Back to top
Αύγουστος. Συχνά μήνας ευκαιριών.
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 β’ τριμήνου του 2023, ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. Από την αρχική εκτίμηση του συνόλου των αναλυτών (consensus) για ετήσια υποχώρηση 8%, επι του 90% των εταιρειών που ανακοίνωσαν μέχρι τώρα τα στοιχεία τους, η ετήσια μεταβολή διαμορφώνεται σε -3,8% (η δική μας εκτίμηση αναφερόταν σε μια υποχώρηση της τάξης του -3%).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, για την μεταβολή του γ’ τριμήνου ανάγεται πλέον σε θετική κατά 1,3%, με τα τρίμηνα που ακολουθούν να τείνουν προς διψήφιες αυξήσεις κερδοφορίας. Εάν πράγματι επαληθευτούν αυτές οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας, τότε η για πολλούς αφύσικη άνοδος της τάξης του 25% του S&P 500 από τον προηγούμενο Οκτώβριο, είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

‘Όλο το προηγούμενο διάστημα η αγορές προσπαθούσαν να σταθμίσουν το ενδεχόμενο ή τον κίνδυνο μιας επερχόμενης ύφεσης. Εάν τελικά αυτό που θα συμβεί θα είναι μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, όπως εμείς κρίνουμε, τότε η απουσία ύφεσης σε συνδυασμό με τις αυξημένες μελλοντικές κερδοφορίες, θα οδηγήσουν τους μετοχικούς δείκτες σε καταγραφή νέων ανώτερων επιπέδων.

Οι αγορές σαν μηχανισμοί αποτίμησης κινδύνου, συχνά και για μικρά σχετικά διαστήματα ΑΣΤΟΧΟΥΝ στο έργο της αποτίμησης. Αυτή η αποτυχία τους οδηγεί στις ευκαιρίες και ιστορικά ο μήνας Αύγουστος αποδείχτηκε πολύ συχνά μήνας ευκαιριών και αγορών.   

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πτωτικές αγορές ήταν πάντα προσωρινές και αυτό πολύ δύσκολα θα αλλάξει στο μέλλον.

 

 

Ευρώπη


Γερμανία   

  • Όλα τα κέρδη της βιομηχανικής παραγωγής του α’ τριμήνου χάθηκαν στην διάρκεια του δεύτερου. Το ηθικό της γερμανικής βιομηχανίας διακατέχεται πλέον από ελάχιστη αισιοδοξία, έπειτα από την ετήσια υποχώρηση 1,8% που καταγράφηκε τον Ιούνιο. Όπως φαίνεται η γερμανική οικονομία δεν πρόκειται να έχει καμία στήριξη προσεχώς από τον βιομηχανικό τομέα, εκτός εάν ανακάμψει η εσωτερική ζήτηση.

Ην. Βασίλειο

  • Εις πείσμα του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων τελικά το ΑΕΠ επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και στην διάρκεια του β’ εξαμήνου μεγεθύνθηκε με ρυθμό 0,2%, κυρίως με την συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Ελλάδα

  • Στο 2,5% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της της διατροφής (12,3%), του κόστους των υπηρεσιών υγείας (7,8%), του οικιακού εξοπλισμού. Ανακούφιση στο καλάθι προσέφερε ο λογαριασμός της στέγασης με υποχώρηση 11,8%.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Στο 3,2% από 3% κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο. Ο σκληρός του πυρήνας συνέχιζε την πτωτική του πορεία στο 4,7% από 4,8% προηγουμένως. Η επιβράδυνση επηρεάστηκε προσωρινά από την έντονη υποχώρηση των αεροπορικών εισιτηρίων (8,1% σε μηνιαία βάση).
  • Στο επίπεδο των 65,5 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο, μειωμένο κατά 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Στο -0,8% διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός από το 3,2% της τελευταίας του καταγραφής.

Βραζιλία

  • Στο 4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο από 3,2% προηγουμένως.

 

Ασία


Ιαπωνία  

  • Υποχώρηση 4,2% σημείωσε η ετήσια μεταβολή της ολικής δαπάνης των νοικοκυριών τον Ιούνιο από -4% τον Μάιο. Η εξέλιξη συνάδει με τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη του 1%.

Κίνα

  • Και τον Ιούνιο οι εξαγωγές ήταν βαρίδι για το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, με την ετήσια μείωση 14,5% η γκάμα της οποίας ήταν ευρεία με εξαίρεση του τομέα των αυτοκινήτων όπου καταγράφηκε εκρηκτική άνοδος 83%. Στην απρόσμενη ισχυρή πτώση των εισαγωγών κατά 12,4% αποτυπώνεται η μαλθακή δυναμική της εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης, της αδυναμίας της παγκόσμιας ζήτησης και του αδύναμου Γιουάν. Το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο ανήλθε στα 80,6 δις $ από 70,6 δις τον προηγούμενο μήνα, αυξημένο κατά 1,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
  • Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν οι ετήσιες μεταβολές Ιουλίου των δεικτών παραγωγού και καταναλωτού κατά 4,4% και 0,3% αντίστοιχα. Η αρνητική μεταβολή των τιμών καταναλωτού, μάλλον είναι προσωρινή δεδομένης της παρατηρούμενης ενίσχυσης της ζήτησης. Ο σκληρός πυρήνας των τιμών αυξήθηκε κατά 0,8%, άνοδος αποδιδόμενη κυρίως στην ζήτηση για υπηρεσίες όπως τον τουρισμό. Με τα σημάδια μειωμένης ανάκαμψης μάλλον θα πρέπει να αναμένονται μέτρα νομισματικής διευκόλυνσης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8