Back to top
Πληθαίνουν οι ανησυχητικές δηλώσεις για την οικονομία της Ευρωζώνης

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από την Ευρωζώνη όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία και την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ακόμη περισσότερο μετά και την λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων και περιουσιακών στοιχείων. Τα τελευταία αναιμικά στοιχεία από την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αλλά ακόμα και από την μεγαλύτερη οικονομία της, την Γερμανία, αρχίζουν και τροφοδοτούν τα σενάρια για την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τις αποφάσεις της όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων. Οι περισσότεροι πλέον αναμένουν η Τράπεζα να καθυστερήσει την αύξηση επιτοκίων έτσι ώστε να «δώσει χρόνο» στις οικονομίες της Ευρωζώνης και τα κράτη, να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη το 2019 και το 2020 λόγω κυρίως της εμπορικής διένεξης ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit αλλά και την αβεβαιότητα από την τύχη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την δυσκαμψία της όσον αφορά τις αποφάσεις της για μείζονα ζητήματα. Brexit και ευρωεκλογές τους επόμενους μήνες ίσως να επιδεινώσουν το ήδη άσχημο κλίμα στους διαδρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα επιμέρους στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, δεν υπήρχε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό εκτός από την επιβεβαίωση της μείωσης της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας στις περισσότερες χώρες, πλέον.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Μείωση λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη

Αρνητικά τα στοιχεία για την Γερμανία

Στο 0,75% το επιτόκιο από την Τράπεζα της Αγγλίας

 

Ευρωζώνη

  • Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 1,6% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν 0,8% σε ετήσια.
  • Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 51 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.

Γερμανία

  • Οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 1,6% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και περισσότερο του αναμενομένου και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε επίσης 0,4% σε μηνιαία βάση. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,5% σε μηνιαία βάση και οι εισαγωγές 1,2% με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να φτάνει τα $19,4δις.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο 14,6% ενώ η μεταποίηση παρέμεινε αμετάβλητη και κάτω από τις 50 μονάδες.

Γαλλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση και μειώθηκε 1,4% σε ετήσια. Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε ελαφρώς στις 48,2 μονάδες.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,9%, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,6% σε ετήσια βάση και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,8% σε μηνιαία και 5,5% σε ετήσια βάση.

Ρωσία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε αισθητά στο 5% και η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 7,75%. Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 53,6 μονάδες.

Τουρκία

  • Ο πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 20,35%.

 

Αμερική


Economy & Markets

Μεικτά τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ

Σε χαμηλό 5 μηνών ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ

Στο 6,5% το βασικό επιτόκιο στην Βραζιλία, στο 8,25% στο Μεξικό

 

ΗΠΑ

  • Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 11,5% τον Νοέμβριο και στα $49,3δις ενώ η παραγωγικότητα βελτιώθηκε 1,3% στο δ’ τρίμηνο. Οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν 0,6% ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 0,7% αλλά λιγότερο του αναμενομένου.
  • Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε στις 54,2 μονάδες και σε χαμηλό 5 μηνών.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 19χιλ. και στις 234χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 2α Φεβρουαρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 42χιλ. και έφτασαν στις 1,736εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 26η Ιανουαρίου.

Καναδάς

  • Η ανεργία αυξήθηκε στο 5,8%.

Βραζιλία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 6,5%. Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε οριακά στις 52,3 μονάδες.

Μεξικό

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 4,83% στο 4,37% και η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 8,25%.

 

Ασία


Economy & Markets

Οριακά τα στοιχεία για την ιδιωτική δραστηριότητα στην Ιαπωνία

Αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 6,25% από την Τράπεζα της Ινδίας

 

Ιαπωνία

  • Ο σύνθετος ΡΜΙ μειώθηκε στις 50,9 μονάδες.

Αυστραλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 0,4% τον Νοέμβριο.

Ινδία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε στη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25μ.β. και στο 6,25%. Ο σύνθετος ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 53,6 μονάδες.

Ινδονησία

  • Η οικονομία της χώρας στο δ’ τρίμηνο του 2019 αναπτύχθηκε 5,18% και περισσότερο του αναμενομένου.

 

Market Snapshots

 


Macro

Macro_diagram

10 Year Sovereign Bonds

Bond_Diagram

Global Indices

Global_Indices_Diagram

Developed Markets

Developed_Markets_Diagram

Emerging Markets

Emerging_Markets_Diagram

Currencies

Currencies_Diagram

Commodities

Commodities_Diagram