Back to top
Η μείωση επιτοκίων είναι σχεδόν μια βεβαιότητα
header_image

Στην πρόσφατη του εμφάνιση ενώπιον της επιτροπής για τις χρημ/κες υπηρεσίες της βουλής των αντιπροσώπων, ο πρόεδρος της FED παρουσίασε την εικόνα και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Στην εξαμηνιαία του ανασκόπηση αναφέρθηκε στην απόκλιση του πληθωρισμού από τον καταστατικό στόχο του 2% και τις αντιξοότητες που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Υπογράμμισε την σθεναρότητα της αγοράς εργασίας με την μηνιαία δημιουργία 172.000 νέων θέσεων εργασίας και την καταγραφή του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας των τελευταίων 50 χρόνων.   

Στην περικοπή της ομιλίας του για την μεγέθυνση 3,1% του ΑΕΠ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την διατηρησιμότητα αυτού του ποσοστού δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις εξαγωγές και στην συσσώρευση αποθεμάτων, συστατικά όχι τόσο αξιόπιστα όπως η καταναλωτική δαπάνη και οι πάγιες επενδύσεις οι οποίες το δεύτερο τρίμηνο περιορίζονται.

Στην συνέχεια τόνισε την σημασία εξεύρεσης τρόπων αύξησης της παραγωγικότητας η οποία αποτελεί την μοναδική μακροχρόνια οδό αύξησης των αποδοχών και του επιπέδου διαβίωσης.

Το επίπεδο του αυξανόμενου δημόσιου χρέους (η υπέρβαση της πρόσφατα ορισθείσης οροφής αναμένεται τον Σεπτέμβριο) αποτελεί επίσης μια πηγή ανησυχίας, δεδομένου του ενδεχόμενου ανασχετικού του ρόλου στις ιδιωτικές επενδύσεις και κατά συνέπεια στην μείωση της παραγωγικότητας και συνολικής αύξησης του ΑΕΠ. 

Στην αναφορά του για την νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας περιέγραψε την μεταβολή που παρουσιάστηκε στην εκτίμηση των μελών από την συνεδρίαση του Μαΐου σ αυτήν του Ιουνίου, σχετικά με τις αβεβαιότητες που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και τις συνέπειες αυτής στην αμερικανική οικονομία, οι οποίες εμφανίζουν  διάφορους πρόδρομους δείκτες πτωτικούς και θα καταγραφούν προσεχώς στα μακροοικονομικά δεδομένα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κάποια μέλη του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας με δικαίωμα ψήφου, θεωρούν ότι αυτήν την στιγμή μια διευκολυντική νομισματική πολιτική (accommodative) είναι κατάλληλη.

Ευρώπη


Economy & Markets

Γερμανία

  • Συνεχίστηκε η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και τον μήνα Μάιο κατά 3,7% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι το ΑΕΠ β’ τριμήνου, θα κινηθεί μάλλον αρνητικό έως οριακά θετικό.
  • Με 18,7 δις. πλεόνασμα έκλεισε τον Μάιο το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας σε σύγκριση με τα 17 δις. του Απριλίου.

Ρωσία

  • Επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον μήνα Ιούνιο από 5,1% στο 4,7%.

Γαλλία

  • Την υψηλότερη ετήσια αύξηση 4%, από το 2017 κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή, επιδεικνύοντας έναν εκπληκτικά ανθεκτικό μεταποιητικό τομέα, μεσούσες της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

 

Αμερική


Economy & Markets

ΗΠΑ

  • Με ηπιότερους ρυθμούς της τάξης του 2,7% από 3,7%, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας η αμερικανική οικονομία.
  • Χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα, στο 1,6% από 1,8% κινήθηκε ο πληθωρισμός (CPI) τον Ιούνιο.

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Αμετάβλητος στο 2,7% και σύμφωνα με τις προβλέψεις παρέμεινε ο πληθωρισμός τον μήνα Ιούνιο.
  • Σε αρνητικό έδαφος -1,3% και -7,3%, κινήθηκε η ετήσια μεταβολή των εξαγωγών και εισαγωγών αντίστοιχα του Ιουνίου. Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές προς τις χώρες G3 (ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία) συρρικνώνονται, ενώ αυξάνονται προς τις υπόλοιπες.
  • Στα 51 δις $ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο υψηλότερα από τα 41,66 δις $ του προηγούμενου μήνα.
  • Μεγεθύνθηκε η προσφορά χρήματος μέσω του τραπεζικού δανεισμού ο οποίος αυξήθηκε στα 1660 δις RMB τον Ιούνιο από τα 1180 δις RMB του Μαΐου. Η συγκεκριμένη τάση χαρακτηρίζει τις διαθέσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας, να παράσχει χαλαρότερο νομισματικό πλαίσιο στον ιδιωτικό τομέα δεδομένης της γενικότερης οικονομικής επιβράδυνσης.

Ινδία

  • Αύξηση 3,2% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σε σχέση με το 3% του προηγούμενου μήνα.

 

Market Snapshots


Macro

Macro Diagram 1

10 Year Sovereign Bonds

10 year sovereign bonds - Diagram 2

Global Indices

Global Indices - Diagram 3

Developed Markets

Developed Markets - Diagram 4

Emerging Markets

Emerging Markets - Diagram 5

Currencies

Currencies - Diagram 6

Commodities

Commodities - Diagram 7