Back to top
Υψώνονται οι τόνοι

Το σίριαλ του «εμπορικού πολέμου» συνεχίζεται με δηλώσεις και κινήσεις και αποφάσεις, εκατέρωθεν. Συγκεκριμένα, Αμερικανός αξιωματούχος ύψωσε τους τόνους λέγοντας ότι δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο ένα «ξεκαθάρισμα» με τις πολιτικές της Κίνας, αντανακλώντας προφανώς τις διαθέσεις του Προέδρου Τραμπ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και απείλησαν την Κίνα με επιπλέον κυρώσεις ύψους $200δις σε χιλιάδες εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα, με την τελευταία να μην έχει απαντήσει ακόμα, τουλάχιστον επισήμως. Απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε και πάλι ότι η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με σωστό και δίκαιο τρόπο ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε υλοποίηση της απειλής περί δασμών σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Από την άλλη, πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα η συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν, αρχικά σε ψυχρό κλίμα. Στις υπόλοιπες οικονομικές κυρίως ειδήσεις της ημέρας, η Fed στην εξαμηνιαία έκθεσή της ανέφερε ότι δεν έχει εκπλαγεί με τη πορεία του πληθωρισμού ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η τελευταία φαίνεται να μην έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Τέλος, πολιτικές αναταράξεις προκαλεί ακόμα το θέμα του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία με παραιτήσεις υπουργών και τη πρωθυπουργό Μέι να βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Ευρώπη


Economy & Markets

Υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη η Κομισιόν
Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην Γερμανία
Σε ιστορικά χαμηλά η τούρκικη λίρα

Ευρωζώνη

  • Ενώ η Κομισιόν υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2018 από 2,3% σε 2,1%, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,4% σε ετήσια βάση.

Γερμανία

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW μειώθηκε σε χαμηλό 6 μηνών και στις -24,7 μονάδες και ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,1%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,8% σε μηνιαία βάση και οι εισαγωγές 0,7% με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα €20,3δις.

Μεγάλη Βρετανία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε 0,8% σε ετήσια.

Γαλλία

  • Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,2% τον Μάιο σε μηνιαία και 0,9% σε ετήσια βάση ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 2%.

Ιταλία

  • Ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη νέα κυβέρνηση όσον αφορά τις προσεχείς ενέργειές της στο θέμα του δημοσίου χρέους, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,1% σε ετήσια βάση και λιγότερο του αναμενομένου.

Τουρκία

  • Ενώ το τοπικό νόμισμα διολισθαίνει σε ιστορικά χαμηλά λόγω των φόβων για τις προθέσεις του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη νομισματική πολιτική και την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.

 

Αμερική


Economy & Markets

Σε υψηλό 6 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Σε χαμηλά 6 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ
Αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1,5% από την Τράπεζα του Καναδά

ΗΠΑ

  • Στα επιμέρους οικονομικά στοιχεία, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,3% ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,9% και σε υψηλό 6ετίας. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μειώθηκε σε χαμηλό 6 μηνών.
  • Στην αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 18χιλ στις 214χιλ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 7η Ιουλίου, παραμένοντας σε ιστορικά χαμηλά. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις παρέμειναν σταθερές στις 1,739χιλ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 30η Ιουνίου.

Καναδάς

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1,5%.

Βραζιλία

  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 2,7% σε ετήσια βάση.

Μεξικό

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,65% και η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση και λιγότερο του αναμενομένου.

Αργεντινή

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 40%.

 

Ασία


Economy & Markets

Στο 1,9% ο πληθωρισμός στην Κίνα
Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις της BOJ για την εγχώρια οικονομία
Διατήρηση του επιτοκίου στο 1,5% από την Τράπεζα της Νοτίου Κορέας

Κίνα

  • Ο πληθωρισμός Ιουνίου αυξήθηκε οριακά στο 1,9% και ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 4,7% σε ετήσια βάση. Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε αισθητά στα $41,61δις με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται 11,3% και 14,1% σε ετήσια βάση αλλά λιγότερο του αναμενομένου.

Ιαπωνία

  • Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατηρεί την αισιόδοξη πρόβλεψή της για την οικονομία της χώρας, οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκα 3,7%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 2,8% σε ετήσια βάση και όσο αναμενόταν ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,2% σε ετήσια βάση.

Νότιος Κορέα

  • Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 1,5% και η ανεργία μειώθηκε στο 3,7%.

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 17,6% σε ετήσια βάση.

 

Market Snapshots


 

Macro

GRAPH


10 Year Sovereign Bonds

GRAPH

Global Indices

GRAPH

Developed Markets

GRAPH

 

Emerging Markets

GRAPH

Currencies

GRAPH

Commodities

GRAPH