Back to top
Ευρωζώνη ο μεγάλος ασθενής?

  Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας βιώνει μια σοβαρή επιβράδυνση, ενώ του υπόλοιπου κόσμου σημειώνει ήπια μείωση. Η ευρωπαϊκή ένωση εμφανίζεται να έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στην νομισματική της πολιτική, να απομακρύνεται από την μεταρρυθμιστική της ατζέντα και να περιδινήζεται στα οικονομικά, δημογραφικά και πολιτικά της αδιέξοδα.  

  Δεδομένων των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων, οι προβλέψεις αναθεωρούνται συνεχώς επί τα χείρω. Η Ιταλία βρέθηκε σε ύφεση το β΄ εξάμηνο του 2018, η Γερμανία  την απέφυγε μετά βίας. Με τις εξαγωγές της να κινούνται πτωτικά, η ευρωζώνη βυθίζεται σε βιομηχανική ύφεση η οποία μάλλον θα διατηρηθεί και το β΄ τρίμηνο.

  Υπάρχουν όμως στοιχεία τα οποία είναι ακόμη αισιόδοξα και μπορούν να σημάνουν την αντιστροφή του κλίματος. Ο τομέας των υπηρεσιών παραμένει ανθεκτικός με την αγορά εργασίας ρωμαλέα. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, και η δημοσιονομική επέκταση στη Ιταλία και Γαλλία, σε συνδυασμό με την αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

 

Γερμανία

  • Ο δείκτης προσδοκιών ZEW επέστρεψε σε θετικό έδαφος μετά από ανάδειξη ενός έτους αρνητικών δεδομένων. Αυτή η αντιστροφή ισοδυναμεί με σταθεροποίηση  το δεύτερο μισό του 2019.

  • Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ύψος αύξησης του ΑΕΠ εντός του 2019 στο 0,5% από 1%.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η ανεργία τον μήνα Φεβρουάριο παρέμεινε στο 3,9 %, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 44 ετών.

  • Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,9%.

 

Αμερική


Economy & Markets

 

ΗΠΑ

  • Εξέπληξαν θετικά τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων για τον Μάρτιο. Μετά την βουτιά στο τέλος του 2018 και ενώ αναμενόταν αύξηση 1%, τελικά ανακοινώθηκε 1,6%. Η βελτίωση αυτή, αποπνέει κάποια αισιοδοξία όσον αφορά τα προς ανακοίνωση στοιχεία του ΑΕΠ στις 26 Απριλίου.
  • Στο 2,8 % διαμορφώθηκε η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για τον μήνα Μάρτιο.

  • Μειώθηκε το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου για τον Φεβρουάριο σε 49,4 δις $ από 51,1.

 

Ασία


Economy & Markets

 

Κίνα

  • Αυξήθηκε το ΑΕΠ α΄ τριμήνου κατά 6,4%, και  οι λιανικές πωλήσεις  κατά 8,7%. Η εξομάλυνση των  ανωτέρω δεδομένων υποδεικνύει   σταθεροποίηση της δραστηριότητας του ιδιωτικού   τομέα και  παρέχει ελπίδες για ανάπτυξη  6,6 % το 2019.

  • Η Κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 1,75% και αναθεώρησε στο 2,5% τις προσδοκίες της  ανάπτυξη από 2,6%

Ιαπωνία

  • Αυξήθηκε το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου για τον Μάρτιο σε 529 δις γιεν από 335 δις.

 

Market Snapshots

 


Macro

Diagram 1

 

10 Year Sovereign Bonds

Diagram 2

Global Indices

Diagram 3

Developed Markets

Diagram 4

Emerging Markets

Diagram 5

Currencies

Diagram 6

Commodities

Diagram 7