Back to top
Απογοητευτικά τα στοιχεία του ΑΕΠ γ’ τριμήνου της Κίνας.
pi

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η μεταπανδημική ανάπτυξη ρεκόρ στην Κίνα έλαβε τέλος. Στην διάρκεια του γ’ τριμήνου σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χάνει την δυναμική της καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,9% από 18,3% και 7,9% το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο, απογοητεύοντας έτσι όλες τις προσδοκίες ακόμη και τον κυβερνητικό στόχο του 5-5,5%.

Η επιβράδυνση αποδίδεται σε μία σειρά από παράγοντες όπως την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, τις δυσκολίες εφοδιασμού, τις ενεργειακές ελλείψεις, την ρυθμιστική αυστηροποίηση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας και στο ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα.   

Ο εξονυχιστικός έλεγχος της κατανάλωσης ενέργειας οδήγησε με υψηλό τίμημα στην επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στο 3,1% ποσοστό αύξησης, χαμηλότερο από την μακροχρόνια της τάση. Ο περιορισμός της πρόσβασης της μεταποίησης στο ηλεκτρικό δίκτυο στις περιόδους υψηλής ζήτησης είχε σαν αποτέλεσμα την μερική κατάρρευση στους κλάδους ενεργειακής εντάσεως, των μετάλλων, χημικών προϊόντων, παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, υπολογιστών, επικοινωνιών και ηλεκτρονικών.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναζωογονήθηκε ήπια μετά την υποχώρησή της τον Αύγουστο γεγονός που προσφέρει κάποια αισιοδοξία στον κλάδο τον υπηρεσιών, μετά την εξαφάνιση των θυλάκων εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Παρά το παραπαίον μερίδιο των επενδύσεων σε ακίνητα και την σχετική απραξία στην ανάπτυξη των υποδομών, οι επενδύσεις στην μεταποίηση αποτέλεσαν φωτεινή εξαίρεση. Στα στοιχεία του γ’ τριμήνου διαφαίνεται η ισχυρή βούληση των αρχών να καταστήσουν το μερίδιο των παγίων επενδύσεων που αναφέρεται στην αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και πράσινη οικονομία, μελλοντικό αναπτυξιακό κινητήρα και αντισταθμιστικό πρόταγμα στις αδυναμίες της αγοράς ακινήτων.  

Οι αντιξοότητες της κινεζικής οικονομίας μάλλον θα συνεχιστούν για κάποιους μήνες ακόμη. Οι αρχές όμως επιδιώκουν με στοχευμένες παρεμβάσεις νομισματικές και δημοσιονομικές να αποκαταστήσουν τις όποιες δυσλειτουργίες και να σταθεροποιήσουν την οικονομική ανάπτυξη εντός των προγραμματικών στόχων.

Ευρώπη


  • Υποχώρηση σημείωσε ο ρυθμός της ετήσιας αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο στο 5,1% από 7,7%.

Γαλλία

  • Στο 2,7% και υψηλότερο από το 2011 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην χώρα από το 2,4% του προηγούμενου μήνα.

Ην. Βασίλειο

  • Στο 4,5% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας από 4,6% τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση των αποδοχών κυμάνθηκε μεταξύ 4,1% και 5,6% ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας. Με τα τελευταία δεδομένα η συνολική απασχόληση είναι 1,8% χαμηλότερη από αυτήν του Δεκεμβρίου 2019.

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο μεταπανδημικό χαμηλό των 293.000, κατήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 329.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Στο 5,4% και 4,03% διαμορφώθηκε ο ονομαστικός πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Σεπτέμβριο, από 5,2% και 3,98% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Οι κατηγορίες που κατέγραψαν υποχώρηση συμπεριλαμβάνουν τα αεροπορικά εισιτήρια και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Τα ενοίκια με την υψηλή συμμετοχή τους στην διαμόρφωση του πληθωρισμού (31%), κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση από το 2006 με την κατά 2,8 % ετήσια μεταβολή του.

  • Στο 8,6% σκαρφάλωσε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού από 8,3% τον προηγούμενο μήνα. Ο συσχετισμός του εν λόγω δείκτη με τον αντίστοιχο των τιμών καταναλωτού, συνάδει με ένα επίπεδο πληθωρισμού στην χώρα στο ύψος του 5,3-5,5%.
  • Καλύτερες των αναμενόμενων και κατά 13,80% και 12,1% περισσότερες σε ετησιοποιημένη βάση, ήταν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανόμενων των τροφίμων και χωρίς τα τρόφιμα. Να σημειώσουμε ότι η διαδικτυακή κατανάλωση αποτελεί 14,3% των συνολικών λιανικών πωλήσεων και είναι αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 10,5%.

Aσία


Ινδία

  • Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στο 4,35% από 5,3%.

Κίνα

  • Στα 66,76 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο από 58,34 δις τον προηγούμενο μήνα και αυξημένο κατά 49% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι εξαγωγές ήταν σε ετήσια βάση κατά 28,1% περισσότερες και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,6%. Αξιοσημείωτη ετήσια μείωση σε όγκο, κατά 11,9% και 15,3% παρουσίασαν αντίστοιχα οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και πετρελαίου.

  • Στο 0,7 % από 0,8% γλίστρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από την υποχώρηση των τιμών των τροφίμων. Ο δείκτης τιμών παραγωγού επηρεαζόμενος από τις τιμές της ενέργειας, συνέχισε την ανοδική του πορεία καταγράφοντας ετήσια αύξηση 10,7% από 9,5% τον Αύγουστο. Η αποκλίνουσα πορεία των τιμών καταναλωτού και παραγωγού υποδεικνύει μια επιδείνωση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων.

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7