Back to top
Ακονίστε τα μαχαίρια! Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κατάλληλες για αγορές.

IMAGE

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Προϊούσης της άνοιξης και με τα πρώιμα σημάδια του θέρους διακρίνουμε και τα αντίστοιχα μακροοικονομικά δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία και στην ατμομηχανή της τις ΗΠΑ. Μια σειρά από δείκτες πρόδρομοι αλλά και καθυστέρησης, όπως ΑΕΠ, λιανικές πωλήσεις, αγορά εργασίας, μας καταδεικνύουν μία ανθούσα οικονομική πραγματικότητα. Παρόλα αυτά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική στασιμότητα στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Οπωσδήποτε η εποχικότητα μας προδιαθέτει για κάποια ελαφρά χρηματιστηριακή βαρυθυμία, μέσω υποχωρήσεων των τιμών ή ενός στενού εύρους διακυμάνσεων.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε αυτό που ακούραστα τονίζαμε ένα χρόνο πριν, ότι δηλαδή οι αγορές δεν λαμβάνουν υπόψιν τους το ύψος των εκάστοτε σημαντικών μακροοικονομικών ή θεμελιωδών δεικτών, αλλα προσπαθούν να συγχρονιστούν με τους ρυθμούς μεταβολής τους ή να αφουγκραστούν την τάση της ροής των δεδομένων τους.

Ποιους κινδύνους διακρίνουμε στην σημερινή συγκυρία;

Οι αγορές αυτήν την στιγμή σε μάκρο οπτική, προσπαθούν να αφομοιώσουν τις συνθήκες της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας, να προσδιορίσουν χρονικά την κορύφωση των ρυθμών ανάπτυξης και την μορφή της φθίνουσας φάσης μετά την κορύφωση των αισιόδοξων δεδομένων ενδεχομένως στην διάρκεια του β΄τριμήνου του 2021.

Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής συμμεριζόμαστε την άποψη ότι δεν πρέπει να αντιτιθέμεθα στις Κεντρικές Τράπεζες και κατανοούμε την πρόθεση ειδικά της Fed να αφήσει την οικονομία να υπερθερμανθεί για κάποιο διάστημα, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η συνθήκη της προπανδημικής κανονικότητας στην αγορά εργασίας. Κατανοώντας το μακροχρόνιο πλαίσιο φθίνοντος πληθωρισμού (δημογραφικά, μείωση του κόστους εργασίας στην διαμόρφωση της τελικής τιμής των προϊόντων είτε λόγω αύξησης της παραγωγικότητας είτε λόγω μειωμένης ικανότητας των συνδικάτων να διαπραγματεύονται υψηλότερους μισθούς, συμβολή της Κίνας στο αποπληθωριστικό σπιράλ), θεωρούμε ότι η αναζωπύρωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα είναι παροδική  (το πολύ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού). Το επόμενο διάστημα οι συνοδές υψηλές διακυμάνσεις των αγορών, θα πρέπει να αποτελέσουν για μας, πλαίσιο άνθησης “αρπακτικών διαθέσεων”.

Η υπεραισιοδοξία που κυριαρχεί αυτήν την στιγμή και προκύπτει από την υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων α΄τριμήνου (αύξηση 52% για το S&P 500 και 93% για τον Stoxx 600) αλλά και την προβλεπόμενη του β΄τριμήνου (62% S&P 500,93% Stoxx 600) σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, στρώνουν τον δρόμο για επικερδείς τοποθετήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος στον απόηχο αυτού που βιώσαμε πριν λίγο διάστημα, του FOMO (Fear of missing out,“φόβου μην χάσουμε το τραίνο”), αδιάκριτες τοποθετήσεις από ένα πλήθος νέων επενδυτών αλλά και άπειρων παλαιών, χωρίς την αίσθηση οποιουδήποτε κινδύνου, σύμφωνα με το ιστορικό προηγούμενο, με βεβαιότητα ακολουθούσε η περίοδος της σφαγής, για τους υπομονετικούς μια εξαιρετικά δημιουργική συνθήκη κερδοφόρων τοποθετήσεων σε επιθυμητούς τίτλους.

          Ακονίστε τα μαχαίρια λοιπόν και ετοιμαστείτε για αγορές.   

 

Ευρώπη


  • Το ΑΕΠ α’ τριμήνου σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία μειώθηκε 0,6% και 6,4% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.
  • Η επιχειρηματική δραστηριότητα ενισχύεται στην διάρκεια του Μαΐου σύμφωνα με τα προκαταρτικά δεδομένα της Markit. H εξέλιξη αποδίδεται στο άνοιγμα των οικονομιών μετά του περιορισμούς. Η επέκταση συντελείται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας τριετίας. Χαρακτηριστικά οι παραγγελίες αυξάνονται με ρυθμούς ρεκόρ 15ετίας. Πηγή ανησυχίας αποτελούν οι αυξημένες τιμές λόγω της δυσανάλογα μεγάλης ζήτησης σε σχέση με την προσφορά.

Ην. Βασίλειο

  • Ελαφρά μείωση στο 4,8% από το 4,9% του προηγούμενου μήνα σημείωσε το ποσοστό της ανεργίας.

  • Στο 1,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Στην αύξηση συνεισέφεραν ισχυρά η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα είδη ιματισμού.

  • Κατά 9,2% βελτιώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία το επίπεδο των λιανικών πωλήσεων είναι 10% υψηλότερο από τα προπανδημικά επίπεδα όπως επίσης 50% οι διαδικτυακές.

Ρωσία

  • Κατά 1,4% σε ετήσια βάση υποχώρησε το ΑΕΠ της χώρας το α΄τρίμηνο του 2021.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Υποχώρηση στο επίπεδο των 444.000, κατέγραψε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 478.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Το ηθικό των κατασκευαστών κατοικιών σύμφωνα με τον δείκτη ΝΑΗΒ παρέμεινε αμετάβλητο παρά τις ανησυχίες για την αύξηση των τιμών αλλά και την διαθεσιμότητα πολλών δομικών υλικών. Η όποια αισιοδοξία εδράζεται στα χαμηλά αποθέματα απούλητων κατοικιών αλλά και στα χαμηλά επιτόκια χρηματοδότησης αγορών.

  • Εντυπωσιάζουν τα δεδομένα της αγοράς κατοικίας όπου οι ετήσιες ενάρξεις και άδειες ανεγέρσεων νέων κατοικιών, ανήλθαν στις 1,569 εκ και 1766 εκ, αυξημένες κατά 67,2% και 30,2% αντίστοιχα.

Καναδάς

  • Σε επίπεδα ρεκόρ 10ετίας εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο με την ένδειξη 3,4% από 2,2% τον Μάρτιο.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Μετά από 2 ισχυρά τρίμηνα το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε 2,3% σε τριμηνιαία βάση και 1,84 % σε ετήσια. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην διάρκεια όλου σχεδόν του τριμήνου, επιβάρυνε υπερβολικά την εγχώρια ζήτηση, ενώ οι εξαγωγές κινήθηκαν ασθενικά.

  • Στο -0,4% και -0,2% υποχώρησε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Απρίλιο από -0,2% και -0,1% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.

  • Στα 255,3 δις γιεν ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο από 662,2 δις τον προηγούμενο μήνα.

Κίνα

  • Η κατανάλωση των νοικοκυριών συνεχίζει να συνιστά τον αδύνατο κρίκο του κινεζικού αναπτυξιακού αφηγήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων του Απριλίου τα οποία αποτέλεσαν έκπληξη, η ετήσια μεταβολή τους ήταν μεν αυξημένη κατά 17,7%, αλλά ο μέσος όρος των μεταβολών διετίας έχει υποχωρήσει στο 4,3% από 6,3%.

  • Η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει την σταθερή της ανάκαμψη. Σε διετή βάση ο Απρίλιος ήταν αυξημένος κατά 6,8% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Η βελτίωση εδράζεται περισσότερο στην εξωτερική ζήτηση.

Αυστραλία

  • Σε μεταπανδημικά χαμηλά υποχώρησε η ανεργία με το ποσοστό 5,5% του Απριλίου.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7