Back to top
Οδηγούν οι εμπορικές συνομιλίες σε μια κατάσταση lose- lose;

Το win-win, win-lose και το lose-lose είναι όροι της θεωρίας παιγνίων οι οποίοι αναφέρονται στις πιθανές εκβάσεις ενός παιχνιδιού η μιας διαμάχης μεταξύ δυο μερών.Οι προβλέψεις των ειδικών για τον αντίκτυπο των δασμών επί των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των χωρών ΗΠΑ και Κίνας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και από τις  δυο χώρες θα αφαιρεθεί κάποιο ποσοστό από το ΑΕΠ τους, κάπου μεταξύ 0,3 και 0,5 % για την Κίνα και 0,2 και 0,3% για τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα αισθανθούν μεν έναν κλονισμό εφοδιασμού, αλλά θα έχουν την δυνατότητα να τον μετριάσουν επιλέγοντας εναλλακτικούς παρόχους. Το πλήγμα όμως θα είναι για την Κίνα ισχυρότερο.Επί του παρόντος η ανάπτυξη στις ΗΠΑ φαίνεται ασφαλής και διατηρήσιμη, οφειλόμενη στην αύξηση της παραγωγικότητας που προέκυψε από τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις στην Αμερική, ιδιαίτερα μετά την φορολογική μεταρρύθμιση.Η ισχυρότερη και παραγωγική οικονομία της χώρας, οδηγεί σε ένα χαμηλό πληθωριστικό περιβάλλον, υψηλότερη κερδοφορία, σε υψηλή απορροφητικότητα εργατικού δυναμικού και ένα καθεστώς χαμηλών επιτοκίων για μεγάλο διάστημα. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έναν μακροχρόνιο και ενάρετο αναπτυξιακό οικονομικό κύκλο, έτοιμο να γιορτάσει τα 10 του χρόνια, ρεκόρ μακροβιότητας.Κάποιος κεφαλαιούχος δεν επενδύει πια στην Κίνα. Οι προτιμήσεις του εκδηλώνονται στο Βιετνάμ η στις ΗΠΑ, δεδομένου του όμοια χαμηλού εταιρικού φορολογικού συντελεστή με την Κίνα και χαμηλότερου των περισσότερων αναπτυγμένων οικονομιών. Οι επενδύσεις  γενικότερα στις αναδυόμενες χώρες αντικαθίστανται πλέον από αυτές στις μέσες πολιτείες της Αμερικής

Η απάντηση στο ερώτημα λοιπόν είναι ότι, ναι μπορεί να χάνουν κάποιο ποσοστό και οι δυο χώρες από το ΑΕΠ τους, αλλά η αφαίρεση των λιγότερων δεκαδικών ψηφίων από τις ΗΠΑ συνιστά σχετική ισχυροποίηση της απέναντι στην Κίνα, αλλά και τις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

  • Κατά 0,3 % έπεσε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον μήνα Μάρτιο. Η άνοδος της παραγωγής της Γερμανίας (0,4%) δεν μπόρεσε τελικά να αντισταθμίσει την μεγάλη μηνιαία  πτώση της Γαλλίας (-0,9%), της Ιταλίας (-0,9%) και της Ισπανίας (-1,2%).
  • Αύξηση 1,7 % κατέγραψαν οι τιμές  τον μήνα Απρίλιο στην ευρωζώνη από 1,4% τον μήνα Μάρτιο. Η ίδια αυξητική τάση καταγράφηκε και στο πεδίο του δομικού πληθωρισμού όπου ο Απρίλιος εμφάνισε 1,3% σε σχέση με το 0,8% του Μαρτίου.
  • Η ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 22,5 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2019 συγκρινόμενο με 26,9 δις ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Γερμανία

  • Κατά 0,7% αυξήθηκε το ΑΕΠ της χώρας το α’ τρίμηνο του 2019. οι κύριοι συντελεστές της ανάπτυξης ήταν η ιδιωτική κατανάλωση, οι κατασκευές και οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε πάγια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες μεταβολές στον τομέα των καθαρών εξαγωγών και των αποθεμάτων. Η εικόνα εγείρει ερωτηματικά για το αν έχουν επιστρέψει οι παλιές καλές ημέρες η απλά πρόκειται περί μιας συγκυριακής ενδυνάμωσης, όπως στις κατασκευές για παράδειγμα αποδιδόμενης στον σχετικά θερμό χειμώνα.
  • Κατά 2% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή τον μήνα Απρίλιο σε σχέση με ένα έτος πριν.

Ηνωμένο Βασίλειο

  • Στο 3,8% έπεσε το ποσοστό ανεργίας, το χαμηλότερο των τελευταίων 44 χρόνων, με την ετήσια αύξηση του κόστους εργασίας να συμποσούται στο 3,3%.

Γαλλία

  • Στο 8,7% ανήλθε η ανεργία το α’ τριμηνο του 2019 σε σχέση με το 8,8% του δ’ τριμήνου του 2018.

 

Αμερική


Economy & Markets

Παρά τις ανησυχίες που δημιουργούν οι έντονες διακυμάνσεις των χρημ/ριων και η κλιμακούμενη ένταση των εμπορικών συνομιλιών, οι δημοπρασίες έργων τέχνης εμφανίζουν την εικόνα μιας ανέμελης και πολυτελούς αγοράς που βρίθει πάμπλουτων αγοραστών έτοιμους να ανταγωνιστούν μεταξύ τους στην διεκδίκηση πολύτιμων έργων τέχνης.

Προκειμένου να αποκτήσουν έργα του Bacon,Johnson και Monet, οι αγοραστές κατέβαλαν περί τα 2 δις δολ την προηγούμενη εβδομάδα, στους οίκους δημοπράτησης Christie’s, Sotheby’s και Phillips.Tο γλυπτό έργο rabbit (κουνέλι) πουλήθηκε 91 εκατ. δολ. καταγράφοντας ρεκόρ δημοπρασίας για την απόκτηση έργου εν ζωή καλλιτέχνη.

 

ΗΠΑ

  • Απογοήτευσαν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων του μήνα Απριλίου, αφού διέψευσαν τις προσδοκίες, παρουσιάζοντας μηνιαία πτώση 0,2% και σε ετήσια βάση στο 3%.
  • Αναβλήθηκε για 180 ημέρες η επιβολή δασμών επί εισαγωγών ευρωπαϊκών και ιαπωνικών αυτοκινήτων.

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Απογοήτευσαν τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα της Κίνας. Η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 5,4 % από 8,5% τον Μάρτιο και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 7,2% από 8,7%. Αυτά τα στοιχεία πλαισιώνουν μια εικόνα σταθεροποίησης για την κινεζική οικονομία, αλλά και κινδύνων που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανόμενης της παγκόσμιας βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης και της κλιμακούμενης έντασης των συζητήσεων για το εμπόριο. Η ενδεχόμενη κλιμάκωση αυτών των προκλήσεων μας οδηγεί στην πεποίθηση ότι το Πεκίνο μάλλον θα ακολουθήσει χαλαρότερη νομισματική η δημοσιονομική πολιτική.

Ινδία

  • Το εμπορικό έλλειμα της χώρας διευρύνθηκε περισσότερο του αναμενόμενου στα 15,3 δις δολ, κυρίως εξαιτίας των αδύναμων εξαγωγών.

Ιαπωνία

  • Στα 700 δις γιεν διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας τον μήνα Μάρτιο σε σχέση με τα 489,2 δις του προηγούμενου μήνα.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7