Back to top
Υπεραισιόδοξες οι προβλέψεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, με την συνέχιση της εφοδιαστικής συμφόρησης.

photoΤμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ στην διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2021 μεγεθύνθηκε κατά 4,87% σε ετήσια βάση. Η ιδιωτική κατανάλωση κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό αύξησης 7%. Χαρακτηριστικό της εξέλιξης είναι ότι η πραγματική δαπάνη για αγαθά είναι αυξημένη κατά 5,9% και βρίσκεται σε επίπεδα 7% υψηλότερα από την προπανδημική τάση. Η δαπάνη για υπηρεσίες αυξήθηκε για 5ο συνεχόμενο τρίμηνο με ετήσιο ρυθμό 6,44%, υστερεί όμως 1,7% από τα προπανδημικά υψηλά.

Οι πάγιες επενδύσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό μεγεθύνθηκαν κατά 9,02% ενώ σε ακίνητα επενδύθηκαν 5,54% περισσότερα. Φαίνεται ότι παρά την τριμηνιαία υποχώρηση του ρυθμού των επενδύσεων σε ακίνητα, η δραστηριότητα έχει υποχωρήσει όχι από έλλειψη ζήτησης αλλά κυρίως λόγω μειωμένης προσφοράς.

Η δημόσια δαπάνη ενισχύθηκε κατά 0,59%.

Η επαναφόρτιση των αποθηκών των επιχειρήσεων αυτό το τρίμηνο, σε αντίθεση με το προηγούμενο και παρά το γεγονός ότι τελικά δεν επετεύχθη το επιθυμητό επίπεδο, οδήγησε την συνιστώσα αυτή να συνεισφέρει 2,07% στην συνολική μεταβολή του ΑΕΠ.

Ο συνδυασμός της αύξησης των εξαγωγών κατά 5,69% και των εισαγωγών κατά 13%, οδήγησε τον λογαριασμό του καθαρού εμπορίου να αφαιρεί από το ΑΕΠ 1,14%.

Δεδομένης της σχεδόν απίθανης άμεσης εξάλειψης των εφοδιαστικών δυσχερειών και των γενικότερων ελλείψεων προϊόντων, εμφανίζονται πλέον οι περισσότερες προβλέψεις εκ μέρους της FED αλλά και των αναλυτών για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μάλλον υπεραισιόδοξες για το τέλος του 2021.

 

Ευρώπη


  • Στο 2,2% διαμορφώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης γ’ τριμήνου από 2,1 % το προηγούμενο. Έτσι το συνολικό ΑΕΠ βρίσκεται 0,5% χαμηλότερα από το προπανδημικό του επίπεδο. Όσον αφορά τις μεγάλες οικονομίες, η Γερμανία αποτέλεσε αρνητική έκπληξη με μεταβολή 1,8%. Η Γαλλία εξέπληξε θετικά με μεταβολή 3%. Η Ιταλία με μεταβολή 2,6% υπερέβαλε εαυτήν. Η Ισπανία συνεχίζει να απογοητεύει με μεγέθυνση 2%.
  • Υψηλότερα του αναμενόμενου κινήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στο 4,1% από 3,4% τον Σεπτέμβριο.

Γαλλία

  • Η ισχυρή καταναλωτική δημόσια  δαπάνη καθώς επίσης και αύξηση των καθαρών εξαγωγών επιτάχυναν την αύξηση του ΑΕΠ γ΄τριμήνου στο 3% από 1,3% το προηγούμενο. Η ανυποχώρητη συμφόρηση του εφοδιασμού και το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του δ΄τριμήνου.

Γερμανία

  • Η διόγκωση του ενεργειακού κόστους ώθησε τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο σε υψηλό 18ετίας με την εκτόξευσή του στο 4,6% από 4,1%. Η αύξηση των αγαθών διαμορφώθηκε στο 7% ενώ των υπηρεσιών στο 2,4%.

  • Σημαντική χαρακτηρίζεται η πτώση στο 5,4% που κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας από 5,5%. Η ζήτηση εργατικού δυναμικού εκ μέρους των επιχειρήσεων παραμένει ισχυρή και η άρση των ελλείψεων της προσφοράς παραπέμπει σε μια μελλοντική ισχυροποίηση της αγοράς εργασίας.

  • Ασθενέστερη του αναμενόμενου ήταν η αύξηση του ΑΕΠ γ’ τριμήνου. Η αυξημένη κατανάλωση οδήγησε στην μεταβολή του 1,8%. Από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, η γερμανική οικονομία είναι αυτή που ταλαιπωρείται περισσότερο από τις εφοδιαστικές ελλείψεις.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο μεταπανδημικό χαμηλό των 281.000, κατήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 290.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη του Οκτωβρίου μετα από τρίμηνη υποχώρηση σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη της The Conference Board. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των ανησυχιών για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Η ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό φαίνεται να εξατμίζεται. Ο σχεδιασμός των καταναλωτών για μελλοντικές αγορές αυτοκινήτων, κατοικιών, σημαντικών οικιακών συσκευών, προσωποποιημένων υπηρεσιών αλλά και πακέτων διακοπών, συντηρεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας.

  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε μηνιαία βάση, το προσωπικό εισόδημα και οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικανών μεταβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά -1% και 0,26% αντίστοιχα.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 3,64% από 3,57% τον Αύγουστο.

 

Aσία


Ν. Κορέα

  • Στο 4% επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην διάρκεια του γ’ τριμήνου, από το 6% του προηγούμενου. Η μεταβολή ήταν ασθενέστερη του αναμενόμενου. Η εγχώρια ζήτηση επιβάρυνε την ανάπτυξη, μέσω της κατανάλωσης και των επενδύσεων, η οποία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καθαρών εξαγωγών.

  • Ασθενέστερη του αναμενόμενου ήταν η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής. Η υποχώρηση 1,8% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα αποδίδεται στην καταπόντιση της παραγωγής αυτοκινήτων. Προσεχώς αναμένεται το επίκεντρο της παραγωγής να μετατοπιστεί στην εγχώρια ζήτηση από τις εξαγωγές, όσο αρχίζει η χώρα να προσαρμόζεται στα δεδομένα του Covid-19.

Αυστραλία

  • Θετική έκπληξη αποτέλεσε η υποχώρηση της ετήσιας αύξησης των τιμών στην διάρκεια του γ΄τριμήνου στο 3% από 3,8% το προηγούμενο.

Κίνα

  • Συνέχισε την συστολή του και τον Οκτώβριο το ΡΜΙ Nbs της μεταποίησης, στο 49,2 από 49,6. Οι επιδόσεις των επιμέρους συνιστωσών ήταν όλες ασθενέστερες. Σε αντίθεση με την μεταποίηση ο τομέας των υπηρεσιών κινήθηκε επεκτατικά. Το κόστος εισροών διογκώθηκε και στους 2 τομείς. Το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων συμπιέστηκε περαιτέρω δεδομένης της μη μετακύλισης της αύξησης του κόστους παραγωγής στις τελικές τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

 

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7