Μεγάλη συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την κίνηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και την ενδεχόμενη ημερομηνία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Οι μεγάλες κινήσεις στις τιμές των κρατικών ομολόγων ίσως έχουν ολοκληρωθεί αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια, αν συνεχιστεί η πρόοδος της αναβάθμισης των προοπτικών της χώρας με επόμενο σταθμό την επενδυτική βαθμίδα.
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα όλο και περισσότερο μετά το 2017 συμπεριφέρονται πλέον κανονικά, σαν αυτά των χωρών του μη σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης.
Διαπραγματεύονται σύμφωνα με την επενδυτική τους αξιολόγηση και η ανοδική τους κίνηση μπορεί κατά κύριο λόγο να αποδοθεί στις μέχρι τώρα αξιολογικές αναβαθμίσεις και την γενικότερη πτωτική κίνηση του διαφορικού με τα γερμανικά επιτόκια (spreads).
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι το διαφορικό απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με την γερμανική 10ετία (spread) σχεδόν συμβαδίζει με τις αποτιμήσεις των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, τηρουμένων των αναλογιών της εκάστοτε αξιολόγησης. H γραμμή παλινδρόμησης των spreads των εκάστοτε χωρών της ευρωζώνης ξεκινάει από το χαμηλό της Ολλανδίας με 15 μονάδες και ολοκληρώνεται στην Κύπρο με 106 μονάδες. Η συνέχιση της γραμμής αυτής μέχρι την περιοχή αξιολόγησης του Β+ που βρίσκεται η Ελλάδα ορίζει σαν τιμή τις 153 μονάδες από τις 194 που διαπραγματεύεται αυτήν την στιγμή.
Το ελληνικό 10ετές σε εξάρτηση οπωσδήποτε από τις μελλοντικές εξελίξεις όπως αξιολογικές αναβαθμίσεις και ανάπτυξης του ΑΕΠ, εμφανίζεται να έχει ακόμη αρκετά περιθώρια απόδοσης. Η πορεία της χώρας προς την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) θα συνοδευτεί από μια διαδικασία περαιτέρω αποκλιμάκωσης του σημερινού σπρεντ των 194 μονάδων προς τις 106-110. Αυτή η αποκλιμάκωση θα ισοδυναμούσε με αύξηση της τιμής του 10ετους ομολόγου κατά 7%. Στην συγκεκριμένη απόδοση θα πρέπει να προσθέσουμε και το έσοδο του κουπονιού του ομολόγου 3,87%. Στην ευτυχή λοιπόν εξέλιξη μιας αναβάθμισης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα του χρόνου τέτοια εποχή (καθόλου απίθανο δεδομένης της μέχρι τούδε πορείας) θα έπρεπε να αναμένουμε μια συνολική απόδοση της τάξης του 10%.
Ευρώπη
Economy & Markets
Γερμανία
- Συνεχίζουν να απογοητεύουν οι πρόδρομοι δείκτες Ifo του Σεπτεμβρίου σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της γερμανικής οικονομίας αλλά και την προοπτική της. Οι επιχειρήσεις είναι ακόμη πιο επιφυλακτικές για τις ενδεχόμενες εξελίξεις των επόμενων 6 μηνών αλλά και ο βαθμός αποκλιμάκωσης των προσδοκιών τους από τα υψηλά του 2017 προσομοιάζει με την έλευση προηγούμενων υφέσεων.
Γαλλία
- Αυξήθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία των δεικτών των σχετικών με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αποπνέουν μια εικόνα αισιοδοξίας για την γαλλική οικονομία μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.
Ολλανδία
- Ελαφρά ανοδικά στο 1,8% από 1,7% κινήθηκε το ΑΕΠ β’ τριμήνου, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία.
Αμερική
Economy & Markets
ΗΠΑ
- Πιστό στο ραντεβού της τελευταίας τρίτης κάθε μήνα το Conference Board ανακοίνωσε το επίπεδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης (Consumer Confidence Index) του Σεπτεμβρίου, στο 125,1 από 134,2 τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Αμερικανοί καταναλωτές ήταν λιγότερο θετικοί στις εκτιμήσεις τους των τρεχουσών συνθηκών και οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες τους εξασθενούν. Η κλιμάκωση των εμπορικών και δασμολογικών εντάσεων τους έχει αναστατώσει. Η σημαντική καταδεικτική ικανότητα του δείκτη σχετικά με το διαμορφούμενου κλίμα στην αμερικανική οικονομία και η σταθεροποίηση του σε υψηλά επίπεδα, αποτυπώνει την εικόνα της αβεβαιότητας και της αστάθειας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο.
Μεξικό
- Κατά 0,25% στο 7,75% μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα της FED.