Η Fed στην πρόσφατη της συνεδρίαση άφησε το παρεμβατικό της επιτόκιο σταθερό στο 2,25-2,50%.
Στην συνοδευτική της ανακοίνωση η επιτροπή, υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας οι οποίες εδράζονται στα ισχυρά δεδομένα της αγοράς εργασίας, στην ήπια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις για την εξέλιξη των παγίων επιχειρηματικών επενδύσεων.Στην συνέντευξη που ακολούθησε σχολιάστηκε η ανησυχία της επιτροπής όχι μόνο για τον αποκλίνοντα πληθωρισμό από τον καταστατικό στόχο του 2%, αλλά και για το αρνητικό ενδεχόμενο της παγίωσης προσδοκιών για χαμηλό πληθωρισμό.
Ο πρόεδρος της Fed τόνισε την αταλάντευτη προσκόλληση του στην κατάλληλη δράση ώστε να συντηρηθεί η οικονομική επέκταση και δήλωσε ότι θα παρακολουθεί στενά τα νέα δεδομένα σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις και τις ενδεχόμενες συνέπειες τους στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.Παρά το γεγονός ότι μόνο 7 από τα 17 με δικαίωμα ψήφου μέλη της επιτροπής προβλέπουν μείωση της τάξης του 0,5% εντός του 2019, πολλοί από τους υπόλοιπους μετά τον Μάιο, εγκρίνουν μια χαλαρότερη πολιτική επιτοκίων και έτσι η επιτροπή προσανατολίζεται σε πτωτική κατεύθυνση στις επόμενες συναντήσεις της.Αυτό το μελλοντικό χαλαρότερο επιτοκιακό πλαίσιο μπορεί να αποδοθεί, στις ασθενικές επενδύσεις, στις πτωτικές πληθωριστικές πιέσεις και στις αυξημένες αβεβαιότητες.
Εν κατακλείδι η ρητορική της Fed περί χαλαρότερης μελλοντικής στάσης, δεν συνοδεύτηκε από κάποια δέσμευση για μείωση εντός του 2019 αλλά από πρόβλεψη μίας μείωσης εντός του 2020. Η δυσαρμονία που προκύπτει από την προεξόφληση εκ μέρους των αγορών 3 μειώσεων μέχρι την αρχή του 2020 και της πρόβλεψης εκ μέρους της Fed καμίας μείωσης εντός του 2019, θα μπορούσε να είναι πηγή υψηλής μεταβλητότητας κατά την διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2019.
Ευρώπη
Economy & Markets
Με ρυθμό χαμηλότερο του Απριλίου κινήθηκε ο πληθωρισμός του Μαΐου στο 1,2% από 1,7%. Αυτό το γεγονός δεν άφησε αδιάφορο τον ευρωπαϊκό κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος άφησε ανοικτή την πόρτα για πρόσθετη ποσοτική και νομισματική χαλάρωση, προκειμένου να εκπληρώσει τον καταστατικό στόχο του 2% πληθωρισμό.
Γερμανία
- Βαθιά σε αρνητικό έδαφος έπεσε ο δείκτης προσδοκιών ZEW, εγείροντας αμφιβολίες για την δυνατότητα ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας το β’ εξάμηνο του 2019.
Ην Βασίλειο
- Επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού (CPI) γενικού και δομικού τον μήνα Μάιο, στο 2,0% και 1,7% από 2,1% και 1,8% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.
- Κάνοντας αναφορά στους σχετιζόμενους κινδύνους με το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, το εγχώριο ΑΕΠ και την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία και με ψήφους 9 προς 0, η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 0,75%.
Νορβηγία
- Η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε το επιτόκιο άσκησης της πολιτικής της από το 1% στο 1,25%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις εντός του 2019.
Αμερική
Economy & Markets
- Σύμφωνα με την απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, αμετάβλητο παρέμεινε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 2,25-2,50%.
- Στο 50,1 και 50,7 κινούνται τα προκαταρτικά PMI του τρέχοντος μηνός μεταποίησης και υπηρεσιών σε σχέση με τα 50,5 και 50,9 αντίστοιχα του προηγούμενου.
Ασία
Economy & Markets
Ιαπωνία
- Σε αρνητικό έδαφος (967δις γιεν), κινήθηκε το εμπορικό ισοζύγιο τον μήνα Μάιο.
- Αμετάβλητο στο -0,1% παρέμεινε τα παρεμβατικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. Στην ανακοίνωση της η τράπεζα σχολίασε την ήπια αναπτυξιακή τάση της οικονομίας, τόνισε την αταλάντευτη επιδίωξη της, μέσω της ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης, για τον καταστατικό της στόχο του 2% πληθωρισμό, το έλεγχο της εγχώριας καμπύλης επιτοκίων και την συνέχιση αγοράς ενεργητικών όπως ETFs αξίας 6 τρις και μετοχών επενδυτικών εταιριών ακινήτων (J-Reits) ύψους 90 δις ετησίως.
- Αμετάβλητη παρέμεινε η αύξηση του πληθωρισμού (CPI) γενικού ενώ επιβραδύνθηκε αυτή του δομικού τον μήνα Μάιο, στο 0,7% και 0,5% από 0,7% και 0,6% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.
Market Snapshots
Macro
10 Year Sovereign Bonds
Global Indices
Developed Markets
Emerging Markets
Currencies
Commodities