Back to top
Κίνα. Ισορροπημένη ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου.
vv

Τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας Αυγούστου της Κίνας προβάλλουν ότι η χώρα επιταχύνει την ανάπτυξη της.

Συγκεκριμένα οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις στην μεταποίηση οι οποίες όσον αφορά την ετήσια μεταβολή τους από την αρχή του χρόνου ήταν σε αρνητικό έδαφος, αυτόν τον μήνα εμφάνισαν αύξηση. Υπερβαίνοντας τις προσδοκίες, η μεγέθυνση 5,6% της βιομηχανικής παραγωγής από 4,8% τον προηγούμενο μήνα, πριμοδοτήθηκε κυρίως από τον τομέα των ορυχείων και του κλάδου της κοινής ωφέλειας. Στην ενίσχυση της μεταποίησης σημαντική ήταν η συμβολή της παραγωγής μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού αλλά και αυτοκινήτων.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά εφέτος κατά 0,5% από -1,1%. Η ζήτηση προσανατολίσθηκε ιδιαίτερα προς συσκευές επικοινωνίας, καλλυντικά, κοσμήματα και αυτοκίνητα.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό συνέχισαν να βελτιώνονται με ρυθμό 5% ετησίως. Οι επενδύσεις σε υποδομές εμφανίζουν μειωμένη δυναμική 4% από 7,9%.

Τα στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας του Αυγούστου, καταδεικνύουν μια σχετικά επιβραδυνόμενη δυναμική της δραστηριότητας του δημόσιου τομέα και επιταχυνόμενη ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα. Αυτές οι διαφορετικές δυναμικές οδηγούν την χώρα σε μια περισσότερο ισορροπημένη ανάκαμψη η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική σε ένα περιβάλλον όπου οι εξωτερικές αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Ηπιότερη εμφανίστηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο στο -7,7% από -12% τον προηγούμενο μήνα.

 

Γαλλία

  • Στο 0,2% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Ην. Βασίλειο

  • Παρά την αύξηση του μεριδίου της ανεργίας των νέων, το συνολικό ποσοστό 4,1% του Ιουλίου από 3,9%, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν αρκετά ανθεκτικό τηρουμένων των αναλογιών.

  • Στο 0,2% και 0,9% υποχώρησε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Αύγουστο από 1,0 % και 1,8% αντίστοιχα έναντι του προηγούμενου μήνα. Η πτώση ήταν αναμενόμενη λόγω του μειωμένου ΦΠΑ σε κάποιες υπηρεσίες υγείας και των κρατικά υποστηριζόμενων μειώσεων στις τιμές των γευμάτων σε εστιατόρια κατά την διάρκεια του Αυγούστου (επίδραση τουλάχιστον κατά 0,5%). Μάλλον θα πρέπει να αναμένεται προσεχώς περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

  • Αύξηση κατέγραψαν τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις σε ετησιοποιημένη βάση 2,8%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μείγμα των πωλήσεων έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με την αρχή του χρόνου, υπέρ των διαδικτυακών πωλήσεων οι οποίες παρουσιάζουν μεγέθυνση 38,9%. Μείωση συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι πωλήσεις των ειδών ρουχισμού.

Γερμανία

  • Ο πρόδρομος δείκτης ZEW Σεπτεμβρίου καταδεικνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύεται. Η συνιστώσα των προσδοκιών επέστρεψε στα υψηλότατα  επίπεδα τιμών του 2000. Ακόμη και η συνιστώσα των τρεχουσών συνθηκών παρουσιάζει σημεία αναζωογόνησης.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 860 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε, σε 12,628 εκτμ από 13,544 εκτμ. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 6,74%.

  • Κατά 5,10% και 2,5% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο, χωρίς τα τρόφιμα και συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων αντίστοιχα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί το 16,1% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και με το ετήσιο ποσοστό αύξησης της που εκτινάχθηκε στο 22,3%, συνιστά πλέον την κινητήρια δύναμη των λιανικών πωλήσεων. Αν και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις μας παρέχουν μια ατελή εικόνα της γενικότερης ιδιωτικής δαπάνης δεδομένου του γεγονότος ότι σ αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για υπηρεσίες, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να δαπανούν σε είδη διατροφής ενώ οι αγορές σε προϊόντα οικιακής βελτίωσης και αυτοκίνητα έχουν εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες.

  • Στα 1,470 εκατ. οι άδειες κατασκευής νέων κατοικιών με οριακό το ποσοστό ετήσιας αύξησης.

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε τον Αύγουστο και με την ένδειξη 78,9 κατέγραψε την υψηλότερη τιμή από τα χαμηλά του Απριλίου. Από τους επιμέρους δείκτες της έρευνας, ιδιαίτερα ενισχυμένος εμφανίζεται ο υποδείκτης των προσδοκιών σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανώς επηρεασμένος από τον ενδεχόμενο αντίκτυπο των επικείμενων εκλογών.

Καναδάς

  • Αμετάβλητος στο 0,1% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον μήνα Αύγουστο.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Αυστραλία  

  • Θετική έκπληξη αποτέλεσαν τα στοιχεία Αυγούστου για την ανεργία. Το ποσοστό μειώθηκε στο 6,8% από 7,5% τον προηγούμενο μήνα. Οπωσδήποτε αποδεικνύεται θετικός ο αντίκτυπος των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας (JobKeeper).

Ιαπωνία

  • Στα 58,93 δις $ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 9,5% περισσότερες και οι εισαγωγές μειωμένες κατά 2,1%. Αυξημένες κατά 20% ήταν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και μειωμένες κατά 6,% οι αντίστοιχες προς την ευρωζώνη.

  • Στο 2,4% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7