Την παραμονή του πρώτου Debate μεταξύ των 2 υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ να συνοψίσουμε μερικά πολιτικοοικονομικά θέματα.
Στις 3 Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τον υποψήφιο των δημοκρατικών Joe Biden να προηγείται του ρεπουμπλικανικού υποψηφίου και νυν προέδρου Donald Trump κατά 7-8 ποσοστιαίες μονάδες. Οι εταιρείες όμως στοιχημάτων εμφανίζουν την διαφορά πολύ πιο μικρή. Σύμφωνα με αυτές ο δημοκρατικός υποψήφιος εμφανίζεται αυτήν την στιγμή να έχει 53% πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές.
Τα επικείμενα 3 προεδρικά Debates (29 Σεπ, 15 Οκτ και 22 Οκτ) μέχρι τις εκλογές μπορούν να αλλάξουν πολλά.
Αυτό όμως που θα καθορίσει την εκλογή, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, είναι το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων. Μερικές ψήφοι σε σημαντικές πολιτείες όπως στην Φλόριντα, την Πενσυλβανία και το Ουισκόνσιν θα μπορούσαν να κρίνουν την εκλογή του Προέδρου. Εάν η διαφορά είναι πολύ μικρή και σε συνδυασμό με την επιστολική ψήφο, με πιθανότητα 50% δεν θα έχουμε οριστικό νικητή στις 4 Νοεμβρίου.
Εκτός από τις προεδρικές εκλογές πολύ σημαντικός είναι και ο αγώνας διεκδίκησης της Γερουσίας μια και ο Οίκος των Αντιπροσώπων θεωρείται δεδομένος για τους δημοκρατικούς. Στην γερουσία το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο αμφίρροπο μια και η διαφορά των εδρών είναι πολύ μικρή.
Το αποτέλεσμα και για τους 3 θεσμούς θα είναι πάρα πολύ σημαντικό στην μελλοντική οικονομική πολιτική της χώρας. Το ενδεχόμενο μιας δημοκρατικής “καθαρής σάρωσης” ”clean sweep”, δηλαδή της νίκης Biden για την προεδρία και την επικράτηση των δημοκρατικών υποψηφίων στον Οίκο των Αντιπροσώπων και την Γερουσία, θα οδηγήσει σε αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 21% σε 28% και επενδύσεις μεγάλης κλίμακος (2 τρις $) σε υποδομές και καθαρή ενέργεια.
Χωρίς την “καθαρή σάρωση” δεν φαίνεται εφικτή μια ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ευρώπη
- Χαρακτηριστικό των προσωρινών PMIs της ευρωζώνης ήταν η πτώση του κλάδου των υπηρεσιών κυρίως λόγω των φόβων για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.
Γερμανία
-
Οι θετικές εισοδηματικές προοπτικές σταθεροποίησαν το καταναλωτικό κλίμα της χώρας, φέροντας τον αντίστοιχο δείκτη με ένδειξη Οκτωβρίου στο -1,6 από -1,8.
-
Σύμφωνα με τον πρόδρομο δείκτη Ifo με την ένδειξη 93,4 από 92,5, αρκετά λιγότερες επιχειρήσεις εκτιμούν την παρούσα συγκυρία σαν άσκημη και βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να βελτιώνεται μελλοντικά
Ην. Βασίλειο
-
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων συμπεριλαμβανόμενου ενός σχεδίου στήριξης της αγοράς εργασίας.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Στο επίπεδο των 870 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε, σε 12,580 εκτμ από 12,747 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 7,24%.
-
6,000 εκατ. αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών σημειώθηκαν τον Αύγουστο καταγράφοντας ετήσια αύξηση 10,5%. Η μέση τιμή πώλησης ήταν 310.600 $ ανά μονάδα. Οι αγοραπωλησίες συνεχίζουν να καταπλήσσουν με τους πολλούς υποψήφιους και εν δυνάμει αγοραστές. Η αύξηση των πωλήσεων για το υπόλοιπο του έτους είναι βέβαιη δεδομένου του χαμηλού επιτοκίου του 3% των στεγαστικών δανείων και την επικείμενη ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας.
-
Συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν τα δεδομένα των πωλήσεων νέων κατοικιών, όπου τον Αύγουστο σε ετήσια βάση ανήλθαν στις 1,1011 εκ, αυξημένες κατά 43,2% και συναλλαγές ρεκόρ από το 2006.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Ασία
Ιαπωνία
-
Το προκαταρτικό ΡΜΙ μεταποίησης της χώρας συνεχίζει με την ένδειξη 47,3 από 47,2 να κινείται σε έδαφος συστολής. Έτσι κατά συνέπεια μάλλον στήνεται το σκηνικό ενός τρίτου αρνητικού τριμήνου ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies
Commodities