Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ
Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από ΒΒ (low) σε ΒΒ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS. Η αξιολόγηση της DBRS είναι η μία από τις 4 αξιολογήσεις που λαμβάνει υπ’ όψη της η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, προκειμένου να συγκαταλέξει τα ομόλογα μίας χώρας στην επενδύσιμη κατηγορία (investment grade). Στην αναβάθμιση αποτυπώνεται η θετική εκτίμηση για τις δημοσιονομικές και οικονομικές εξελίξεις της Ελλάδας πριν την πανδημία και κατά συνέπεια στην ανθεκτικότητα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Θετική μνεία εισέπραξε η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και υπογραμμίστηκαν τα διαφαινόμενα ισχυρά σημάδια ανάκαμψης και οι σημαντικά βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές.
Η πρόσφατη αναβάθμιση δεν αλλάζει την εικόνα της χώρας στην τελική κατάταξη της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζάς η οποία λαμβάνει υπόψη της την υψηλότερη αξιολόγηση από τους 4 οίκους. Να υπενθυμίσουμε ότι με ΒΒ είχε αξιολογήσει το αξιόχρεο της χώρας ο οίκος Fitch από την 24ην Ιανουαρίου του 2020. Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες αξιολόγησης είναι η 22α Οκτωβρίου όπου αναμένεται η κρίση του οίκου S&P του οποίου η τελευταία αξιολόγηση ήταν (BB- με θετικές προοπτικές) και την 19ην Νοεμβρίου αυτή του οίκου Moody’s με τελευταία βαθμολόγηση (Βα3 (BB-) με σταθερές προοπτικές).
Μεσούσης της υγειονομικής κρίσης για τέταρτη φορά διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει το αξιόχρεο της χώρας μας. Η κοπιαστική αναρρίχηση προς την πολυπόθητη επενδύσιμη κατηγορία με απόσταση 2 βαθμίδων, στο ευνοϊκό σενάριο, μάλλον θα συνεχιστεί και ολόκληρο 2022.
Ευρώπη
- Ηπιότερη εμφανίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο στο 7,7% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα. Ο υψηλότερος ρυθμός μεταβολής παρατηρήθηκε στο Βέλγιο (26,4%), Ιρλανδία (19,2%). Η μοναδική μείωση ήταν αυτή της Πορτογαλίας (-0,1%).
Ην. Βασίλειο
-
Στο 4,6% από 4,7% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο.
-
Απρόσμενα αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στο 2,3% από 2%. Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα κυρίως λόγω της χαμηλής συγκριτικής βάσης των περσινών δεδομένων με την μείωση του ΦΠΑ. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός της απελευθέρωσης της ρύθμισης των διακυμάνσεων των τιμολογίων των εταιρειών κοινής ωφέλειας από τον Οκτώβριο ιδιαίτερα του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Αμερική
ΗΠΑ
-
Στις 332.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 312.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
-
Στο 5,2% και 4% διολίσθησε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Αύγουστο, από 5,3 % και 4% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Οι κατηγορίες που κατέγραψαν υποχώρηση συμπεριλαμβάνουν τα αεροπορικά εισιτήρια (-9,1%), μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (-1,5%), ασφάλειες αυτοκινήτων (-2,8%) και διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων (-3,3%). Η διολίσθηση των τιμών μπορεί να αποτυπώνει περισσότερο την χαμηλότερη ζήτηση λόγω λήξης της περιόδου των διακοπών ή την εμφάνιση αυξημένων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, παρά την αντιμετώπιση εκ μέρους της προσφοράς των προκλήσεων της ζήτησης. Ανησυχητικά αρχίζει να εξελίσσεται και θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ο πληθωρισμός στην κατηγορία των ενοικίων.
-
Θετική έκπληξη αποτέλεσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο οι οποίες ήταν κατά 14,85% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση. Η διαδικτυακή κατανάλωση ήταν αυξημένη κατά 7,45%. Οπωσδήποτε η επίδοση του μήνα θα ήταν υψηλότερη εάν δεν υπήρχαν οι δυστοκίες της προσφοράς οι οποίες δυσχεραίνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
-
Κατά 5,95% αυξήθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή και βρέθηκε έτσι 0,3% υψηλότερα από το προπανδημικό επίπεδο. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) σκαρφάλωσε στο 75,6% σε επίπεδο 2,8 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2020.
Καναδάς
-
Στο 4,1% εκτινάχθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός από 3,1%. Η τιμή συνιστά και το υψηλότερο επίπεδο από το 2003. Παρά ταύτα η αύξηση συνιστά την μικρότερη μηνιαία αύξηση του 2021 και παρέχει ελπίδες για χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Ασία
Ινδία
-
Στο 5,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός του Αυγούστου από 5,59% τον προηγούμενο μήνα.
Κίνα
-
Τα ανησυχητικά δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας συνεχίστηκαν και τον Αύγουστο. Ο ρυθμός μεταβολής των περιουσιακών επενδύσεων επιβραδύνθηκε στο 8,9% από 10,3%. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,3% από 6,4%. Οι λιανικές πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 2,5%, με ποσοστό ετήσιας μεταβολής χαμηλότερο πλέον από τον μακροχρόνιο ΜΟ.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies