Back to top
Αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου κατά 0,50% από την Fed. Είναι το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση του ενδεχόμενου μιας ύφεσης ;
pic

                                                                                                                                                              

Σε μια έκτακτη συνεδρίαση της η Fed, προχώρησε αιφνιδιαστικά και ομόφωνα στην μείωση του ρυθμιστικού της επιτοκίου κατά 0,50%, στην ζώνη 1,0%-1,25%.  

Η απόφαση ελήφθη υπό το φως εξελισσόμενων κινδύνων για την οικονομική δραστηριότητα εξ αιτίας του κοροναϊού και παρά τα ισχυρά κυριαρχούντα θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας. Μέσω της ανακοίνωσης της, η κεντρική τράπεζα με καταστατικό στόχο την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειες τους και δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλη την εργαλειοθήκη της και θα πράξει κατάλληλα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Η Fed επέλεξε να μην αναμένει να δράσει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου. Η έκτακτη ενέργεια αυτή- η πρώτη μετά την κρίση του 2008- ακολούθησε την κοινή δήλωση των υπουργών οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7 για την δέσμευση εκ μέρους των να εφαρμόσουν όλες τις κατάλληλες πολιτικές, χωρίς να καταφέρουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα βήματα. 

Έτσι τη απουσία συνολικού σχεδίου, η Fed μόνη της αποφάσισε να προβεί στην χρήση ενός μέτρου το οποίο διαθέτει προνομιακά αυτήν την στιγμή σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες την μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου. Θα μπορούσε βέβαια να ισχυριστεί κάποιος ότι η μείωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή αιτία της κρίσης και είναι ατελής απέναντι στον μοναδικού κλονισμό της προσφοράς (supply shock), που προέκυψε από τον κοροναϊό.      

Παρά την πρόσφατη μείωση, οι προθεσμιακές αγορές προεξοφλούν μια πρόσθετη μείωση της τάξης του 0,5% στη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου. Έτσι τα ρυθμιστικά επιτόκια επανέρχονται στα μετά την κρίση του 2008 σχεδόν μηδενικά επίπεδα και εξαντλούμενη η εργαλειοθήκη από άποψη μειώσεων, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η περαιτέρω εφαρμογή πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας και πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης.

 

Ευρώπη


Economy & Markets

Αμετάβλητο  στο 7,4% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο

Αύξηση 1,7% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις σε ετησιοποιημένη βάση τον μήνα Ιανουάριο από 1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Γερμανία

  • Αύξηση 1,8% παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις σε ετησιοποιημένη βάση τον μήνα Ιανουάριο από 0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Ελλάδα

  • Στα 194,2 δις ευρώ σε σταθερές τιμές 2010, ανήλθε το ΑΕΠ της χώρας κατά την διάρκεια του 2019. Η μεγέθυνση του σε σχέση με τα 190,6 δις του 2018, ήταν της τάξης του 1,89%.
  • Η ανάλυση των επι μέρους συνιστωσών του ΑΕΠ καταδεικνύει ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, η οποία αποτελεί το 67,4% του συνολικού ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,81%. Η κυβερνητική δαπάνη που συνιστά το 10,8% μεγεθύνθηκε κατά 2,2%. Ενισχυμένη κατά 12% ήταν η δαπάνη για ανέγερση κατοικιών και κατά 7,5% οι επενδύσεις σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό. Οι εξαγωγές ήταν αυξημένες κατά 4,94% και οι εισαγωγές κατά 2,49%.

Ρωσία

  • Στο 2,3% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

 

Αμερική


Economy & Markets

  ΗΠΑ

  • Στο 3,5%, χαμηλό 50ετίας, επέστρεψε το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 3% χαμηλότερα από το 3,1% του προηγούμενου μήνα. Το ποσοστό υποαπασχόλησης ανήλθε τον Φεβρουάριο στο 7%. Η μέση εβδομαδιαία απασχόληση ανήλθε σε 34,4 ώρες από 34,3. Στα ισχυρά πρόσφατα δεδομένα της αγοράς εργασίας οπωσδήποτε δεν αποτυπώνονται ακόμη οι ανησυχίες από την εξάπλωση του κορονοϊού.
  • Στα 45,4 $ δις ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιανουάριο από 48,6 δις τον προηγούμενο μήνα και μειωμένο κατά 15,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

  Βραζιλία

  • Στο 1,7 % επιταχύνθηκε η αύξηση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου έναντι 1,2% του προηγούμενου.

 

Ασία


Economy & Markets

Κίνα

  • Με ένδειξη 26,5 ο δείκτης ΡΜΙ Nbs υπηρεσιών Φεβρουαρίου καταγράφει και αυτός, μετά την μεταποίηση, την χειρότερη ένδειξη όλων των εποχών. Σ αυτές τις ενδείξεις αποτυπώνεται η εικόνα της υψηλής αβεβαιότητας που επικρατεί στην χώρα και η προσδοκία για χαλάρωση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη.
  • Κατά 17,2% ετησιοποιημένα υποχώρησαν οι εξαγωγές ενώ κατά 4% μειώθηκαν οι εισαγωγές. Η αναστάτωση εξ αιτίας του κορονοϊού, η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η εορτή της κινέζικης πρωτοχρονιάς συνετέλεσαν τα μάλα στην απόκλιση των στοιχείων των εξαγωγών και εισαγωγών. 

Αυστραλία

  • Κατά 2,2% μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας το δ’ τρίμηνο του 2019. Ο ρυθμός αυτός είναι χαμηλότερος από την πρόσφατη τάση του και σ αυτό το τρίμηνο δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Ν. Κορέα

  • Στο 1,1% επιβραδύνθηκε η αύξηση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο από 1,5% τον προηγούμενο μήνα.
  • Στο 2,3 % επιταχύνθηκε η αύξηση του ΑΕΠ δ’ τριμήνου του 2019 έναντι 2% του προηγούμενου.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7