Back to top
Κίνα. Μία πρώτη απόπειρα αναχαίτησης της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων.

photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στο πεδίο της κατανάλωσης κατά την διάρκεια της πανδημίας και σε αντίθεση με την κρίση του 2008, ήταν η διευρυμένη δαπάνη για αγαθά και η αναγκαστική αδιαφορία για υπηρεσίες. Αγοράστηκαν έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη, και δεν έγιναν επισκέψεις στα σινεμά ή τα εστιατόρια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και την σχετική εκτόξευση των τιμών των αναγκαίων πρώτων υλών για την παραγωγή των αγαθών αυτών.


Με τις οικονομική δραστηριότητα να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, είναι ευνόητη η επανεκκίνηση του τομέα των υπηρεσιών και η αποκατάσταση της ανισορροπίας στην καταναλωτική καθημερινότητα των νοικοκυριών. Αυτή η συνθήκη, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες, θα εξαλείψει οποιεσδήποτε δυστοκίες στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος δεδομένων των πολύ χαμηλών αποθεμάτων.

Στα πλαίσια των προσαρμογών της μεταποίησης στα τρέχοντα δεδομένα παρατηρούνται νέα ήθη και ακολουθούνται καινοφανείς πολιτικές ιδιαίτερα στην Ασία. Έτσι παρακολουθούμε μια σχετική ευελιξία των κυβερνήσεων στην εφαρμογή των εκάστοτε περιορισμών, που αφορούν κρίσιμες παραγωγικές επιχειρήσεις. Στο Βιετνάμ για παράδειγμα, πρόσφατα, στα πλαίσια ενός λόκνταουν οι εργαζόμενοι πλέον δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους στο τέλος της ημέρας, αλλά κοιμούνται στα εργοστάσια. Στην Ταιβάν έχουν απαγορευτεί σχεδόν τα ταξίδια.

Οι κινεζικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα, κάλεσαν τις εγχώριες εταιρείες μεταλλευμάτων, να σταματήσουν την συνηθισμένη πλέον πρακτική να ανεβάζουν τις τιμές εκμεταλλευόμενοι την αυξημένη εσωτερική και εξωτερική ζήτηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν οι υπεύθυνοι αυτών των επιχειρήσεων να δώσουν εξηγήσεις. Tο μυαλό όλων μας πήγε στον Τζακ Μα τον πρόεδρο της Alibaba, ο οποίος αφού εξαφανίστηκε από το προσκήνιο για κάποιο διάστημα, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ακολουθούμενες πολιτικές της εταιρείας του, κατά παράβαση του νέου κινεζικού αντιμονοπωλιακού κανονισμού.

Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας διεμήνυσε λοιπόν ότι οι τιμές του χαλκού, αλουμινίου και σιδηρομεταλλεύματος θα πρέπει να πέσουν στα επίπεδα κανονικών συνθηκών…

Οι ευαίσθητες αγορές εμπορευμάτων το έλαβαν πάντως το μήνυμα και οι τιμές αυτών υποχώρησαν.

 

Ευρώπη


Γερμανία

  • Μετά την κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση μεγέθυνση του ΑΕΠ δ΄τριμήνου, του 2020 αυτή του α’ τριμήνου υποχώρησε κατά 1,8%. Η σε ετήσια βάση αντίστοιχα η μεταβολή από -3,3% ανήλθε σε -3,1%. Σαν αποτέλεσμα των περιορισμών και της αύξησης του ΦΠΑ η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 5,4%. Η δημόσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2%. Οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 0,6 % από το τελικό προϊόν του α΄ τριμήνου. Μικρή υποχώρηση σημείωσαν και οι πάγιες επενδύσεις. Γενικότερα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η έλλειψη διαθέσιμων υπηρεσιών οδήγησε σε αθέλητες αποταμιεύσεις ωθώντας το ποσοστό της στο 20,1%, επίπεδο σχεδόν διπλάσιο από το προπανδημικό. Οπωσδήποτε για το υπόλοιπο του 2021 αναμένεται η εκτίναξη της οικονομικής δραστηριότητας βασισμένη στην ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Γαλλία

  • Ισχυρή βελτίωση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Μάιο. Ο δείκτης ο οποίος συνθέτει τις απαντήσεις των επιχειρηματιών των κύριων δραστηριοτήτων της οικονομίας, κατέγραψε άλμα 12 μονάδων στο 108 το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018. Η εκτίναξη εδράζεται κυρίως στην αισιοδοξία του υποδείκτη των προσδοκιών που αφορούν τον κλάδο των υπηρεσιών.
  • Το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α’ τριμήνου, σημείωσε αύξηση 0,44% και 1,45% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.

Ρωσία

  • Με 7,2%, τον ταχύτερο ρυθμό από το 2010, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο.

 

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Υποχώρηση στο επίπεδο των 406.000, κατέγραψε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 444.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Με μέση τιμή πώλησης 372.400 $ ανά μονάδα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν στις 863.000 τον Απρίλιο από 917.000 τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 48,3% σε ετήσια βάση.

  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, PCE Core), εκτινάχθηκε τον Απρίλιο στο 3,06% από 1,94% τον προηγούμενο μήνα. Η ένδειξη συνιστά ανώτερο 29 ετών. Να θυμίσουμε ότι ο δείκτης PCE διαφέρει από τον έτερο δείκτη του πληθωρισμού CPI, στο γεγονός ότι αποδίδει στην συνολική στάθμιση του, χαμηλότερη βαρύτητα στο κόστος της ενέργειας, στις τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών και το κόστος κατοικίας. Αντιθέτως σταθμίζει βαρύτερα το κόστος των υπηρεσιών υγείας, φαρμάκων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

  • Κατά 3,21$ τρις σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε το προσωπικό εισόδημα των πολιτών τον μήνα Απρίλιο. Αυτό ισοδυναμεί με πτώση 13,1% σε μηνιαία βάση και οφείλεται στην ισχυρή υποχώρηση των επιδομάτων ενίσχυσης εξ αιτίας της πανδημίας.

  • Η καταναλωτική δαπάνη ήταν αυξημένη κατά 0,5% τον Απρίλιο.

 

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Στο 2,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας από 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

ster

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7