Back to top
Η Fed επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για προσωρινή παύση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

Απουσιάζουν οι σημαντικές μακροοικονομικές ειδήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα με την πιο σημαντική ίσως να αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση της Fed προς το Κογκρέσο. Σε αυτήν, η Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για προσωρινή παύση του ρυθμό αύξησης των επιτοκίων έως ότου επανεκτιμηθεί η κατάσταση στην αμερικάνικη οικονομία αλλά και στα νούμερα της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στο άλλο μεγάλο θέμα της παγκόσμιας οικονομίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναβολή της αύξησης των δασμών στα κινέζικα προϊόντα που απειλούσε να επιβάλλει από την 1η Μαρτίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των συναντήσεων και των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως προς τα πιο σημαντικά ζητήματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η τεχνολογία, η γεωργία και το νόμισμα. Τέλος, δήλωσε ότι εφόσον συνεχιστεί η πρόοδος στις συνομιλίες, θα επιδιώξει μια συνάντηση κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο ενώ η κινέζικη κυβέρνηση δεσμεύθηκε για αγορά αμερικανικών αγαθών αξίας $1,2τρις. Στις επιμέρους σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ο πληθωρισμός στην περιοχή της Ευρωζώνης μειώθηκε οριακά στο 1,4% με την μεταποίηση να βρίσκεται πλέον κάτω από τις 50 μονάδες, γεγονός που ανησυχεί όλο και περισσότερο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους αναλυτές για το ενδεχόμενο η οικονομία της περιοχής να διολισθήσει σε συνεχόμενη ύφεση.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Στο 1,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω υποχώρηση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Σε χαμηλό 4 ετών το επιχειρηματικό κλίμα στην Γερμανία

 

Ευρωζώνη

  • Ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 1,4% τον Ιανουάριο.
  • Ο σύνθετος ΡΜΙ αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες, αυτός των υπηρεσιών στις 52,3 και ο μεταποιητικός υποχώρησε περαιτέρω και στις 49,2 μονάδες.

Γερμανία

  • Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo μειώθηκε στις 98,5 μονάδες και σε χαμηλό 4 ετών ενώ ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW βελτιώθηκε στις -13,4 μονάδες. O πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,4%.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 4%.

Γαλλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1,2% και ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 49,9 μονάδες.

Ιταλία

  • Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 0,9%

Ρωσία

  • Η ανεργία αυξήθηκε οριακά στο 4,9% και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 1,6% σε ετήσια βάση και περισσότερο του αναμενομένου.

 

Αμερική


Economy & Markets

Αύξηση 1,2% για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ

Βελτίωση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ

Στο 6,5% το βασικό επιτόκιο στην Βραζιλία, στο 8,25% στο Μεξικό

 

ΗΠΑ

  • Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 1,2% .
  • Ο σύνθετος ΡΜΙ βελτιώθηκε στις 55,8 μονάδες και της μεταποίησης μειώθηκε στις 53,7.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 23χιλ. και στις 216χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 16η Φεβρουαρίου. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 48χιλ. και έφτασαν στις 1,725εκ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 9η Φεβρουαρίου.

Καναδάς

  • Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν οριακά σε μηνιαία βάση και λιγότερο του αναμενομένου.

 

Ασία


Economy & Markets

Στο 0,2% ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία

Σε ύφεση η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ιαπωνία

 

Ιαπωνία

  • Ο μεταποιητικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 48,5 μονάδες, οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκαν οριακά και ο πληθωρισμός σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε οριακά στο 0,2%.

Αυστραλία

  • Η ανεργία παρέμεινε στο 5%.

Ινδονησία

  • Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε το επιτόκιο στο 6%.

 

Market Snapshots

 


Macro

macro

10 Year Sovereign Bonds

10year

Global Indices

global

Developed Markets

dev

Emerging Markets

eme

Currencies

cur

Commodities

com