Back to top
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 70% της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί εντός του 2019

Αντιφατική η ροή της ειδησεογραφίας το τελευταίο διάστημα, κυρίαρχη την αίσθηση της έντασης, λόγω της επικείμενης επιβολής δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, όχι μόνο επί εισαγωγών αυτοκινήτων αλλά και κατηγορίες για επιδοτούμενη παραγωγή ευρωπαϊκών αεροσκαφών και την εκ μέρους της ευρωπαϊκής ένωσης προαναγγελθείσα απαντητική επιβολή δασμών επί εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο δανειστής της ύστατης στιγμής (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πολύ λεπτή/ευαίσθητη στιγμή (Delicate Moment). Το ΔΝΤ τονίζει ειδικότερα ότι πριν 2 χρόνια το 75% της παγκόσμιας οικονομίας βίωνε οικονομική ανάπτυξη ενώ τώρα το 70% βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης του ΑΕΠ. Επίσης επισείει τον κίνδυνο για την επερχόμενη στασιμότητα της μεταποίησης, την πτώση του παγκόσμιου εμπορίου ακόμη και για πολιτικές αναταραχές. Στην τρίτη του, επί τα χείρω αναθεώρηση για το παγκόσμιο ΑΕΠ από τον Οκτώβριο,προβλέπει αύξηση 3,3% και προειδοποιεί για τον χειρότερο αναπτυξιακό ρυθμό από την κρίση του 2009.

Στον αντίποδα μπορούμε να συμπεριλάβουμε τα ισχυρά δεδομένα από τον κινεζικό μεταποιητικό τομέα, την πρόοδο των σινοαμερικανικών συνομιλίων για το εμπόριο, τα θετικά στοιχεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας και της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed, όπως επιβεβαιώνεται από την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας της συνεδρίασης.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

 

EKT - Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα

  • Διατηρώντας τα επιτόκια σταθερά και με καμία αλλαγή στην φρασεολογία της, αν και αναμενόμενη, έληξε η πρόσφατη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. O κεντρικός τραπεζίτης υποσχέθηκε “μέτρα άμβλυνσης” των ενδεχόμενων συνεπειών των αρνητικών επιτοκίων, με χρόνο ανακοίνωσης πιθανόν τον Σεπτέμβριο. Στην συνέντευξη του ο Mario Draghi δήλωσε ότι η πιθανότητες για ύφεση στην ευρωζώνη από πολύ χαμηλές τον Μάρτιο, μεταβλήθηκαν σε χαμηλές, δεδομένου του γεγονότος ότι εμφανίζονται αντιφατικά στοιχεία όσον αφορά την βιομηχανική παραγωγή μεταξύ των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης.

Γερμανία

  • Παρά το γεγονός της κατάρρευσης των δεικτών εξαγωγών της χώρας, παρατηρούνται σημάδια αντιστροφής της τάσης. Οι αμερικανικοί δασμοί και η γενικότερη αδύναμη ζήτηση αυτοκινήτων είναι μια καθαρά ενδοευρωπαϊκή υπόθεση και αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου. Εάν εκλείψει για παράδειγμα η επικείμενη επιβολή δασμών, ύψους 25% εκ μέρους των ΗΠΑ  επί των εισαγωγών γερμανικών αυτοκινήτων, εκλείψει, μάλλον τα χειρότερα θα είναι παρελθόν, δεδομένου του γεγονότος ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί το 3,7% του γερμανικού ΑΕΠ και το 25% αυτής εξάγεται στις ΗΠΑ.

Γαλλία

  • Αυξήθηκε απρόσμενα η βιομηχανική παραγωγή της χώρας τον Φεβρουάριο. Αναμένετο πτώση 0,5% και τελικά ανακοινώθηκε αύξηση 0,4%.   

Μεγάλη Βρετανία

  • Brexit: Παράταση έως τις 31/10 έδωσε η ΕΕ. Βάσει των συμφωνηθέντων το Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξάγει τις ευρωεκλογές της 23/05/2019, εάν η συμφωνία αποχώρησης δεν έχει επικυρωθεί έως τις 22/5, ενώ τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας αποχώρησης.

Ιταλία

  • Περικοπή της πρόβλεψης για ανάπτυξη στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 0,2 %.

 

Αμερική


Economy & Markets

 

Εν μέσω ανάμεικτων μακροοικονομικών στοιχείων και λίγο πριν την έναρξη ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου τα οποία αναμένονται μειωμένα κατά 2,5% (σύμφωνα με την Refinitiv), δόθηκαν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της FED.  Σ' αυτά εμφαίνεται μια συζήτηση για την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και η εξ αυτής συνεπαγόμενη νομισματική πολιτική η οποία χαρακτηρίζεται σαν υπομονετική και θα επανεκτιμάται τακτικά. Αυτή η επανεκτίμηση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά από την πρόσφατη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Fed όπου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη αν η επόμενη αλλαγή των παρεμβατικών επιτοκίων είναι προς τα επάνω η προς τα κάτω, όπως επίσης δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί μετά την ολοκλήρωση της μείωσης του ισολογισμού της Fed τον Οκτώβριο.

 

ΗΠΑ

  • Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας ώθησαν τον πληθωρισμό του Μαρτίου στο 1,9 % από 1,50 % τον προηγούμενο μήνα. Στα αντίστοιχα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό παρουσιάζεται οριακή πτώση από 2,1% σε 2%.

 

Ασία


Economy & Markets

 

Το Χρηματιστήριο του Hong Kong μέσω της ανοδικής του κίνησης ξεπέρασε σε μέγεθος αυτό του Τόκιο. Η συνολική  κεφαλαιοποίηση των μετοχών που διαπραγματεύονται σ' αυτές τις αγορές, αποτιμώνται σε 5,78 και 5,76 τρις $ αντίστοιχα.

Η Aramco στην προσπάθεια της να δανειστεί 12 δις $ μέσω της έκδοσης ομολόγου, υπερκάλυψε το βιβλίο προσφορών της κατά 100 δις $, ξεπερνώντας ακόμη και το ρεκόρ της Verizon του 2013. Να σημειώσουμε ότι η  Aramco είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία πετρελαίου, λόγω του χαμηλότατου κόστους εξόρυξης το οποίο ανέρχεται στα 3$ το βαρέλι. Το ανωτέρω σκηνικό διευκολύνει την εταιρεία προκειμένου να ολοκληρώσει την δημόσια εγγραφή της (IPO) ύψους 100 δις $, ενδεχομένως εντός της επόμενης 2ετίας. 

 

Κίνα

  • Το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε αύξηση 6,4% για το 2018, ενώ ο πληθωρισμός που ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο αναζωπυρώθηκε στο 2,3 % από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2.9% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10y

Global Indices

global

Developed Markets

dev

Emerging Markets

emer

Currencies

cur

Commodities

com