Back to top
Η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ της ΗΠΑ 1ου τριμήνου 2020, από το 2009.
b

Η προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε κυρίως από την ανακοίνωση του ΑΕΠ α’ τριμήνου των ΗΠΑ. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, άφησαν έντονα το στίγμα τους στα δεδομένα της οικονομικής δραστηριότητας αν και η χρονική έκτασή τους αφορούσε ένα μικρό διάστημα από την συνολική διάρκεια του τριμήνου (2 εβδομάδες).  

Η εξέλιξη λοιπόν της ανάπτυξης του ΑΕΠ α’ τριμήνου ήταν -1,2% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και 0,32% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Στις επι μέρους μεταβολές των συνιστωσών, ο κινητήρας του ΑΕΠ, η ιδιωτική κατανάλωση, υπέστη υποχώρηση 1,9% η οποία είναι και η μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή από το 1980. Όπως αναμενόταν, ισχυρή συνεισφορά στην πτώση είχαν η δαπάνη για ένδυση και υπόδηση, οι υπηρεσίες διατροφής (εστίαση) και διασκέδασης, οι μεταφορές, και ο κλάδος της υγείας ( ο μη σχετιζόμενος με τον ϊό). Η άνθηση των πωλήσεων ειδών διατροφής και των διαδικτυακών πωλήσεων μπόρεσε ελάχιστα να αντισταθμίσει την συνολική υποχώρηση της καταναλωτικής δαπάνης.

Η δημόσια δαπάνη ήταν ισχνά ανοδική κατά 0,2%.

Όλες οι κατηγορίες των πάγιων επενδύσεων (δομές, εξοπλισμός, διανοητική περιουσία) υποχώρησαν κατά 2,23%.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες ήταν αυξημένες κατά 4,9%, κυρίως ενισχυμένες από την δραστηριότητα στην αρχή του τριμήνου.

Τέλος η συνιστώσα των καθαρών εξαγωγών/εισαγωγών συνετέλεσε αρκετά στον μετριασμό της υποχώρησης του ΑΕΠ, μέσω της ταχύτερης μείωσης των εισαγωγών απ’ αυτήν των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση κατά 9,2% του αρνητικού ισοζυγίου των.

Είναι εύλογο ότι το χαμηλότερο σημείο της οικονομικής δραστηριότητας εντοπίζεται εντός του β’ τριμήνου και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση, σύμφωνα με τον ΤΡΕΧΟΝΤΑ ορισμό της ύφεσης των 2 συνεχόμενων αρνητικών τριμήνων ανάπτυξης του ΑΕΠ. Θα θέλαμε όμως να επαναλάβουμε ότι δεν έχει σημασία ο βαθμός ή το επίπεδο υποχώρησης των μακροστατιστικών δεδομένων, αλλά οπωσδήποτε η εξέλιξη τους στην πορεία του έτους. Ιδιαίτερα η δυνατότητα σταδιακής ανάληψης των εργασιών εκ μέρους των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και η εξέλιξη της ιδιωτικής δαπάνης σε εξάρτηση με τον βαθμό επιστροφής των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους (πορεία της ανεργίας). 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


  • Σημαντική υποχώρηση 3,8% κατέγραψε η πρώτη τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Μια προκαταρτική ανάλυση καταδεικνύει την καταβαράθρωση των δεδομένων της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και την σχετική ανθεκτικότητα της Γερμανίας.
  • Στο 7,4% από 7,3% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο.

Γερμανία

  • Την μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2013 μείωση 2,8%, παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο.
  • Στο 5,8% εκτινάχθηκε τον Απρίλιο το ποσοστό της ανεργίας από 5% τον προηγούμενο μήνα. Να θυμίσουμε ότι η Γερμανία κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 είχε ακολουθήσει ένα σχέδιο εφαρμογής μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων και αποζημίωσης των από την κυβέρνηση κατά 60-70%. Αυτή η πολιτική όχι μόνο συγκράτησε χαμηλά το ποσοστό της ανεργίας, κατά 0,7 % είχε αυξηθεί καθ'όλη την διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, αλλά ενίσχυσε και την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη. Ερωτηματικά όμως εγείρονται για την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων στην τρέχουσα κρίση.

 Γαλλία

  • Η ισχυρή, πέραν κάθε προσδοκίας, πτώση 5,8% που κατέγραψε το ΑΕΠ α’ τριμήνου, οδηγεί την χώρα σε ύφεση μετά την κατά -0,1% μεταβολή του δ’ τριμήνου του 2019. Αυτή η υποχώρηση συνιστά την μεγαλύτερη ιστορικά τριμηνιαία καταγραφή. Τα διάφορα μέτρα περιορισμού τα οποία αναμένονται να αρθούν μετά τα μέσα Μαΐου θα έχουν σαν συνέπεια την περαιτέρω επιδείνωση του ΑΕΠ β’ τριμήνου.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε τον Απρίλιο στο 86,9 από 118,8. Από τους επιμέρους δείκτες της έρευνας, η εκτίμηση της παρούσας συγκυρίας εμφανίζεται εξασθενημένη αλλά ο υποδείκτης των προσδοκιών παρουσιάζει βελτίωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αποδιδόμενη στην αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού και της σύντομης ανάληψης της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Στο επίπεδο των 3.839.000, υποχώρησε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κύριος όγκος των 18.000.000 συνεχόμενων αιτήσεων των προηγούμενων εβδομάδων αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων λόγω πανδημίας. Τον Μάρτιο είχαν καταχωρηθεί 7,14 εκτ άνεργοι οι οποίοι αντιστοιχούσαν σε 163 εκτ εργαζόμενους και αποτελούσαν 4,4% ποσοστό ανεργίας. Χονδρικά κάθε 5 εκτ νέοι άνεργοι αυξάνουν κατά 3% το ποσοστό της ανεργίας και κατά συνέπεια αυτήν την στιγμή το ποσοστό της ανεργίας θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο 14-16%.
  • Στο 36,1 και 41,5 υποχώρησαν τα μεταποιητικά PMI της Markit και ISM από 48,5 και 49,1 αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο του PMI αντιστοιχεί σ αυτό του Απριλίου του 2009 και αποτυπώνει την καχεξία που χαρακτηρίζει την μεταποίηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου. Ανθεκτικοί παραμένουν οι κλάδοι τροφίμων και ποτών.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ασία


Ιαπωνία

  • Ελαφρά αύξηση στο 2,5% από το 2,4% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο.

Αυστραλία

  • Στο 2,2% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός το α’ τρίμηνο από 1,8% το προηγούμενο και εντός των επιθυμητών ορίων του 2-3% που έχει προσδιορίσει η κεντρική τράπεζα. Η αύξηση αποδίδεται στον αντίκτυπο των καιρικών συνθηκών επι των τιμών των τροφίμων και στην ισχυρή ζήτηση ειδών οικιακής χρήσης λόγω Covid-19.

Κίνα

  • Υποχώρηση σημείωσαν τα PMI της μεταποίησης Απριλίου, στο 50,8 o Nbs και 49,4 ο Caixin από 52 και 50,1 αντίστοιχα.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Market Snapshots


Macro

l

10 Year Sovereign Bonds

ll

Global Indices

3

Developed Markets

llll

Emerging Markets

lllll

Currencies

m

Commodities

j