Back to top
Η κατάσταση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.
pi

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Στο 5,2% από 5,4% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 235.000. Ο κύριος όγκος των προσλήψεων έλαβε χώρα στις επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες, στις μεταφορές, στις αποθήκες, στην ιδιωτική εκπαίδευση, στην μεταποίηση και σε άλλες υπηρεσίες. Σε μηνιαία βάση υποχώρησαν οι προσλήψεις στο λιανικό εμπόριο.

Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε στα 8,4 εκτμ μετα την ισχυρή αποκλιμάκωση του Ιουλίου. Το σύνολο των απασχολούμενων ανήλθε στα 147,19 εκτ, 5,3 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020. Υπολογίζεται ότι με μηνιαία αύξηση 500.000, το επίπεδο του 2020 θα προσεγγισθεί τον Αύγουστο του 2022.

Το ποσοστό της ανεργίας για τους ενήλικες άνδρες διαμορφώθηκε στο 5,1%, για τους λευκούς στο 4,5% ενώ αυτό των εφήβων ήταν 11,2%. Η ανεργία των ενήλικων γυναικών του 4,8%, των Αφροαμερικανών του 8,8%, Ασιατών 4,6% και Ισπανογενών του 6,4% ελάχιστα μεταβλήθηκαν στην διάρκεια του μήνα.

Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) παρέμεινε ακατάβλητο στο 61,7 και βρίσκεται 1,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το επίπεδο του 2020.

Μικρή μεταβολή καταγράφηκε στο ποσοστό του 13,4% που αφορά στους τηλεεργαζόμενους εξαιτίας της πανδημίας. Τον Αύγουστο επίσης, 5,6 εκτμ πρόσωπα ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν να εργαστούν επειδή ο εργοδότης τους έκλεισε την επιχείρηση λόγω πανδημίας.

Η μέση εβδομαδιαία απασχόληση παρέμεινε για 3ο συνεχόμενο μήνα στις 34,7 ώρες και η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών έμεινε σχεδόν σταθερή στο 4,75% από 4,78% τον προηγούμενο μήνα.

Η απογοήτευση σχεδόν όλων των προσδοκιών από τον χαμηλό αριθμό των προσλήψεων του Αυγούστου, δεν αποτελεί για μάς μια αρνητική εξέλιξη δεδομένου του  σχετικά υψηλού μέσου όρου μηνιαίων προσλήψεων αυτού του έτους, ο οποίος ανέρχεται στις 586.000.

Για μας πολύ σημαντικά νέα αναμένονται από τον σημαντικό μακροοικονομικό τομέα της αγοράς εργασίας τους επόμενους 3 μήνες. Αφενός λόγω της καταστατικής εντολής της κεντρικής τράπεζας για την επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών και την εξ αυτών αντίστοιχα οριζόμενη νομισματική πολιτική της. Αφετέρου λόγω της δυνατότητας των επιχειρήσεων να εξεύρουν το εργατικό προσωπικό που τους λείπει προκειμένου να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες τους και να καλύψουν διάφορες ελλείψεις της αγοράς οι οποίες οδήγησαν και στις πρόσφατες αυξήσεις τιμών προϊόντων και υπηρεσιών.  

Καίριας σημασίας είναι το γεγονός της λήξης των προγραμμάτων παροχής αυξημένης βοήθειας λόγω πανδημίας ύψους 300$ την εβδομάδα. Αυτή η βοήθεια έληξε στις 5 Σεπτεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή περίπου 7,5 εκτμ άτομα θα απωλέσουν αυτήν την επιδοματική στήριξη και περίπου 11 εκ. πολίτες θα επηρεαστούν από την λήξη της. Αναμένεται μέρος αυτών των μη απασχολούμενων να αρχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να καταλήξουν τελικά να καταμετρώνται στο εργατικό δυναμικό.

 

 

Ευρώπη


  • Έκπληξη στην Ευρωζώνη αποτέλεσε η ταχύτητα κλιμάκωσης του πληθωρισμού στο 3% τον Αύγουστο από 2,2%. Παρά τον γενικότερο παροδικό του χαρακτήρα ο πληθωρισμός συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τα προβλήματα του εφοδιασμού της παραγωγής αλλά και τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας.
  • Στο 7,6% από 7,7% αποκλιμακώθηκε περαιτέρω το ποσοστό της ανεργίας στο σύνολο της Ευρωζώνης.
  • Στα ιστορικά υψηλά του 12,1% από 10,2%  εκσφενδονίστηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Ιούλιο. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας παραπέμπει σε ένα μελλοντικό επίπεδο του πληθωρισμού στο ύψος του 5% από 3% που είναι τώρα.

 

Γερμανία

  • Για όγδοο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Γερμανία κινήθηκε και τον Αύγουστο ανοδικά. Η ένδειξη 3,9% από 3,8% τον Ιούλιο συνιστά υψηλό πολλών δεκαετιών. Η επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των τιμών σύμφωνα με λεπτομερέστερη ανάλυση αποδίδεται κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών όπου παρατηρήθηκαν ακόμη και υποχωρήσεις τιμών. Η αύξηση των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

  • Ανησυχητική πτώση 0,3% σε ετήσια βάση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο.

  • Για 12ο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε η ανεργία τον Αύγουστο. Η επιστροφή στην κανονικότητα της αγοράς οδήγησε το ποσοστό στο 5,5% από 5,6%. Οπωσδήποτε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας αν και με ηπιότερους ρυθμούς.

Ελλάδα

  • Άνοδο σε επίπεδο ρεκόρ κατέγραψε ο ΡΜΙ της χώρας. Με την ένδειξη 59,3 του Αυγούστου υποδηλώνεται η αισθητή άνοδος των λειτουργικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική μεταποίηση χαρακτηρίστηκε από την έντονη αύξηση της παραγωγής και των παραγγελιών. Ενισχυμένη ήταν η ζήτηση παλιών και νέων πελατών και οι επιχειρήσεις επιτάχυναν τις αγορές τους και τις προσλήψεις. Αισθητή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές εισροών και μέρος του τελικού κόστους μετακυλίστηκε στους πελάτες.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στα 70 $ δις ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο από 73,23 $ δις τον προηγούμενο μήνα, διευρυμένο κατά 15,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εξαγωγές ύψους 147,9 $ δις αποτέλεσαν ρεκόρ.

  • Στο επίπεδο των 340.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 354.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Υποχώρηση σημείωσε τον προηγούμενο μήνα, ο ρυθμός ετήσιας αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στο 7,9% από 11,5%. Η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στην ισχυρή ζήτηση για όλα τα αγαθά εκτός των αυτοκινήτων που πλήττονται από τις ελλείψεις στους ημιαγωγούς. Τα αποθέματα των βιομηχανιών τα οποία άρχισαν πάλι να αυξάνονται, αναμένεται να υποστηρίξουν τους επόμενους μήνες την παραγωγή.

  • Κατά 34,9% αυξήθηκαν οι εξαγωγές της χώρας στην διάρκεια του Αυγούστου σε ετήσια βάση, όμως με χαρακτηριστικά πλέον τα σημάδια της επιβράδυνσης.

Ιαπωνία

  • Κατά 1,5% εξασθένισε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Ιούλιο.

Κίνα

  • Και το ΡΜΙ Nbs της μεταποίησης αλλά και αυτό των υπηρεσιών υποχώρησαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο των τελευταίων 18 μηνών. Η εξέλιξη λαμβάνει χώρα στην σκιά της εξάπλωσης της νέας μετάλλαξης Δέλτα. Ο δείκτης των υπηρεσιών κινείται πλέον σε έδαφος συρρίκνωσης και η ένδειξη 47,5 αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Η εικόνα της μεταποίησης είναι καλύτερη δεδομένου του γεγονότος ότι διατηρείται οριακά ακόμη σε έδαφος επέκτασης με την ένδειξη 50,1.

Αυστραλία

  • Στο 0,7 % επιβραδύνθηκε η αύξηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου από 1,8% το προηγούμενο σε τριμηνιαία βάση. Η ετήσια μεταβολή εκτοξεύθηκε στο 9,6% από 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Μάλλον όμως αυτές οι μεταβολές αποτελούν παρελθόν δεδομένου του ξεσπάσματος της μετάλλαξης Δέλτα και των νέων αυστηρών μέτρων αποκλεισμού και περιορισμών που ακολουθούνται στην χώρα.

 

Market Snapshots


Macro

11

10 Year Sovereign Bonds

22

Global Indices

33

Developed Markets

44

Emerging Markets

5

Currencies

66

Commodities

77