Back to top
Στον απόηχο μιας μεστής πολιτικής εβδομάδας.

 

l

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μεστή από πολιτική επικαιρότητα που θα μπορούσε αλλά δεν κατάφερε τελικά να επηρεάσει τις αγορές. Το εριστικό Debate μεταξύ των υποψηφίων, η εκτίναξη της δημοκοπικής διαφοράς των υποψηφίων σε πρωτόγνωρα ύψη, η θετική διάγνωση του προέδρου των ΗΠΑ με κορονοϊό και η εισαγωγή του στο νοσοκομείο, ταρακούνησαν τις αγορές στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος, περιορισμένα θα λέγαμε. 

Αυτήν την εποχή νομίζουμε ότι οι αμερικανικές αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην πορεία των διαπραγματεύσεων στην Γερουσία μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανών, για το επόμενο σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, δεδομένου του γεγονότος ότι το προηγούμενο έχει ολοκληρωθεί και το υπό συζήτηση παλινωδεί εδώ και αρκετό καιρό.

Το σημαντικό όμως σε μια ενδεχόμενη συμφωνία επι του νέου σχεδίου στήριξης της οικονομίας είναι ότι ναι μεν η αγορά αντιδρά θετικά στην επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν την χρειάζεται και τόσο πολύ. Η οικονομία έτσι και αλλιώς έχει εισέλθει σε τροχιά κατά τομέα αργής η σύντομης ανάκαμψης. Αναφερόμαστε σε διαπιστώσεις που προκύπτουν από μια σειρά σκληρών Data όπως της αγοράς κατοικίας, εργασίας, λιανικών πωλήσεων αλλά και soft Data όπως τους πρόδρομους δείκτες καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. 

Η σαιζόν ανακοινώσεων της εταιρικής κερδοφορίας γ’ τριμήνου έχει ανοίξει, έχοντας περαιώσει την προηγούμενη με αποτελέσματα σαφώς καλύτερα από τα προσδοκόμενα. Οι επικείμενες ανακοινώσεις προδιαγράφουν μια συνθήκη βελτιούμενων εκτιμήσεων σχετικά με την κερδοφορία και μια αργή επιστροφή στην εταιρική κανονικότητα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Ήπια βελτίωση κατέγραψαν οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Σεπτεμβρίου.
  • Αύξηση στο 8,1% από το 7,9% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας. Το εν λόγω ποσοστό αποτελεί και το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2018.

 

Γερμανία

  • Ο Σεπτέμβριος επεφύλασσε μια έκπληξη για τον πληθωρισμό της χώρας, καταγράφοντας με το -0,2% χαμηλότερο 5ετίας.

  • Η πρώτη μείωση από τον Μάρτιο αν και ελαφρά. Στο 6,3% από το 6,4% του προηγούμενου μήνα υποχώρησε η ανεργία στην χώρα. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με αργούς βέβαια ρυθμούς.

Ρωσία

  • Επιδείνωση σημείωσαν οι λειτουργικές συνθήκες της μεταποίησης τον Σεπτέμβριο με την ένδειξη 48,6 του ΡΜΙ από 51,1. Χαρακτηριστικό της απώλειας της δυναμικής της ανάπτυξης, ήταν η πτώση των νέων παραγγελιών.

Γαλλία

  • Αμετάβλητος στο 95 παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο. Χαρακτηριστικό της έρευνας ήταν οι φόβοι των νοικοκυριών για τίς συνθήκες της αγοράς εργασίας του επόμενου δωδεκαμήνου και η κατά συνέπεια αισθητά αυξημένη ροπή για αποταμίευση.

Ελλάδα

  • Ο μεταποιητικός τομέας της χώρας επέδειξε θετικά σημεία ανάκαμψης τον Σεπτέμβριο με την σταθεροποίηση των συνθηκών λειτουργίας του και με την οριακή ένδειξη του ΡΜΙ στο 50 για πρώτη φορά μετα τον Φεβρουάριο. Διακριτικό της έρευνας ήταν η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών και η πτώση των πωλήσεων. Παρά ταύτα η προοπτική των επόμενων 12 μηνών χαρακτηρίστηκε θετική.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο επίπεδο των 837 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 7,24%.

  • Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν ως εξής: Δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης 101,8 από 86,3. Δείκτης παρούσης συγκυρίας  98,5 από 85,8. Δείκτης προσδοκιών 104 από 86,6. Η ευνοϊκότερη άποψη του επιχειρηματικού τοπίου, οι συνθήκες της αγοράς εργασίας, συνοδευόμενες από την βραχυπρόθεσμα ανανεωμένη αισιοδοξία των οικονομικών των καταναλωτών και της απομάκρυνσης του ενδεχόμενου επιβράδυνσης της καταναλωτικής τους δαπάνης, ώθησαν τον δείκτη σε υψηλότερο επίπεδο.

  • Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Το ποσοστό του μήνα ανήλθε στο 7,9 % από 8,4 %. Η μέση εβδομαδιαία απασχόληση αυξήθηκε στις 34,7 από 34,6 ώρες..

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Ιαπωνία

  • Παρά την για έβδομο συνεχόμενο μήνα αύξηση του, ο ΡΜΙ του Σεπτεμβρίου με την ένδειξη 47,7 συνεχίζει να κινείται σε έδαφος συρρίκνωσης. Ήδη όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι η πτώση της δραστηριότητας χάνει από την ένταση της. Κάποιοι παραγωγοί επισημαίνουν μία αύξηση της ζήτησης από πελάτες της Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας, σαν αντιστάθμισμα της χαμένης ζήτησης από Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτή η συνθήκη έχει σαν αποτέλεσμα τις υψηλές προσδοκίες για αύξηση του όγκου παραγωγής το επόμενο 12μηνο.

Ν. Κορέα

  • Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής από τα χαμηλά του Μαΐου, εμφανίζεται να παίρνει μια ανάσα μετα την κατά 3% ετησιοποιημενη υποχώρηση του Αυγούστου. Η παραγωγή των ηλεκτρονικών, κυρίως των ημιαγωγών, παρέμεινε ακλόνητη. Υποχώρησε όμως αυτή των αυτοκίνητων και του μηχανολογικού εξοπλισμού.

  • Έκπληξη αποτέλεσε το στατιστικό των εξαγωγών του Σεπτεμβρίου με την απρόσμενη ετήσια αύξηση τους κατά 7,7%. Διακριτικό των δεδομένων είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των εξαγωγών των αυτοκινήτων και η άμβλυνση αυτής των ημιαγωγών.

Κίνα

  • Ευπρόσδεκτη επιτάχυνση στο 51,5 από 51 παρουσίασε ο PMI Σεπτεμβρίου της Nbs. Η βελτίωση του μεταποιητικού τομέα είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εσωτερικής και εξωτερικής ζήτησης.

Ινδία

  • Μετα την επαναφορά του ΡΜΙ σε αναπτυξιακή τροχιά τον Αύγουστο με την ένδειξη 52, ο μεταποιητικός τομέας συγκέντρωσε μεγαλύτερη δυναμική τον Σεπτέμβριο με ένδειξη 56,8. Αυτή η καταγραφή, η υψηλότερη από το 2012, είναι αποτέλεσμα αυξημένης παραγωγής και νέων παραγγελιών.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

d

10 Year Sovereign Bonds

a

Global Indices

aa

Developed Markets

45

Emerging Markets

t

Currencies

df

Commodities

n