Back to top
Μετά από 10 εβδομάδες, μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 90χρονών.
1

 

Έχοντας κλείσει ήδη 10 εβδομάδες διάρκειας, σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσης των τελευταίων 90 χρόνων, ίσως είναι χρόνος για μια αναδρομή/απολογισμό.  

Να θυμίσουμε ότι καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της κρίσης ήμασταν αισιόδοξοι για την έκβαση όλων των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων εδραζόμενοι όχι στην τυφλή αισιόδοξή μας φύση, αλλά στην δυναμική των δεδομένων και ιδιαίτερα στην ετοιμότητα των αρχών, κυβερνητικών και νομισματικών κυρίως των αμερικανικών, για απεριόριστη δράση απαράμιλλου όγκου.   

Ομολογουμένως η μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης, έχει αναμφισβήτητα στεφθεί με επιτυχία, παρά τους κάποιους ατυχείς η άκομψους πολιτικούς χειρισμούς. Η  μέχρι τούδε προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας και η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, χαρακτηρίστηκε από τόλμη και ταχύτητα, παραπέμπει δε σε παραδειγματική και θεαματική αποτελεσματικότητα.

Προσπαθώντας να περιγράψουμε ακαδημαϊκά αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στις ΗΠΑ σε έναν μεγάλο βαθμό και στις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες σε λίγο μικρότερο, είναι η απόπειρα μιας υπέρβασης, από το τελικό στάδιο του κύκλου οικονομικής ανάπτυξης σε μια αρχική του φάση μέσω άλματος.

Η προηγούμενη εβδομάδα στιγματίστηκε από την ανακοίνωση του συγκλονιστικού ποσοστού ανεργίας 14,7% του Απριλίου, αν και αναμενόμενο. Αυτό το επίπεδο συνιστά και το υψηλότερο από την εποχή της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε το 1929. Υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία εκ μέρους των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της ανεργίας όπως για την Γερμανία είναι ζωτικής σημασίας ο χειρισμός του πληθωρισμού. 

Είναι βέβαιο ότι στο επίπεδο των μακροοικονομικών δεδομένων αναμένεται να ανακοινωθούν τερατωδώς αρνητικά στοιχεία για την περίοδο του β’ τριμήνου του 2020. Σ αυτό το πλαίσιο και μετα λόγου γνώσεως θα επαναλάβουμε ότι, στην παρούσα συγκυρία καμία σημασία δεν έχουν πλέον τα μάκρος και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σ αυτό το πεδίο έχουν προεξοφληθεί τα χειρότερα. Για κάποιο διάστημα η ανάλυση οικονομικών δεδομένων και θεμελιωδών μεγεθών μάλλον θα είναι χάσιμο χρόνου.

Αυτήν την στιγμή η οικονομία και οι αγορές βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Ο S&P 500 για παράδειγμα βρίσκεται 31% μακριά από τα χαμηλότερά του, η ρευστότητα έχει αποκατασταθεί στις αγορές εταιρικού χρέους, η τιμή του πετρελαίου τείνει να σταθεροποιηθεί, η πραγματική οικονομία σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα και οι διαμορφωτές των πολιτικών συνδράμουν στην προσπάθεια της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών ώστε με την λήξη της ύφεσης το δυνητικό ΑΕΠ να μείνει ακέραιο.  

Τέλος θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η καλύτερη συγκυρία να αποκτήσει η να κατέχει κανείς ενεργητικά είναι στο πιο βαθύ σημείο μιας ύφεσης η πολύ κοντά σ αυτό. Όταν οι διαμορφωτές πολιτικής είτε δημοσιονομικής είτε νομισματικής ακολουθούν πορείες ενίσχυσης/διέγερσης της οικονομίας χωρίς πληθωριστικές εξελίξεις/εκβάσεις. Σε μια τέτοια συνθήκη βρίσκεται αυτήν την στιγμή η παγκόσμια οικονομία.    

ΥΓ. Σε πολλούς που διατύπωσαν την απορία την Παρασκευή, πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν ταυτόχρονα, η ανακοίνωση της ασυνήθιστα υψηλής ανεργίας και παρόλα αυτά η άνοδος του χρηματιστηρίου.

Τονίζουμε ότι στο σύνολο τους οι συναλλασσόμενοι στις αγορές, ενεργούν με βάση τις προσδοκίες και όχι τα δεδομένα του παρελθόντος.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ευρώπη


  • Στα ιστορικά κατώτατα 13,6, 17,4 και 11,1 υποχώρησαν αντίστοιχα τα σύνθετα PMI της Ευρωζώνης, Γερμανίας και Γαλλίας τον Απρίλιο από 29,7, 35 και 28,9 τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τίς στατιστικές εκτιμήσεις της Markit η μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου θα είναι αντίστοιχα τουλάχιστον -4,20%, -3,80% και -2,3%.
  • Σημαντική μείωση 9,2% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο.

Γερμανία

  • Κατά 15,6% κατρακύλησαν οι παραγγελίες βιομηχανικών προϊόντων τον μήνα  Μάρτιο. Η υποχώρηση αφορά παραγγελίες που προέρχονται και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.
  • Στα 12,8 δις κατρακύλησε το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο από 21,4 δις τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 34,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 Γαλλία

  • Κλονισμό της βιομηχανικής παραγωγής κατά 17,3 % υπέστη ο Μάρτιος.

Ελλάδα

  • Το 29,5 του Απριλίου ήταν η χειρότερη ένδειξη της ιστορίας του πρόδρομου δείκτη PMI. Σ’ αυτήν αποτυπώνεται η επιδείνωση του λειτουργικών συνθηκών της ελληνικής μεταποίησης λόγω της εξάπλωσης του Covid-19.
  • Αρνητική κατά 0,9% ήταν η μεταβολή του πληθωρισμού τον Απρίλιο.

Ρωσία

  • Στο 3,1% σκαρφάλωσε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Απρίλιο από 2,5%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 14,7% εκτινάχθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 60,2 και οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 7,9% από το 3,3% του προηγούμενου μήνα αποδιδόμενες κυρίως στην έκλειψη των χαμηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Είναι άξια αναφοράς 2 σημαντικά στοιχεία της στατιστικής του Απριλίου. Το πρώτο είναι ότι για λόγους μεθοδολογίας δεν έχουν καταγραφεί περί τα 7,5 εκτμ άτομα στα στατιστικά ανεργίας του μήνα, γεγονός το οποίο θα σήμαινε περί τις 5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη ανεργία.  Το δεύτερο είναι ότι από τα 23 εκτμ ανέργων μόνο τα 2 εκτμ μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μόνιμα άνεργοι.
  • Στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του υποχώρησε το σύνθετο PMI της Markit. Η μεταβολή από το 40,9 του Μαρτίου στο 27 του πρώτου μήνα του τριμήνου, καθοδηγήθηκε από την παράλυση της μεταποίησης αλλά και των υπηρεσιών. Η άνευ προηγουμένου υποχώρηση του Απριλίου υπονοεί ότι η ετησιοποιημενη υποχώρηση του ΑΕΠ α’ τριμήνου της τάξης του 4,88%  θα ωχριά μπροστά στην επερχόμενη κατά τουλάχιστον 12% κατάρρευση του β’ τριμήνου.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


Κορέα

  • Ακραία επιβράδυνση στο 0,1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 1,0 % τον προηγούμενο μήνα.

 

Κίνα

  • Στα 45,3 $ δις ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο από 19,9 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 7,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν βελτιωμένες κατά 3,5% και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 14,2%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7