Back to top
ΑΕΠ Ιαπωνίας. Παρά την θετική έκπληξη, ακόμη σε αρνητικό έδαφος.
2

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ακολουθώντας την μεγέθους 5,3% εκτίναξη του ΑΕΠ γ’ τριμήνου, κατέγραψε και το τελευταίο τρίμηνο αύξηση 3%. Παρά την αξιοσημείωτη όμως αυτή επίδοση, σε ετήσια βάση η οικονομική δραστηριότητα της χώρας παρέμεινε 1,3% χαμηλότερα από αυτήν του 2019.

Η ανάκαμψη των αποστολών μηχανολογικού εξοπλισμού στο εξωτερικό καθόρισε την κατά 11,1% αύξηση των εξαγωγών. Συνδυαστικά, η μικρότερου ρυθμού μεγέθυνση των εισαγωγών, οδήγησε στην συνολική συνεισφορά του τομέα των καθαρών εξαγωγών μιας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας στο τελικό προϊόν.

Η ιδιωτική κατανάλωση προσέφερε 1,2%, καταγράφοντας δυναμική βελτίωση παρά την διόγκωση του ποσοστού αποταμίευσης των νοικοκυριών σαν φυσικό επακόλουθο της πανδημίας.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις παρέμειναν ισχυρές προσφέροντας 0,7% στο ΑΕΠ.

Ο σχεδιασμός των αρχών για πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την ισχυρή κυβερνητική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος το τελευταίο έτος, παρέχει ένα ισχυρό πλαίσιο αισιοδοξίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας εντός του 2021.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


 

Γερμανία

  • Αμετάβλητη έμεινε η βιομηχανική παραγωγή στην διάρκεια του Δεκεμβρίου εις πείσμα των περιορισμών λόγω πανδημίας σε εθνική κλίμακα. Τα μέτρα επηρέασαν μόνο τον κατασκευαστικό και τον ενεργειακό τομέα, ενώ ο μεταποιητικός επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

  • Στα 16,1 δις ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο από 16 δις τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 21,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ην. Βασίλειο

  • Το ΑΕΠ δ’ τριμήνου σημείωσε αύξηση 1,0% σε τριμηνιαία και μείωση 7,8% σε ετήσια βάση. Η ανάλυση των προκαταρτικών στοιχείων καταδεικνύει ότι στην διάρκεια του τριμήνου, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε 0,2%, η δημόσια κατανάλωση ενισχύθηκε κατά 6,4%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,3%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


 

ΗΠΑ

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan επιδεινώθηκε τον Φεβρουάριο στο 76,2 από 79 με το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης να αποδίδεται στον υποδείκτη των προσδοκιών (69,8 από 74) και σε νοικοκυριά με εισοδήματα των 75.000 $. Πιθανότατα η ψήφιση ενός νέου πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, θα ανατρέψει τις δυσμενείς μελλοντικές προσδοκίες των χαμηλόμισθων.
  • Ήπια μεταβολή στο 1,37%, αποδιδόμενη κυρίως στην υψηλότερη τιμή της βενζίνης, σημείωσε ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου από 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Οπωσδήποτε θα πρέπει κάποιος να αναμένει πρόσκαιρα, σαφώς υψηλότερα επίπεδα του 2,8% στην διάρκεια του έτους.
  • Χαμηλότερα του αναμενόμενου στο 1,4% κινήθηκε ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού από 1,6% τον Δεκέμβριο. Κύρια αιτία της εξέλιξης ήταν η αντιστροφή της πορείας των τιμών των αυτοκινήτων νέων και μεταχειρισμένων, των αεροπορικών εισιτηρίων, του κόστους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και η επιβράδυνση της αυξητικής πορείας των ενοικίων.
  • Στο επίπεδο των 793.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 812.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Βραζιλία

  • Χαμηλότερα του αναμενόμενου στο 4,56% κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 4,52%. Κύρια αιτία της μεταβολής ήταν οι τιμές των τροφίμων και ποτών. Η συνεχιζόμενη παραμονή του πληθωρισμού σε επίπεδο υψηλότερο του στόχου της κεντρικής τράπεζας, συνιστά κίνδυνο εισαγωγής ενός νέου κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μεξικό

  • Με ομόφωνη απόφαση της η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο 4%.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Κίνα

  • Ανθεκτική ήταν η πιστωτική επέκταση του Ιανουαρίου στην χώρα, πριν τον εορτασμό του νέου έτους. Η συνολική κοινωνική χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 5170 δις RMB. Η ετήσια μεταβολή της ποσότητας χρήματος Μ2, επιβραδύνθηκε μεν στο 9,4 % αλλά συνεχίζει να είναι υψηλότερη της κατά 8,4% μεταβολής πριν την πανδημία.
  • Με την ένδειξη -0,3% επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο μετά το 0,2% του προηγούμενου μήνα. Οπωσδήποτε η για ένα έτος συνεχόμενη ενίσχυση του γιουάν συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη.

Ν. Κορέα

  • Στο 5,4% και το υψηλότερο από την ασιατική κρίση εκτινάχθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο.

Ινδία

  • Στο 4,06% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού από 4,59% τον προηγούμενο μήνα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Year Sovereign Bonds

2

2

Global Indices

2

2

Developed Markets

2

Emerging Markets

2

2

Currencies

2

2

Commodities

2

2