Back to top
Οι επιχειρήσεις, τα υψηλά επιτόκια και οι αγορές
fed rates and markets

Πηγή: HellasFin

Χωρίς μάκρο εκπλήξεις, αρνητικές ή θετικές, κινήθηκε η προηγούμενη εβδομάδα.  Εισερχόμενοι στην εβδομάδα όπου αναμένεται η ανακοίνωση του κρίσιμου για την FED δείκτη πληθωρισμού Pce Core (με συγκλίνουσα εκτίμηση των αναλυτών για 2,6% από 2,8% τον Απρίλιο), παρακολουθούμε τις αγορές ήδη να προεξοφλούν ότι στο τέλος του 2024 το παρεμβατικό επιτόκιο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας θα βρίσκεται στο 4,98%, κατάτι χαμηλότερα από το 5,1%, το επίπεδο που εκτιμά η ίδια η FED σύμφωνα με τις τριμηνιαίες προβολές του Ιουνίου. Για την Ευρωζώνη οι αγορές προεξοφλούν  2,87% επίπεδο παρεμβατικού επιτοκίου της ΕΚΤ για το τέλος του 2024 από το τρέχον 3,75%.

 Όπως προκύπτει, φαίνεται ότι στις ΗΠΑ, τα επιτόκια με τα τρέχοντα δεδομένα, για κάποιο διάστημα ακόμη θα παραμείνουν υψηλά, για όσο διάστημα συνεχίζει η οικονομία να είναι ισχυρή.

Σ’ αυτό το πλαίσιο οι αμερικανικές μετοχικές αγορές με την συνεχιζόμενη ανοδική τους πορεία μας αφηγούνται ότι οι επιχειρήσεις σταδιακά προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Καινοτομώντας και επενδύοντας, μπορούν να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών τους, διευρύνοντας ταυτόχρονα και τα περιθώρια κέρδους τους.

Σαν αποτέλεσμα έχουμε όχι μόνο την αυξημένη κερδοφορία αλλά και μελλοντικά διαγραφόμενους ταχύτερους ρυθμούς μεγέθυνσής της. 

Με τέτοιες συνθήκες λοιπόν συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι, η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10 % εντός του 2024, θα οδηγήσει σε πρώτη φάση τον S&P 500 στην περιοχή των 5500-5600 μονάδων και σε μια επόμενη στο 6100.

 

Ευρώπη


Ην. Βασίλειο

  • Σε αρμονία με τις προσδοκίες, ο πληθωρισμός Μαΐου υποχώρησε στο 2% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα. Η ένδειξη αυτή συνάδει με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, αλλά είναι αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών κινήθηκαν με άνοδο 5,7% από 5,9% προηγουμένως.

Ελβετία

  • Στην δεύτερη κατά σειρά συνεδρίασή της η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε στην μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου κατά 0,25% στο 1,25%. Η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία.

Γερμανία

  • Στο -2,2% διαμορφώθηκε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού. Ο ιστορικός συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, μας προϊδεάζει σε ένα επίπεδο του πληθωρισμού στην περιοχή του 1% από το 2,4% της τελευταίας καταγραφής.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Ετήσια υποχώρηση 0,9% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Μάιο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης 0,5%, για το β’ τρίμηνο του 2024, από 0,4% στο πρώτο.
  • Υψηλότερος του προηγούμενου μήνα ήταν ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο με ένδειξη 0,4% από -0,7%. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας (capacity utilization) σκαρφάλωσε στο 78,7% σε επίπεδο μισής ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2023.
  • Στην χαμηλότερη ένδειξη (43) από τον Δεκέμβριο του 2023 κατρακύλησε ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών (NAHB). Στην εξέλιξη αποτυπώνεται η αποκλιμάκωση της αισιοδοξίας κατασκευαστών και επίδοξων αγοραστών εξαιτίας της ανόδου των ενυπόθηκων επιτοκίων στο 7% και του υψηλού κατασκευαστικού κόστους.

 

Ασία


Ιαπωνία

  • Επιταχυνόμενος εμφανίζεται ο πληθωρισμός τον Μάιο. Οι αναπροσαρμογές των τιμών ηλεκτρισμού παρά την γενικότερα μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες,  οδήγησαν τις τιμές σε ετήσια αύξηση  2,8% από 2,5% τον Απρίλιο.

  • Κατά 0,7% αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού. Η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό.

Κίνα

  • Κατώτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας του Μαΐου. Επιβραδύνθηκε η μεταβολή των περιουσιακών επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής, των κύριων μοχλών της ανάκαμψης, σε αντίθεση με την αύξηση των λιανικών πωλήσεων. Η ανεργία στις αστικές περιοχές παρέμεινε αμετάβλητη στο 5%.

 

Market Snapshots


Macros

1

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

spp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

2

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

3

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

4

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

5

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

7