Back to top
Σύντομος αναστοχασμός στην αρχή του νέου τριμήνου
HellasFin weekly report

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Τέλος του α’ τριμήνου και ώρα για μια μικρή στάση και αναστοχασμό για πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν μεσο- ή μακροπρόθεσμα τις επενδύσεις.

Πολλές προκλήσεις αρχίζουν να διαμορφώνουν ή να παγιώνουν το γεωπολιτικό πεδίο. Στην παγκόσμια οικονομία διακρίνουμε το τέλος της συνθήκης της υπερπαγκοσμιοποίησης και την μετάβαση σε μια νέα, με έντονα τα χαρακτηριστικά νέων μορφών προστατευτισμού. Η πλευρά της προσφοράς της οικονομίας αντιμετωπίζει παγκοσμίως σημαντικές νέες προκλήσεις. Ο πληθωρισμός σε μεγάλο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου αν και σε αποκλιμάκωση, παρέχει ακόμη δείγματα ανησυχίας λόγω της παραμονής του ακόμη σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω των δυναμικών του σκληρού του πυρήνα.

Σε εταιρικό/μετοχικό επίπεδο, λίγο πριν την έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου των επιχειρήσεων του S&P 500, οι αναλυτές και οι επιχειρήσεις αναμένουν υποχώρηση 5% σε ετήσια βάση, μετα την επίσης κατά 3,2 % αρνητική κερδοφορία του δ’ τριμήνου του 2022.

Άσχετα από την αρνητική εξέλιξη της εταιρικής κερδοφορίας στα επόμενα τρίμηνα και γνωρίζοντας ότι μια επένδυση ή γενικά η επενδυτική διαδικασία μπορεί να φαίνεται ή να ακούγεται βαρετή, οι επενδυτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις μακροπρόθεσμες και σε τακτική βάση επενδύσεις.

Στο πεδίο των επενδύσεων, τα μαθηματικά πάντα ήταν ένας καλός σύμβουλος, αν και όχι εγγυητής. Συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα με την στατιστική, από το 1988 η συνολική κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500 κάθε 8-9 χρόνια διπλασιάζεται όπως επίσης και το επίπεδο του ίδιου του δείκτη.

Οπωσδήποτε κανένας δεν γνωρίζει αν το χαμηλό του S&P 500 στο 3550 τον περασμένο Οκτώβριο ήταν και το χαμηλότερο αυτής της φάσης, όπως επίσης και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο πυθμένας των δεικτών μπορεί να είναι χαμηλότερος από αυτόν του Οκτωβρίου. Αυτό όμως που θα πρέπει να θεωρούμε στατιστικά σαν δεδομένο, είναι ότι το επίπεδο της επόμενης κορυφής θα είναι διπλάσιο του πυθμένα. Στην περίπτωση που το 3550 του S&P 500 ήταν και το τελικό χαμηλό η επόμενη κορυφή προσδιορίζεται κάπου στις 7000 μονάδες περι το 2031.             

Σε πρακτικό επίπεδο και παρά τις ανησυχίες, για τους μετοχικούς δείκτες συνεχίζουμε να προτείνουμε αγορές στις βυθίσεις, στον βαθμό που αυτοί διακυμαίνονται σε επίπεδα υψηλότερα των μέσων όρων τους των 200 ημερών. Στο πεδίο της σταθερής απόδοσης και όσο οι καμπύλες αποδόσεων συνεχίζουν να είναι αντεστραμμένες, θα προτείναμε αγορές σε βραχυπρόθεσμους τίτλους καλής ποιότητας.

 

Ευρώπη


  • Στο 6,9% υποχώρησε θεαματικά ο πληθωρισμός τον Μάρτιο από 8,5% τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη όμως δεν καμία αισιοδοξία δεδομένης της μετάβασης του πληθωριστικού σπιράλ από τα προϊόντα στις υπηρεσίες και τις συνέπειες αυτής στην δομική συνιστώσα του πληθωρισμού.

Γερμανία

  • Οι πρόσφατες αναταράξεις του χρηματοπιστωτικού τομέα άφησαν απρόσμενα ανεπηρέαστο το επιχειρηματικό ηθικό, το οποίο συνέχισε βελτιούμενο και τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την έρευνα Ifo, η αισιοδοξία αφορά τις τρέχουσες συνθήκες αλλά και τις προοπτικές. Μετά από μια πιθανή υποχώρηση της γερμανικής οικονομίας σε καθεστώς ήπιας τεχνικής ύφεσης στην διάρκεια του α’ τριμήνου, μάλλον το επόμενο θα χαρακτηριστεί από την επιστροφή στην ανάπτυξη.
  • Δεν αποτέλεσε έκπληξη η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 7,4% από 8,7% τον προηγούμενο μήνα. Η υψηλή συγκριτικά βάση οδήγησε στην θεαματική αποκλιμάκωση. Αρνητική ήταν η αίσθηση από την ισχυρότερη του αναμενόμενου διόγκωση του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση εξαιτίας των συνεχόμενων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων και των υπηρεσιών συμπεριλαμβανόμενων των ενοικίων και παρά την σημαντική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας. Σαν συνέπεια, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συνέχιση του αυξητικού κύκλου των παρεμβατικών επιτοκίων, εκ μέρους της ΕΚΤ.
  • Στο 5,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας από 5,7% προηγουμένως. Και τον Μάρτιο η αγορά εργασίας με την σφιχτή της συνθήκη συνιστά πηγή ανησυχίας.

 

Αμερική


ΗΠΑ

  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε τον Φεβρουάριο 3,3%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,5%. Το προσωπικό ποσοστό αποταμίευσης κλιμακώθηκε στο 4,6% συγκρινόμενο με το 4,4%% του Ιανουαρίου.
  • Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών στις ΗΠΑ, κατέδειξε την κατά 2,6% ετήσια αύξηση των τιμών τον Ιανουάριο, σε σχέση με το 4,6% του προηγούμενου μήνα. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει την για 9ο συνεχόμενο μήνα επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των κατοικιών.
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), σημείωσε ήπια επιβράδυνση στο 4,6% τον Φεβρουάριο από 4,7% τον Ιανουάριο.

 

Ασία


Αυστραλία

  • Στο 6,8% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο από το προηγούμενο 7,8%.  Η αποκλιμάκωση αυτή παρέχει την αισιοδοξία της οριστικής του κορύφωσης και την εγκαινίαση της φάσης της πτωτικής του πορείας προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

 Ν. Κορέα

  • Περιορίστηκε εν μέρει η πτώση της ετήσιας μεταβολής της βιομηχανικής παραγωγής στο 8,1% από 12,7%.

Ιαπωνία

  • Αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο μετα την απογοητευτική υποχώρηση του 5,3% του Ιανουαρίου.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8