Back to top
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και τα δεδομένα της αγοράς εργασίας ΗΠΑ.

 

photo

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Η πρόσφατη έκρηξη των τιμών της ενέργειας έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη αλλά και στις ΗΠΑ στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη εξαγγείλει παρεμβατικά μέτρα με σκοπό τον μετριασμό του αντικτύπου του αυξημένου ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται η επιρροή της ενεργειακής ανατίμησης να επηρεάζει τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του έτους, με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος του κόστους αυτού θα περάσει στην τελική κατανάλωση και από την αρχή του επόμενου έτους προδιαγράφεται μια διαδικασία αποκλιμάκωσης.

Η παραπάνω κατάσταση περιγράφει ένα μίνι ενεργειακό σοκ το οποίο κατά την εκτίμηση μας μπορεί ήπια να απορροφηθεί από τους παραγωγούς και καταναλωτές αγαθών και υπηρεσιών.

Αυτό που αρχίζει να μας προβληματίζει στην Ευρωζώνη αλλά περισσότερο στις ΗΠΑ, είναι η διαφαινόμενη δυσαρμονία στην αγορά εργασίας όπου σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, από την μία μεριά έχουμε ζήτηση για κάλυψη περίπου 11 εκτ θέσεων εργασίας και από την άλλη 7,7 εκτ ανέργους. Σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα έμεινε ανεκπλήρωτη η προσδοκία για επιστροφή πολλών ανέργων στην εργασία με την λήξη της περιόδου των διακοπών.

Η συνθήκη όπου οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν προσωπικό, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με αύξηση των προσφερόμενων μισθών δηλαδή του κόστους παραγωγής ή μείωση των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών. Τα παρατηρούμενα προβλήματα μεταφορών, του εφοδιασμού πρώτων υλών ή ενδιάμεσων προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο κλείσιμο μονάδων παραγωγής.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το πρόσφατο κύμα εκτιμήσεων για μία ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, μπορεί να παγιώσει μία κατάσταση σπειροειδούς αύξησης των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω της μετακύλισης του υψηλότερου κόστους στους καταναλωτές. 

Στα της καυτής επικαιρότητας, κατά την εκτίμησή μας η άνοδος της τιμής της ενέργειας δεν μπορεί επι του παρόντος να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Τα δεδομένα Σεπτεμβρίου της αμερικανικής αγοράς εργασίας παρά την αρνητική για κάποιους έκπληξη, είναι εντός των ορίων της FED, προκειμένου στην συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου να προβεί στην ανακοίνωση της σταδιακής μείωσης αγοράς ενεργητικών (tapering).  

Ευρώπη


  • Σύμφωνα με το σύνθετο ΡΜΙ η  ανάπτυξη στην ευρωζώνη μετριάσθηκε ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο, μια και η μειωμένη ζήτηση και τα προβλήματα εφοδιασμού περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ισχυρότερη ανάπτυξη ήταν αυτή της Ιρλανδίας και ασθενέστερη αυτή της Γερμανίας και της Γαλλίας.  Από άποψη τομέων η δραστηριότητα των υπηρεσιών μεγεθύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό από την μεταποίηση για πρώτη φορά από την έλευση της πανδημίας, αποτυπώνοντας στην εξέλιξη το ανεπιθύμητο μείγμα των αυξανόμενων τιμών και της βραδύτερης ανάπτυξης  που αντιμετωπίζει η μεταποίηση.
  • Μηδενική ήταν η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο, γεγονός το οποίο παραπέμπει σε μεταβολή του ΑΕΠ τριμήνου ύψους 1%.

Γερμανία

  • Υποχώρηση στο 11,3% σημείωσε τον προηγούμενο μήνα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των βιομηχανικών παραγγελιών από 26,3% του Ιουλίου. Η ισχυρότερη από τον Απρίλιο του 2020 πτώση, αποδίδεται κυρίως στην μειωμένη ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά και αυτοκίνητα. Παρά την πληρότητα των βιβλίων παραγγελιών της γερμανικής βιομηχανίας οι περιορισμοί του εφοδιασμού θα συνεχίσουν να προκαλούν καθυστερήσεις εμποδίζοντας έτσι την γρήγορη ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία περιορίστηκε τον Αύγουστο σε αύξηση 1,6% από 6,1%. Χαρακτηριστικό του μήνα ήταν η υποχώρηση του δείκτη παραγωγής αυτοκινήτων στα επίπεδα της περιόδου κρίσης του 2009.

Ελλάδα

  • Αύξηση 2,2% σημείωσε ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική διαμόρφωση του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση των μεταφορών (7,8%), της στέγασης (4,7%) και της ομάδας των τροφίμων (3,1 %).

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στις 326.000, ανήλθε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας (initial jobless claims) από 364.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

  • Στα 73,3 δις $ διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο από 70,3 δις τον προηγούμενο μήνα. Ήταν δε αυξημένο κατά 14,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και αυτόν τον μήνα οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.

  • Στο 4,8% από 5,2% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο. Οι νέες προσλήψεις ανήλθαν σε 194.000, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο των απασχολούμενων στα 147,553 εκτ, 4,97 εκτμ λιγότεροι από το επίπεδο των 152,5 εκτμ του Φεβρουαρίου του 2020. Tο 9μηνο του έτους η μηνιαία αύξηση ήταν κατά μέσο όρο 602.000. Η διατήρηση αυτού του ρυθμού αύξησης, θα οδηγήσει στο επίπεδο στόχο του 2020, τον Μάιο του 2022. Το ποσοστό συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού (labor force participation rate) υποχώρησε στο 61,6 από 61,7. Oι μέσες ωριαίες αποδοχές σε ετήσια βάση ήταν κατά 4,6% υψηλότερες ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 4,04%.

Καναδάς

  • Έκπληξη προσέφεραν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας Σεπτεμβρίου. Οι 157.000 νέες προσλήψεις οδήγησαν την απασχόληση υψηλότερα από τα προπανδημικά της επίπεδα.

Ασία


Ν. Κορέα

  • Στο 2,5% γλίστρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα. Η σταθεροποίηση των αγροτικών προϊόντων και η αδύναμη αγορά εργασίας συνετέλεσαν τα μέγιστα στην μείωση.

Κίνα

  • Το ΡΜΙ υπηρεσιών Caixin του Σεπτεμβρίου, με την ένδειξη 53,4 από 46,7 επέστρεψε σε έδαφος ανάπτυξης.  Κύρια αιτία της βελτίωσης ήταν ισχυρή αύξηση των παραγγελιών μετά τον περιορισμό της νέας έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα. Οι τιμές των πωληθέντων παρουσίασαν μια αύξηση ενώ οι τιμές των πρώτων υλών, της εργασίας και μεταφορών αυξήθηκαν ακόμη ταχύτερα.

 

Market Snapshots


Macro

1

10 Year Sovereign Bonds

2

Global Indices

3

Developed Markets

4

Emerging Markets

5

Currencies

6

Commodities

7