Back to top
ΑΕΠ ΗΠΑ. Εντυπωσιακή ανάκαμψη, αλλα ακόμη άνιση και ανολοκλήρωτη.

photoΤμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ, μεγεθύνθηκε στο α΄τρίμηνο του 2021, με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό από το 2003. Η οικονομική δραστηριότητα απογειώθηκε το διάστημα αυτό, πριμοδοτούμενη κυρίως από τους ευρείας κλίμακας εμβολιασμούς και την ογκώδη δημόσια δαπάνη η οποία οδήγησε την χώρα πολύ κοντά στα οικονομικά δεδομένα της προ Covid-19 περιόδου.

Το σύνολο όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράχθηκαν στην οικονομία κατά την διάρκεια του α΄τριμήνου, αυξήθηκε σε ετησιοποιημένη βάση κατά 6,4%. Η αύξηση της δραστηριότητας έλαβε χώρα σχεδόν σε όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ όπως την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, στις πάγιες επενδύσεις κατοικιών και μη.

Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία συνιστά το 68,2% της οικονομίας, επιταχύνθηκε κατά 10,7% συγκριτικά με το 2,3% της προηγούμενης περιόδου σαν επακόλουθο του νέου γύρου ενίσχυσης των 1400 $. Ο κύριος όγκος της δαπάνης διοχετεύτηκε σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά (23,6%), αλλά και ο ταλαιπωρημένος τομέας των υπηρεσιών κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 4,6%. Δεν καταναλώθηκε όμως όλη η ενίσχυση. Ένα μέρος αποταμιεύθηκε δεδομένου του γεγονότος ότι το ποσοστό αποταμίευσης εκτινάχθηκε στο 21% από 13% στο δ΄τρίμηνο του 2020.

Ο δημόσιος τομέας με την μορφή της δαπάνης ή των επενδύσεων μεταβλήθηκε κατά 6,3%.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν κατά 10,8% και οι πάγιες σε μη κατοικίες κατά 9,9%. Και οι 2 κατηγορίες επενδύσεων βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα της προπανδημικής εποχής.

Το ονομαστικό ΑΕΠ των ΗΠΑ ανήλθε στα 22,05$ τρις και ήδη είναι μεγαλύτερο κατά 301$ δις από το προπανδημικό υψηλό. Σε πραγματικές όμως δολαριακές αποτιμήσεις υστερεί ακόμη κατά 0,86%. Αυτός μάλλον είναι και ο λόγος που δεν έχει αναγγελθεί επίσημα η λήξη της ύφεσης.

Το άρωμα που μας μένει από την ανακοίνωση των στοιχείων δραστηριότητας α΄τριμήνου της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι, ότι παρατηρείται μία εντυπωσιακή ανάκαμψη, σαν αποτέλεσμα μίας άνευ προηγουμένου σε καιρό ειρήνης ενίσχυση της ρευστότητας εκ μέρους της Fed και του Κογκρέσου. Η ανάκαμψη όμως αυτή σύμφωνα με δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη, είναι ακόμη άνιση και μακράν από του να είναι ολοκληρωμένη.

 

Ευρώπη


  • Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία, υστέρηση -0,7% παρουσίασε το ΑΕΠ α’ τριμήνου του 2021 έναντι του δ΄τριμήνου του 2020. Η ετήσια μεταβολή αντίστοιχα, διαμορφώθηκε στο -1,8%.
  • Με κύρια αιτία την αύξηση του κόστους της ενέργειας (10,3% από 4,3% τον Μάρτιο) ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 1,6% από 1,3%.
  • Με 13,166 εκτμ άτομα εκτός της αγοράς εργασίας στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 8,1% από 8,2%.

Γερμανία

  • Η αύξηση της τιμής των καυσίμων συνετέλεσε τα μέγιστα (7,9%) στην κλιμάκωση του πληθωρισμού του Απριλίου, στο 2% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

  • Εκτόξευση 11% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

  • Στο 29,54% εκτινάχτηκε η ετήσια αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Μάρτιο στην χώρα. Σαν συνέπεια αναμένεται η βιομηχανική παραγωγή να καταγράψει ισχυρά ποσοστά βελτίωσης τους επομένους μήνες.

Ελλάδα

  • Την υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο του 2020 κατέγραψε το ΡΜΙ της μεταποίησης τον Απρίλιο. Στην ένδειξη 54,4 αποτυπώνεται η ισχυρή επεκτατική διαδικασία στην παραγωγή αλλά και στις νέες παραγγελίες. Οι καθυστερήσεις των προμηθευτών στην διάρκεια του μήνα  χαρακτήρισαν και την αύξηση ρεκόρ του κόστους εισροών.

Ρωσία

  • Στο 5,5% υποχώρησε ο ονομαστικός πληθωρισμός τον Απρίλιο από 5,8 % και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας του, κλιμακώθηκε στο 5,47 % έναντι 5,38 % του προηγούμενου μήνα.

 

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 1,83% από 1,37% τον προηγούμενο μήνα.

  • Με ρυθμό 29,1% βελτιώθηκε το πραγματικό διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα τον Μάρτιο.

  • Κατά 8,45% σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών τον μήνα Μάρτιο. Οι δαπάνες για υπηρεσίες και αγαθά ήταν αντίστοιχα διογκωμένες κατά 4,3% και 17,2%.

  • Υποχώρηση στο επίπεδο των 498.000, κατέγραψε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 590.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Κατά 4,1% σε ετήσια βάση, αυξήθηκε η παραγωγικότητα της εργασίας στην διάρκεια του α΄τριμήνου. Η βελτίωση προέκυψε από την κατά 1,1% μεγέθυνση της παραγωγής και από την κατά 2,9% υποχώρηση των ωρών εργασίας. Το κόστος εργασίας το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 0,3%.

  • Στο 6,1% από 6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο. Οι 266 χιλ. νέες προσλήψεις ήταν απογοητευτικά λιγότερες από τις προσδοκίες. Έτσι το σύνολο των απασχολούμενων ανέρχεται στα 144,3 εκτ, 8,2 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2020.Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο 61,7. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 0,33% από 4,24% τον προηγούμενο μήνα.

 

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Σημαντική αύξηση της τάξης του 5,2% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο.

  • Στο 2,6% αποκλιμακώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο από 2,9%.

 

N.Κορέα

  • Κατά 1,8% σε ετήσια βάση, μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α’ τρίμηνο του 2021.

  • Ισχυρός μήνας ο Μάρτιος για την βιομηχανική παραγωγή της χώρας και τις λιανικές πωλήσεις οι οποίες ήταν αντίστοιχα αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 4,7% και 10,9%.

 

 

Market Snapshots


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10year

Global Indices

global

Developed Markets

devel

Currencies

curr

Commodities

vb