Back to top
Μία ακόμη αύξηση επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
pic

Τμήμα Ερευνών HellasFin Α.Ε.Π.Ε.Υ

Κατά 0,5% στο 3% από 2,5%, αύξησε η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα το παρεμβατικό της επιτόκιο. Η απόφαση ήταν συμβατή με την καθοδήγηση της συνεδρίασης του Φεβρουαρίου και μάλλον δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη αστάθεια και αναταραχή των αγορών.

Ωστόσο η συνοδευτική της απόφασης δήλωση, δεν αναφέρθηκε όπως πριν 6 εβδομάδες,  στην ανάγκη συνέχισης της με σταθερό βήμα και σημαντικής αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων. Αυτό που επισημάνθηκε όμως ήταν ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 2% πληθωρισμό, θα πρέπει να καλύψει πολύ έδαφος ακόμη.

Η μελλοντική αύξηση των ρυθμιστικών επιτοκίων, θα εξαρτηθεί από 3 παράγοντες: α) την εκτίμηση της προοπτικής του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων (data dependent), β) τις αναπτυσσόμενες δυναμικές του πληθωρισμού, γ) την ικανότητα αποτελεσματικής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Οι εκτιμήσεις του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας σχετικά με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, απομακρύνθηκαν από το προηγούμενο βασικό σενάριο της ύφεσης, αναπροσαρμόζοντας την προβολή για του ΑΕΠ του 2023 στο 1% από 0,5% προηγουμένως και αντίστοιχα 1,6% για το 2024 και 2025.

 

Ευρώπη


  • Βελτίωση 0,9% σε ετήσια βάση, παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο. Η μεγαλύτερη αύξηση (8,2%), καταγράφηκε στην παραγωγή των κεφαλαιουχικών αγαθών. Μεταξύ των κρατών μελών, στην Ιρλανδία σημειώθηκε η ταχύτερη ετήσια μεταβολή (19,5%).

Ελλάδα

  • Στο 6,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο από 7% τον προηγούμενο μήνα. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση των τροφίμων και ποτών (14,8%), του οικιακού εξοπλισμού (10,5%) και της ένδυσης/υπόδησης (5,6%).
  • Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου (Ba3) της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας το τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Ωστόσο η προβλεπόμενη ανάπτυξη 1,8% για το 2023 και το 2024, η οποία θα καταστήσει την χώρα ανθεκτική στα σοκ, οδήγησε σε αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου από σταθερό σε θετικό. Σημαντική η επισήμανση του οίκου για την ανάγκη περισσότερων μεταρρυθμίσεων.

Ην. Βασίλειο

  • Αμετάβλητο στο 3,7% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιανουάριο. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα χάνει τον ρυθμό του ενώ αυτή του δημόσιου τομέα  έχει πλέον παραλάβει την σκυτάλη.

 

Αμερική


  ΗΠΑ

  • Στο 6% και 5,5% διολίσθησε ο πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Φεβρουάριο, από 6,4 % και 5,5% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία δυναμική αύξησης του 0,5% του σκληρού πυρήνα αποτέλεσε ήπια αρνητική έκπληξη μια που ξεπέρασε την εκτίμηση του 0,4%. Η ανάλυση των στοιχείων υπογραμμίζει την βραδύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των οχημάτων αλλά αυτές των υπηρεσιών συνεχίζουν απρόσκοπτες. Η συνιστώσα των ενοικίων και η σφιχτή αγορά εργασίας συνεχίζουν να αποτελούν τον βραχνά των αυξητικών τάσεων των τιμών.
  • Στο 4,6% αποκλιμακώθηκε τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού, σε επίπεδο όπου σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό θα έπρεπε να βρίσκεται και ο πληθωρισμός από το 6% της τελευταίας του καταγραφής.
  • Ετήσια υποχώρηση 0,6% σημείωσαν οι λιανικές  πωλήσεις τον Φεβρουάριο σε πραγματικές τιμές. Ο ιστορικός συσχετισμός των πωλήσεων με την συνολική οικονομική δραστηριότητα, μας προϊδεάζει για μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξης  του 1%, για το α’ τρίμηνο του 2023, από 2,68% προηγουμένως.
  • Μετά από 2 χρόνια επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος η ετήσια μεταβολή της βιομηχανικής παραγωγής. Τον Φεβρουάριο  ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ήταν 0,25% χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Η αξιοποίηση της χωρητικότητας(capacity utilization) παρέμεινε στο 78% σε επίπεδο 1,6 ποσοστιαίων μονάδων χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του διαστήματος 1972-2022.

 

Ασία


Κίνα

  • Αυξημένη ήταν η οικονομική δραστηριότητα σε όλο της το φάσμα για την συνδυασμένη περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Σε ετήσια βάση, οι πάγιες επενδύσεις αποτέλεσαν θετική έκπληξη ενισχυόμενες κατά 5,5%. Η βιομηχανική παραγωγή μεγεθύνθηκε κατά 2,4% και οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν με αυξητικό ρυθμό 3,5%. O τομέας των υπηρεσιών κινήθηκε δυναμικά μετα από πολύμηνη καχεξία και αυξήθηκε με ρυθμό 5,5%. Η παγκόσμια αβεβαιότητα και οι εγχώριες δυστοκίες οπωσδήποτε καθιστούν δύσκολο αλλά επιτεύξιμο τον κυβερνητικό στόχο για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας στην διάρκειατου 2023, περι το 5%.
  •       Η κεντρική τράπεζα της χώρας στην προσπάθεια ενίσχυσης της τραπεζικής ρευστότητας, μείωσε το ποσοστό της αναγκαστικής ρευστότητας των τραπεζών κατά 0,25% στο 10,75%, γεγονός το οποίο απελευθερώνει ποσό 500 δις Γουάν. Η ενέργεια συμβαίνει στην σκιά της παγκόσμιας αναταραχής ρευστότητας, αλλά και προκειμένου να διευκολυνθεί η περαιτέρω εγχώρια αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ινδία

  • Στο 6,44% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο από 6,52% τον προηγούμενο μήνα.

Ιαπωνία

  • Μετά από 3 μήνες επέστρεψε σε θετικό έδαφος η ετήσια μεταβολή των παραγγελιών για εργαλειομηχανές με την αύξηση του Ιανουαρίου στο 4,5%.

 

Market Snapshots


Macro

1

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

2

10 Year Sovereign Bonds

3

Global Indices

4

Developed Markets

5

Emerging Markets

6

Currencies

7

Commodities

8