Back to top
Σε «κλοιό» οι αναδυόμενες αγορές και τα τοπικά νομίσματα

Ενώ οι ΗΠΑ και ο Καναδάς βρίσκονται σε συνομιλίες για την αναθεώρηση της συμφωνίας NAFTA, μετά και την συμφωνία του Προέδρου Τραμπ με το Μεξικό τις προηγούμενες ημέρες, νέες κυρώσεις εξετάζονται κατά των εισαγωγών χάλυβα από την Κίνα, δίνοντας έτσι συνέχεια στον «εμπορικό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Μένοντας στην αμερικάνικη ήπειρο, άλλη μια αναδυόμενη χώρα, μετά την Τουρκία, βρίσκεται στη δίνη της μεταβλητότητας της ισοτιμίας του τοπικού της νομίσματος. Η Αργεντινή αντιμετωπίζει ίσως την χειρότερη κρίση μετά την βελτίωση του οικονομικού κλίματος των τελευταίων ετών. Το πέσο απώλεσε σχεδόν το 50% της αξίας του σε σχέση με το δολάριο την τρέχουσα χρονιά και ο πληθωρισμός τρέχει με πολύ υψηλό ποσοστό. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε μια περαιτέρω αύξηση επιτοκίου στην προσπάθειά της να μειώσει την μεταβλητότητα και δη, στο 60%. Το ΔΝΤ εξετάζει την συντομότερη εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα ενώ ο Πρόεδρος Μάκρι δήλωσε την πεποίθησή του για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επαναφέρουν την οικονομία της χώρας σε ομαλότητα. Στις επιμέρους οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδας που πέρασε, μεικτά ήταν τα στοιχεία για Ευρώπη και ΗΠΑ, με πιο σημαντική είδηση αυτή της αναθεώρησης προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 4,2% του ποσοστού ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας στο β’ τρίμηνο. Αρκετές επίσης ήταν οι χώρες που ανακοίνωσαν τα ΑΕΠ του β’ τριμήνου όπως οι Βραζιλία, Ινδία, Γαλλία και Ιταλία με τα αποτελέσματα να είναι μεικτά.

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στο 8,2% η ανεργία στην Ευρωζώνη
Ανάπτυξη 0,2% για την Γαλλία στο β’ τρίμηνο

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 2% και η ανεργία στο 8,2%. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερή και η προσφορά χρήματος Μ3 αυξήθηκε 4% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου.

Γερμανία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5,2% ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo ενισχύθηκε στις 103,8 μονάδες. Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,8% σε ετήσια βάση.

Γαλλία

  • Η οικονομία της χώρας στο β’ τρίμηνο του 2018 αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 1,7% σε ετήσια, και όσο αναμενόταν.
  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,3% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερή.

Ιταλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και όσο αναμενόταν.
  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,7%, η ανεργία στο 10,4% και η καταναλωτική εμπιστοσύνη χειροτέρευσε ελαφρώς.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αναθεώρηση στο 4,2% της ανάπτυξης των ΗΠΑ
Μικρότερα του αναμενομένου τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ
Ανάπτυξη 0,2% για την Βραζιλία
Στο 60% το επιτόκιο στην Αργεντινή

ΗΠΑ

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 4,2% στο β΄ τρίμηνο του 2018 και περισσότερο της αρχικής εκτίμησης του 4% και σε τριμηνιαία βάση. Η κατανάλωση αυξήθηκε 3,8%.
  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και οριακά λιγότερο του αναμενομένου ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,4% και όσο αναμενόταν. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε ελαφρώς.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 3χιλ στις 213χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 25η Αυγούστου, παραμένοντας σε χαμηλά σχεδόν 50 ετών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 19χιλ στις 1,708χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 18η Αυγούστου.

Βραζιλία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 0,2% σε τριμηνιαία βάση και οριακά περισσότερο του αναμενομένου.

Μεξικό

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 3,48%.

Αργεντινή

  • Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 45% στο 60% στην προσπάθειά της για συγκράτηση του τοπικού νομίσματος και του πληθωρισμού.

 

Ασία


Economy & Markets

Οριακή βελτίωση της μεταποίησης στην Κίνα
Στο 1,2% ο πληθωρισμός στην περιοχή του Τόκιο
Στο 1,5% το βασικό επιτόκιο της Νοτίου Κορέας
Ανάπτυξη 8,2% για την οικονομία της Ινδίας

Κίνα

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ αυξήθηκε οριακά στις 51,3 μονάδες και ο μη-μεταποιητικός στις 54,2.

Ιαπωνία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν οριακά σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στη περιοχή του Τόκιο αυξήθηκε στο 1,2% και η βιομηχανική παραγωγή
    μειώθηκε οριακά.

Νότιος Κορέα

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,5% ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8,7% σε ετήσια βάση και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση.

Ινδία

  • Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε 8,2% σε ετήσια βάση στο β’ τρίμηνο του 2018 και περισσότερο του αναμενομένου 7,6%.

Market Snapshots


Macro

graph
10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH