Back to top
Η αγορά εργασίας και οι επόμενες συνεδριάσεις της FED
JOBS - EMPLOYMENT

Πηγή: HellasFin

Αναλύοντας τα δεδομένα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ παρατηρούμε ότι οι προσλήψεις  στον ιδιωτικό τομέα αν και παραμένουν σταθερές το τελευταίο έτος, έχουν σημαντικά επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2022.

Ίσως πρέπει να δίνουμε από εδώ και στο εξής, περισσότερη βαρύτητα στην αγορά εργασίας διότι τελικά, τα στοιχεία της μπορεί να αποτελέσουν την αιτία της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και όχι αυτά του μετώπου του πληθωρισμού.

Σ’ αυτό το πεδίο λοιπόν θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ή ανακοίνωση του επιπέδου της ανεργίας Ιουνίου στο 4,1%, από 4% τον Μάιο, αποτέλεσε αρνητική έκπληξη για 3ο συνεχόμενο μήνα, της συγκλίνουσας εκτίμησης των αναλυτών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Σύνοψη των Οικονομικών Προβολών Ιουνίου της FED εκτιμά ότι η ανεργία στο τέλος του 2024 θα βρίσκεται στο 4%.

Η κλιμάκωση της ανεργίας από το χαμηλό του 3,4% του Απριλίου του 2023 στο τελευταίο υψηλό του 4,1% είναι σταδιακή και ασυνήθιστη μελετώντας την ιστορική κυκλικότητα, όπου έτεινε η αύξηση της να είναι με την μορφή μικρών εκρήξεων.

Στην δημοσίευση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της FED ήταν συχνές οι αναφορές στην ισορροπία (balance) των δυο συνταγματικών εντολών που διέπουν το έργο της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή την σταθερότητα των τιμών και της πλήρους απασχόλησης, των οποίων οι αριθμητική έκφραση ανάγεται σε 2% για τον πληθωρισμό και 4,2% για την ανεργία.

Με την ενδεχόμενη συνέχιση των αρνητικών εκπλήξεων του ποσοστού ανεργίας στους επόμενους μήνες αυτή η ισορροπία διαταράσσεται.

Οι αγορές ήδη έχουν αρχίσει να αποτιμούν με μεγαλύτερη πιθανότητα αυτήν την εξέλιξη, δηλαδή κρίνουν ότι με 72% πιθανότητα η FED θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (από 57% πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία).

 

Ευρώπη


  • Συνέχισε την πτωτική του πορεία ο πληθωρισμός και τον Ιούνιο με την ένδειξη 2,5% από 2,6% προηγουμένως. Αντίθετα ο πυρήνας του έμεινε αμετάβλητος στο 2,9%, με τις υπηρεσίες να κινούνται με ταχύτατη ανοδική  δυναμική. Μάλλον η ΕΚΤ δεν θα προβεί σύντομα σε μια νέα μείωση των παρεμβατικών της επιτοκίων.

Γερμανία

  • Με υποχώρηση στο 2,2% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 2,4% προηγουμένως. Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να βρεθεί κάτω από τον στόχο του 2% τον Αύγουστο, μεσοπρόθεσμα η ισχυρή αύξηση των μισθών θα τον απομακρύνει εκ νέου από τον στόχο της ΕΚΤ.

  • Για 5ο συνεχόμενο μήνα υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες παρά την μικρή βελτίωση της  εγχώριας ζήτησης. Η εξέλιξη της παγκόσμιας ζήτησης προδιαγράφει την περαιτέρω συρρίκνωση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής.

Ελλάδα

  • Αν και με βραδύτερο ρυθμό συνεχίστηκε η ανάκαμψη της μεταποίησης τον Ιούνιο. Οι παραγγελίες ήταν ενισχυμένες και η ζήτηση ανθηρή.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Άνοδο στο 4,1% κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο από 4% τον προηγούμενο μήνα. Οι νέες προσλήψεις στον μη αγροτικό τομέα ανήλθαν σε 206 χιλ. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) σκαρφάλωσε στο 62,6 από 62,5. Η ετήσια μεταβολή των μέσων ωριαίων αποδοχών ήταν 3,9% από 4,05% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο επίπεδο των 8,14 εκτμ αυξήθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας από 7,9 εκτμ τον Απρίλιο. Η αντιστοίχιση των 6,811 εκτμ ανέργων στις 8,14 εκτμ κενές θέσεις εργασίας ισοδυναμεί με 1,22 προσφερόμενες για εργασία θέσεις σε κάθε άνεργο, το χαμηλότερο μεταπανδημικό επίπεδο.

 

Ασία


Ν. Κορέα

  • Στο 2,4% επιβραδύνθηκε απρόσμενα ο πληθωρισμός τον Ιούνιο από 2,7% τον Μάιο. Η υψηλή συγκριτική βάση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο της αποπληθώρισης στο υπόλοιπο του έτους.

  • Ενισχυμένα ήταν τα δεδομένα του εξωτερικού εμπορίου της χώρας τον Ιούνιο. Οι ημιαγωγοί κυρίως οδήγησαν στην ανάκαμψη των  εξαγωγών.

 

Market Snapshots


Macros

μαψρο3

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

entoka

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

kratika

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metoxikoi

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isotimies

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emor