Back to top
Αναμένονται 2 εβδομάδες, πλήρεις νομισματικής ρητορικής.

photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η επιταχυνόμενη ανοδική κίνηση των αμερικανικών επιτοκίων των τελευταίων ημερών που προκάλεσε ανησυχητικούς κυματισμούς στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά/χρηματαγορά, μας οδηγεί σε μία απόπειρα ψηλάφησης των χρημ/κών δρώμενων της τελευταίας εβδομάδας.

Η ανοδική κίνηση του επιτοκίου του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου από τα χαμηλά του 0,51% τον Αύγουστο του 2020, μέχρι το 1,36% στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος εξελίχθηκε θα λέγαμε χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Η ήρεμη ανοδική κίνηση, με μία διήμερη μεταβολή της τάξης του 0,25%, μετατράπηκε σε εκτίναξη και οδήγησε στην απόδοση του 1,61%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον περσυνό Φεβρουάριο πριν την έλευση της πανδημίας.

Η εξέλιξη αυτή με την ταχύτητα διαδραμάτισης της, κλόνισε πολλές αγορές διαπραγμάτευσης περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα) στέλνοντας σοβαρά μηνύματα στους ενδιαφερόμενους.

Τι συνέβη όμως; Η λόγω πανδημίας ακολουθούμενη χαλαρή νομισματική πολιτική  εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με τα επεκτατικά δημοσιονομικά των κυβερνήσεων, έχουν φέρει στο επίκεντρο του προβληματισμού το “δίκαιο” ύψος των επιτοκίων.

Η από τα χαμηλά του Αυγούστου άνοδος των επιτοκίων, είναι αποτέλεσμα των πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς και των προοπτικών μίας ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Με την εκσφενδόνιση της ονομαστικής απόδοσης της δεκαετίας την προηγούμενη εβδομάδα και την συνδυασμένη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων κατά 0,2% σε 2 ημέρες, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση της αγοράς στην ισχυρή ανάπτυξη και αποδείχθηκε για άλλη μία φορά ότι η υψηλή ταχύτητα κλιμάκωσης των επιτοκίων έχει ασύμμετρο αντίκτυπο υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές συναλλάγματος, εμπορευμάτων και μετοχών.

Σύμφωνα και με τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της J.Powell δεν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας θα συνεχιστούν μέχρι να βελτιωθεί αισθητά η κατάσταση στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός να φθάσει και για κάποιο μάλιστα διάστημα να υπερβεί τον καταστατικό στόχο του 2%. Επι του παρόντος η αμερικανική οικονομία απέχει αρκετά από τους δεδηλωμένους στόχους και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επιτευχθεί πρόοδος.  

Συχνά όμως οι αγορές αποκλίνουν από τις θέσεις ή από το timing της Fed. Όσο θα βελτιώνονται οι προοπτικές των οικονομιών στην ύστερη πανδημική εποχή, θεωρούμε ευνόητα κάποια διαστήματα με υψηλές διακυμάνσεις, τα οποία θα προκύψουν ενδεχομένως και από την τάση των αγορών να προεξοφλήσουν υπεραισιόδοξα τίς οικονομικές εξελίξεις.

Συνιστά θετική εξέλιξη όταν τα μεσο-μακροπρόθεσμα υψηλά επιτόκια συμβαδίζουν με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, παρά την ενδεχόμενη συνύπαρξή τους με υψηλή διακυμανσιμότητα.

Η αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδος προέκυψε από μία δυσαρμονία. Την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου μετά το 2023 και την αποτίμηση των αγορών για νωρίτερα του 2023 αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη.

Λέγεται ότι η εξουσιοδότηση που έχει η κεντρική τράπεζα έχει 2,5 στόχους. Σταθερές τιμές με την έννοια του πληθωρισμού στο 2% και χαμηλή ανεργία. Ο μισός στόχος ο οποίος είναι μάλλον άτυπος και με μεγάλη επάρκεια επιτέλεσε τα τελευταία χρόνια η Fed, είναι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η χαλαρότητα των χρημ/κών συνθηκών.

Σε ένα ανήσυχο περιβάλλον όπου η απόδοση του αμερικανικού κρατικού ομολόγου επανήλθε στο 1,5% και ισοδυναμεί με την μερισματική απόδοση του μετοχικού δείκτη S&P 500, η κεντρική τράπεζα διαθέτει μέσα προκειμένου να αποτρέψει την διαρκή άνοδο των επιτοκίων είτε βραχυπρόθεσμων(μέσω μείωσης των επιτοκίων), είτε μακροπρόθεσμων(μέσω αγορών μακροπρόθεσμης λήξης ομολόγων) και να διασφαλίσει την χαλαρότητα των χρημ/κών συνθηκών.    

Στον βαθμό που συνεχιστεί η οποιαδήποτε αστάθεια τις επόμενες ημέρες και μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed στις 17 Μαρτίου, θα παρακολουθήσουμε εκ μέρους κάποιων ομιλητών ή εκπροσώπων της, μάλλον την διαδικασία τής ποιοτικής καθοδήγησης, της επικοινωνιακής παρέμβασης δηλαδή, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία, να απαλειφθούν οποιεσδήποτε δυσαρμονίες και να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες.

Και να θυμόμαστε πάντα ότι η υψηλή διακυμανσιμότητα δημιουργεί και ευκαιρίες…  

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


 

Γερμανία

  • Σε άνοδο το επιχειρηματικό φρόνημα τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τον δείκτη Ifo. Η ένδειξη 92,4 ήταν υψηλότερη του προηγούμενου μήνα αλλά και των προσδοκιών. Η βελτίωση οφείλεται στις υγιείς συνθήκες της μεταποίησης αλλά και στον υποδείκτη των προσδοκιών, συνθήκες ευνοϊκές για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.

  • Χάρη στις εξαγωγές, στις κατασκευές και στον σχηματισμό αποθεμάτων, το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2020 της χώρας σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία υποχώρησε λιγότερο από την ανακοίνωση των προσωρινών. Έτσι η τριμηνιαία μεταβολή ήταν 0,3% και η ετήσια -3,6% από 0,1% και -5,9% αντίστοιχα.

Ην. Βασίλειο

  • Παρά την άνοδο των διαδικτυακών πωλήσεων ως ποσοστό επι των συνολικών σε επίπεδα ρεκόρ 35,2%, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν υποχώρηση 5,9 % σε ετήσια βάση.

  • Στο 5,1% και το υψηλότερο από το 2016 ανήλθε το ποσοστό ανεργίας του Δεκεμβρίου. Οι αμοιβές εργασίας αυξήθηκαν κατά 4,7%. Ο αριθμός των εργαζόμενων στην επικράτεια με εθνικότητα χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης υποχώρησε κατά 21% σε ετήσια βάση.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ήπια βελτίωση στο 91,3 από 88,9 σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο. Ο υποδείκτης της παρούσας συγκυρίας -βασιζόμενος στην εκτίμηση των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς εργασίας και του επιχειρηματικού τοπίου- σκαρφάλωσε από το 85,5 στο 92.

  • Με μέση τιμή πώλησης 346.400 $ ανά μονάδα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν στις 923.000 τον Ιανουάριο από 885.000 τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 19,2% σε ετήσια βάση.

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 1,53% από 1,45% τον προηγούμενο μήνα.

  • Στο ύψος των 13,167 τρις $ διαμορφώθηκαν οι προσωπικές δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών τον Ιανουάριο, μειωμένες κατά 1,9 % σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Οι δαπάνες για αγαθά ήταν 5316 τρις $ και αυξημένες κατά 9,9 %, ενώ αυτές για υπηρεσίες ανήλθαν στα 8016 τρις $ μειωμένες κατά 7 %.

  • Στο επίπεδο των 730.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 841.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Ιαπωνία

  • Ο Ιανουάριος σημαδεύτηκε από την κατά 2,4% υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων.

Ινδία

  • Το ΑΕΠ δ’ τριμήνου σημείωσε αύξηση 0,4% από -7,5% την προηγούμενη περίοδο.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7