικνύει μια επιβραδυνόμενη δυναμική.

Κατά την βαθύτερη ανάλυση των δεδομένων παρατηρείται ο μετριασμός των υπεραποδόσεων του τομέα της προσφοράς, ενώ αυτός της ζήτησης η οποία μέχρι τώρα υστερούσε, συνέχισε την σταδιακή του ανάκαμψη. Η βιομηχανική συνιστώσα της οικονομίας έχει ανακάμψει πλήρως ενώ αυτή των υπηρεσιών παραμένει ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα της προ της πανδημίας εποχής.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, κάποιοι θύλακες αδρανούσας ανάκαμψης αποδίδονται κατά κύριο λόγο στους πρόσφατους τοπικούς περιορισμούς λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας. Η αναζωογόνηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών ήταν αυτή που τροφοδότησε την σχετικά ισχυρή επίδοση του κλάδου των υπηρεσιών. Η αγορά εργασίας συνέχισε την βαθμιαία της βελτίωση, αποκλιμακώνοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 5,3%. Το διαθέσιμο εισόδημα μεγεθύνθηκε σε ετήσια βάση κατά 14,6%, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε συνέχιση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης το επόμενο διάστημα.

Μέτρια βελτίωση παρατηρήθηκε και στις πάγιες επενδύσεις αποδιδόμενη περισσότερο στην διοχέτευση κονδυλίων στις υποδομές παρά στη οικοδομική δραστηριότητα η οποία εμφάνισε επιβράδυνση.

Στον απόηχο της εντυπωσιακής διψήφιας αύξησης του ΑΕΠ, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι σταδιακά παγιώνεται μια συνθήκη, όπου οι μέχρι τώρα βασικοί συντελεστές της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης όπως βιομηχανική παραγωγή και εξαγωγές μάλλον αρχίζουν να κορυφώνουν, ενώ φαίνεται να αναλαμβάνει την σκυτάλη η εγχώρια ζήτηση συμπεριλαμβανόμενης της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των ιδιωτικών επενδύσεων.

 

Ευρώπη


  • Υποχώρηση 1,65 % κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο συγκριτικά με το 2020. Ενδεικτικά η παραγωγή των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 4,3%, των κεφαλαιουχικών αγαθών  κατά 2,2% ενώ η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 0,7%.
  • Στο 1,3% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Μάρτιο από 0,9 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του, υποχώρησε στο 0,9 % από 1,1 % τον προηγούμενο μήνα.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Η παροχή 280 $ δις στα αμερικανικά νοικοκυριά στην διάρκεια του μήνα, στα πλαίσια του προγράμματος ενίσχυσης ARP (American Rescue Plan), εκτίναξε τις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, κατά 28,9% και 27,9%, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Η διαδικτυακή κατανάλωση ήταν αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 28,7%.

  • Η περσινή χαμηλή βάση σύγκρισης του πληθωρισμού άρχισε να έχει τα αποτελέσματά της. Τον Μάρτιο η ετήσια μεταβολή των τιμών διαμορφώθηκε στο 2,63% από 1,7% τον Φεβρουάριο. Η αντίστοιχη μεταβολή του σκληρού πυρήνα των τιμών ήταν 1,6% από 1,3%. Η άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες στο 3,5-4%, πριν να αρχίσει η αποκλιμάκωση του προς το τέλος του καλοκαιριού.   

  • Σημαντική υποχώρηση στο επίπεδο των 576.000, κατέγραψε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 769.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Με ένδειξη 105,6 τον Μάρτιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ήταν 1 % υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και 3,4% χαμηλότερα από το προπανδημικό του επίπεδο. Η μεταποίηση και τα ορυχεία κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση 2,7% και 5,7% αντίστοιχα. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) ανέκαμψε ελαφρά στο 74,4% σε επίπεδο 5,1 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2020.

  • Με το επίπεδο ρεκόρ από τον Ιούλιο του 2006 των 1,739 εκ, οι ετήσιες ενάρξεις νέων κατοικιών και με 1,766 εκ νέες άδειες ανεγέρσεων, ο τομέας της κατοικίας κινείται με ετήσιους ρυθμούς αύξησης 37% και 30,2% αντίστοιχα.

 

Ασία


Ινδία

  • Όλα τα βασικά συστατικά του πληθωρισμού όπως τρόφιμα και καύσιμα, κινούνται ταχύτερα από τον στόχο του 4%. Οι τιμές του Μαρτίου αυξήθηκαν 5.5% από 5% τον προηγούμενο μήνα.

  • Παρα την υποχώρηση τον Φεβρουάριο κατά 3,6% της βιομηχανικής παραγωγής, αυτή ήδη έχει προσεγγίσει το προπανδημικό της επίπεδο.

 

Κίνα

  • Μετριάσθηκε η πιστωτική επέκταση τον Μάρτιο στην χώρα. Η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση ανήλθε στα 3350 δις RMB, με ετήσιο ρυθμό μεταβολής 12,3 % από 13,2% τον προηγούμενο μήνα. Η ποσότητα χρήματος Μ2, κινήθηκε αυξητικά κατά 9,4 % αλλά με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

  • Κατά 30,6% σε ετήσια βάση διογκώθηκαν οι εξαγωγές της χώρας και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 38,6%. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ διευρύνθηκαν κατά 53,3% και προς την Ευρώπη κατά 45,9%. Οι εισαγωγές από ΗΠΑ επεκτάθηκαν κατά 75,1% και από την Ευρώπη κατά 33,9%. Το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 13,8 $ δις  από 103,25 $ δις τον Φεβρουάριο και αυξήθηκε κατά 79,8% σε ετήσια βάση.

Αυστραλία

  • Αρχίζει να πλησιάζει το χαμηλό 5,1% της προπανδημικής εποχής το ποσοστό της ανεργίας. Μετά την κορύφωση στο 7,5% τον Ιούλιο του 2020, η ανεργία υποχώρησε και τον Μάρτιο στο 5,6%. Να υπογραμμίσουμε ότι η εξέλιξη ξεπερνάει και το πιο αισιόδοξο σενάριο της κεντρικής τράπεζας.

 

Market Snapshots


Macro

12

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

ggl

Developed Markets

dev

Currencies

cyt

Commodities

bom