Back to top
Η καρδιά του ελεύθερου εμπορίου χτυπάει ακόμη.
ph

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Οι προσπάθειες επίτευξης μιας εμπορικής συνεργασίας από το 2013, καρποφόρησαν τελικά και την Κυριακή στο Ανόι, υπεγράφη μία ιστορικής σημασίας συμφωνία μεταξύ 15 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, η επονομαζόμενη περιφερειακή περιεκτική οικονομική συνεργασία (RCEP). Η συμφωνία σηματοδοτεί τον σχηματισμό του μεγαλύτερου συνασπισμού ελεύθερου εμπορίου του κόσμου, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και της οικονομικής δραστηριότητας.

Η συμφωνία αφορά τα μέλη του οικονομικού χώρου της ASEAN,της Αυστραλίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας και Ν. Κορέας και επετεύχθη με την ισχυρή στήριξη της Κίνας και ερήμην των ΗΠΑ, μετα την αποτυχία των περιφερειακών εμπορικών πολιτικών των 2 πρόσφατων διακυβερνήσεων (Obama,Trump) και η εφαρμογή της αφορά τον προοδευτικό μηδενισμό δασμών και ποσοστώσεων που αφορά συναλλαγές του 65% των βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Για πρώτη φορά τα μεγαθήρια της περιοχής η Κίνα και η Ιαπωνία, επιτυγχάνουν μία αμοιβαία μείωση δασμών. Η Ταιβάν δεν προσκλήθηκε στις διαπραγματεύσεις και η Ινδία η οποία αποσύρθηκε απ’ αυτές, δεν υπέγραψε προς το παρόν, αλλά έχει ανοιχτή πρόσκληση για σύμπραξη ακόμη και σε κάποια κατοπινή χρονική στιγμή.

Από μία παγκόσμια σκοπιά η συμφωνία που υπογράφηκε αποτελεί ένα ορόσημο για πολυμερή συνεργασία, το ελεύθερο εμπόριο και ενάντια στον προστατευτισμό. Συνιστά δε άλλη μία απόδειξη ότι το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς την Ασία.       

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ

Ευρώπη


Γερμανία 

  • Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ZEW Νοεμβρίου της παρούσης συγκυρίας αλλά και των προσδοκιών σημείωσε περαιτέρω υποχώρηση καταγράφοντας  κυρίως τον αντίκτυπο των πρόσφατων μέτρων περιορισμού. Πρέπει να αναφερθεί ότι στην ένδειξη του Νοεμβρίου δεν πρόλαβε να αποτυπωθεί η ενδεχόμενη αλλαγή του επιχειρηματικού ηθικού, από την ανακοίνωση του νέου εμβολίου.

  • Στα 17,8 δις διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο από 15,4 δις τον προηγούμενο μήνα.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 4,8% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο από 4,5% τον προηγούμενο μήνα. Οπωσδήποτε τα μέτρα περιορισμού τον Νοέμβριο και η κρατική στήριξη δεν παρέχουν αυτήν την στιγμή μια ευανάγνωστη εικόνα της πραγματικότητας.

  • Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου με μεταβολή ετήσια -9,6% και τριμηνιαία -15,5%, καταδεικνύει ότι η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας άρχισε να επιβραδύνεται ήδη πριν την ανακοίνωση των νέων απαγορευτικών μέτρων.

Γαλλία

  • Παρά την μικρή επιτάχυνση της βιομηχανικής παραγωγής του Σεπτεμβρίου, το επίπεδο του δείκτη της είναι ακόμη 6% χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Ελλάδα

  • Η πτώση της τιμής των καυσίμων και της στέγασης συνεχίζουν να συντελούν τα μέγιστα στην υποχώρηση του πληθωρισμού του Οκτωβρίου στο -1,8%.

Ρωσία

  • Στο -3,8% διαμορφώθηκε η ετησιοποιημενη μεταβολή του ΑΕΠ γ΄τριμήνου από -8,1% το προηγούμενο.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 1,2% και 1,6% επιβραδύνθηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Οκτώβριο, από 1,4 % και 1,7% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενοικίων ήταν αυτές οι οποίες συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ήπια υποχώρηση.

  • Τα προκαταρτικά στοιχεία Νοεμβρίου του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Michigan, με την ένδειξη 77 από 81,8 παρουσιάζουν μία επιδείνωση αποδιδόμενη στην κρίση των καταναλωτών για λιγότερο ευνοϊκή οικονομική προοπτική. Από τους επιμέρους δείκτες της έρευνας, η εκτίμηση της παρούσας συγκυρίας εμφανίζεται σταθερή αλλά ο υποδείκτης των προσδοκιών επηρεασμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και θανάτων Covid, παρουσιάζει επιδείνωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Στις συνεντεύξεις των συμμετεχόντων στην έρευνα, αποτυπώνεται η αρνητική μεταβολή στις προσδοκίες των ψηφοφόρων των ρεπουμπλικανών ενώ παρέμεινε αμετάβλητη αυτή των δημοκρατικών.

  • Στο επίπεδο των 709 χλδ, διαμορφώθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα εργασίας (initial jobless claims) την προηγούμενη εβδομάδα. Υπολογίζουμε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ποσοστό της ανεργίας αυτήν την περίοδο ανέρχεται περίπου στο 6,0%.

 

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Ασία


 

Ινδία

  • Ο πληθωρισμός συνέχισε και τον Οκτώβριο την ανοδική του κίνηση προς τα ανώτερα 6ετίας με την ένδειξη 7,61%, από 7,27% τον προηγούμενο μήνα.

Κίνα

  • Με την πτώση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στο 0,5 % από το 1,7% του προηγούμενου μήνα, την καταγραφή τής χαμηλότερης μεταβολής των τελευταίων 11 χρόνων, η χώρα ετοιμάζεται να εισέλθει σε περίοδο αποπληθωρισμού. Η μεγάλη υποχώρηση αποδίδεται στην ταχύτερη του αναμενόμενου πτώση των ειδών διατροφής.

Εξερευνήστε τα πρότυπα Χαρτοφυλάκια της HellasFin ΕΔΩ.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΟΜΟΛΟΓΑ

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7