Back to top
Κίνα. Η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται.
vf

Η επιστροφή της Κίνας στην οικονομική κανονικότητα είναι πλέον γεγονός. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία γ΄τριμήνου, η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ήταν της τάξης του 4,9%, μετα τις μεταβολές του -6,8% και 3,2% του α΄ και β΄τριμήνου αντίστοιχα. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μεγεθύνθηκε με ρυθμό 3,9%, ο δευτερογενής με 5,8% και ο τριτογενής με 4,3%.     

Αναδιφώντας στα επι μέρους δεδομένα, διακρίνει κανείς ότι η αναπτυξιακή δυναμική της χώρας ήταν περισσότερο ισορροπημένη κατά την διάρκεια του παρελθόντος τριμήνου. Η κατανάλωση βελτιώθηκε σημαντικά, συνεισφέροντας 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στο συνολικό ΑΕΠ από -2,3 στο προηγούμενο. Η συμμετοχή των επενδύσεων προσέθεσε 2,6 μονάδες από 5. Ο συνδυασμός της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών κατά 8,8% σε ετήσια βάση και η ασυνήθιστη μεγέθυνση των εισαγωγών κατά 13,2% εξ αιτίας της εγχώριας ζήτησης, διαμόρφωσε την συμβολή των καθαρών εξαγωγών σχετικά σταθερή στις 0,6 ποσοστιαίας μονάδες.  

Ευνοημένες από το κλίμα ελέγχου των κρουσμάτων κορωνοϊού, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,3%. Οι καταναλωτικές συνήθειες επανέρχονται στην κανονικότητα με μια νότα ενισχυμένων προσωποποιημένων υπηρεσιών. Η δαπάνη των νοικοκυριών διευρύνεται, στηριγμένη στην βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και των συνθηκών της αγοράς εργασίας.

Η διεισδυτικότερη ανάλυση των δεδομένων, αναδεικνύει για τους επόμενους μήνες, μια εδραιωμένη δυναμική ανάληψης των επενδύσεων στην μεταποίηση, στα πλαίσια της πολιτικής διάθεσης μέσο/μακροπρόθεσμων δανείων και της δεδηλωμένης κυβερνητικής βούλησης σχετικής στασιμότητας των επενδύσεων σε υποδομές.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Στο -0,3% και 0,2% διολίσθησε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Σεπτέμβριο, από -0,2 % και 0,4% αντίστοιχα του προηγούμενου μήνα. Τρόφιμα, ενέργεια και υπηρεσίες τροφοδότησαν το καθοδικό σπιράλ.

 

Γαλλία

  • Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων πίεσαν τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στο 0,0% από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Ην. Βασίλειο

  • Με την ένδειξη 4,5%, αύξηση κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας της χώρας τον Αύγουστο από το 4,1% του Ιουλίου.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 1,4% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο από 1,3% και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του έμεινε αμετάβλητος στο 1,7%. Πρωτεργάτες της αύξησης ήταν οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αξιοσημείωτη είναι και η συμπεριφορά των ενοικίων όπου αρχίζει να κοπάζει η ανοδική τους δυναμική και μάλλον από τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να επιδρούν αρνητικά στην μεταβολή του δείκτη.

  • Στο επίπεδο των 898 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 6,15%.

  • Έκπληξη προσέφεραν τα ανθεκτικά στοιχεία λιανικών πωλήσεων του Σεπτεμβρίου. Μετά από 2 συνεχόμενους μήνες απωλειών, παρουσίασαν ρυθμό αύξησης σε ετησιοποιημένη βάση 8,20% και 5,4% χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων αντίστοιχα. Τα δεδομένα αυτά υπονοούν ότι μάλλον έχει καλυφθεί κατά 80% η απολεσθείσα καταναλωτική δαπάνη του β΄τριμηνου. Οι διαδικτυακές πωλήσεις ήταν κατά 24% περισσότερες.

  • Μετα από 4 συνεχόμενους μήνες αυξητικής πορείας κατά 7,3% μειώθηκε τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Αιτία ήταν η μείωση του προϊόντος των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) αυξήθηκε στο 71,5% από 71,4%.

  • Ήπια θετική μεταβολή του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan σημειώθηκε τον Οκτώβριο, στο 81,2 από 80,4. Στην ένδειξη αποτυπώνεται ο επιβραδυνόμενος ρυθμός  αύξησης της απασχόλησης, o μεγεθυνόμενος αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού και η απουσία ενός πρόσθετου ομοσπονδιακού προγράμματος οικονομικής ανακούφισης.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Κίνα

  • Στα 37$ δις ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο από 58,9$ δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εισαγωγές ενισχυμένες από την εγχώρια ανάκαμψη και αύξηση του νομίσματος,  αυξήθηκαν κατά 13,2% και οι εξαγωγές κατά 9,9%.

  • Η αποκατάσταση της προσφοράς οδήγησε στην πτώση της τιμής των τροφίμων και κατά συνέπεια στην υποχώρηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στο 1,7% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ινδία

  • Η άνοδος της τιμής των καυσίμων και των τροφίμων οδήγησαν τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου στο 7,34% από 6,69 τον προηγούμενο μήνα.

Αυστραλία

  • Ήπια αύξηση σημείωσε τον Σεπτέμβριο η ανεργία στο 6,9% από το 6,8% του προηγούμενου μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7